POLUAREA – este un factor agresiv asupra mucoasei respiratorii?

DA, poluarea este un factor foarte agresiv pentru mucoasa respiratorie: nas, faringe, laringe, plamani. POLUAREA ne inconjoara, traim in ea. Ce inseamna aceasta poluare si cum ne afecteaza va voi explica in acest articol.

Poluarea inseamna acumularea in aer, in exces, de particule de pulberi si praf provocate de lucrarile in constructii, traficul rutier- pulberile produse de pneurile masinilor atit la oprirea acestora cat si datorita arderilor incomplete(gazele de esapament), activitatea industriala, sistemul de incalzire a populatiei, centrale termoelectrice. Datorita stagnarii aerului rece la nivelul solului concentratiile de praf si pulberi aflate in suspensie, raman blocate la sol.

In ultimul timp s-au constatat depasiri enorme a cantitatii acestor pulberi, cu peste 300-400%, verificat prin statiile de monitorizare a calitatii aerului din Bucuresti.

Aceste particule de praf si pulberi cu cat sunt mai mici cu atit le este mai usor sa treaca prin pasajul nazal, care ar fi putut sa le filtreze si ajung astfel  in plamani. Plamanii se” ingroasa”, pe peretele bronhiilor, bronhiolelor si alveolelor pulmonare se depun aceste particule si nu mai lasa sa se faca bine schimbul dintre dioxid de carbon si oxigen. Ajungem astfel la insuficiente respiratorii si  fibroze pulmonare.

CE SE INTAMPLA LA NIVELUL NASULUI?

Da, aceste particule de pulbere din poluare intra in organism prin nas. Nasul, in mod normal, se comporta ca un filtru, ca o „sita” pentru orice pulbere sau microorganism din aerul care intra in organism. Prin urmare mucoasa nazala se acopera cu aceste pulberi si se va distruge si nu va mai reactiona ca o sita astfel ca praful din poluare va intra mult mai usor in organism, la plamani.

Nasul are rol si in imunitate. Astfel el incearca sa distruga virusii si bacterile care vor sa intre in corp prin aer. DAR… daca mucoasa nazala este alterata de aceste pulberi  nu mai poate sa isi faca asa de bine rolul de a imuniza aerul, astfel ca… bacteriile si virusii se vor „lipi” mai usor de aceasta, se vor multiplica si vor forma infectie loco-regionala. Apar  secretii nazale muco-purulente. Aceste secretii suprainfectate bacterian vor curge in spatele nasului, vor ajunge in faringe-laringe-plamani. Astfel apar faringita acuta, amigdalita acuta pultacee chiar si pneumonii virale si bacteriene. De asemenea pot aparea si otite medii sero-purulente din cauza acestor secretii „murdare” care aluneca din nas in gat.

APARE UN NAS INFUNDAT in cadrul inhalarii acestor pulberi din poluare.

De ce? In momentul in care mucoasa nazala incearca sa filtreze aceste pulberi, ea va lucra mai mult si cornetele nazale, care sunt in interiorul nasului, se vor mari in volum si vor ocupa tot spatiul fosei nazale. Va aparea rinita acuta vasomotorie. Insa fenomenul inhalarii acestor pulberi de poluare  persista mult timp, nu este doar tranzitoriu; persista luni, ani de zile si se agraveaza de la an la an.

Nivelul de poluare se mareste de la an la an si depasirea normelor de pulberi din aer va fi din ce in ce mai mare o data cu cresterea industrializarii. Astfel datorita acestei longevitati a poluarii mucoasa nazala, cornetele nazale vor lucra in permanenta, fara odihna si vor ramine mari, creeindu-se o obstructie nazala cronica- apare RINITA CRONICA HIPERTROFICA, un nas infundat in permanenta. Din cauza acestui nas infundat sinusurile nu se mai ventileaza perfect, va intra mai putin aer si oxigen la nivelul lor. Mucoasa sinusala se va inflama si va aparea aspectul de SINUZITA CRONICA, cu dureri faciale si presiune.

Din cauza nasului infundat vom deschide mai des gura si vom repira pe ea astfel ca aceasta se va usca in permanenta, vom simti gatul uscat. Datorita inflamatiei produse la nivelul mucoasei nazale de catre pulberile din poluare, aceasta va fabrica secretii, care vor aluneca in spatele nasului in gat si le vom simti ca o flegma, ca o pelicula in gat de care nu mai scapam. Aceasta se numeste RINOREE POSTERIOARA.  De asemenea poate sa apara si durere de nas din cand in cand.

Datorita iritatiei agresive asupra mucoasei nazale pe care o fac pulberile aceasta poate sa si sangereze. Astfel apare epistaxis anterior recidivant.

Si tot datorita pulberilor „toxice” din aer mucoasa nazala reactioneaza alergic la acestea, astfel apar stranuturile repetitive, mincarimile nazale, obstructia nazala si rinoreea apoasa- alergica. Apare astfel si RINITA ALERGICA ACUTA/CRONICA.

Copii din zilele noastre sunt mult mai sensibili si mai alergici datorita inhalarii acestor pulberi, datorita faptului ca se nasc in poluare. Degeaba plimbam copilul in parc, acesta va inhala acelasi aer care il inhaleaza si un copil situat la cateva strazi distanta, in fata blocului. Copii sunt mult mai sensibili decat adultii si atunci la ei se vor declansa toate aceste fenomene descrise anterior mult mai brutal.

2 thoughts on “POLUAREA – este un factor agresiv asupra mucoasei respiratorii?”

  1. Am o scurgere posterioara de 10 luni fara nas infundat fara dureri de cap.Am mers la.orl mi a dat picaturi cu cortizon,sinosun,alifi cu vit.a diferite spreiuri cu apa de.mare….si mimic nu mai pot.scapa.de.ea,am facut ct de sinusuri a iesit doar o foarte mica inflammatie la.sinusul frontal in rest nimic e de.groaza am si zile.mai bune dar si zile cand trag de gat si scuip incontinuu e groaznic.Multumesc

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *