Intra B.G. in cabinet. Se aseaza pe scaunul din fata biroului meu. Il intreb ce s-a intamplat, ce il supara? In acel moment va incepe anamneza. El imi va spune ca il doare gatul. Imi va descrie intensitatea durerii, cat de mare este zona care il doare, de cand a inceput aceasta durere de gat, daca s-a agravat in timp si daca a luat vreun tratament acasa si daca acaeasta durere este insotita si de alte simptome.
Dupa toata aceasta descriere a simptomelor, va incepe examenul clinic ORL. Il voi aseza pe scaunul de consult, imi voi aseza lampa frontala pe cap si voi examina gatul mai intai. Il voi ruga sa deschida gura larg, limba inautru si il voi apasa usor pe aceasta. Aici voi observa un faringe congestionat sau nu, amigdale marite in volum si rosii sau nu.
In acest articol va voi expune mai multe cauze ale durerii de gat si cum ar trebui sa arate clinic gatul in functie de aceste cauze.
Prima cauza de durere de gat este FARINGITA. Aceasta inseamna gatul rosu per ansamblu, mai ales peretele posterior, cel situat in spatele omuletului si amigdalelor palatine. Aceasta faringita este data in primul rand de rhinovirusuri, este insotita de o durere moderat severa, resimtita cel mai mult la inghitit. Aceasta trece in 3-5 zile cu ajutorul imunitatii noastre si a unor antiinflamatorii. Cea mai frecventa cauza a faringitei este cea virala, dar sa nu uitam si de bacterii care stau la panda si ne infecteaza si ele din cand in cand. Mai ales la copii este frecventa aceasta infectare a faringelui cu bacterii. Exista una intalnita cel mai frecvent: STREPTOCOCUL BETA HEMOLITIC. Aceasta suprainfectie bacteriana o tratam doar cu antibiotic.
A doua cauza de durere de gat este AMIGDALITA ACUTA PULTACEEA. Adica marirea in volum a amigdalelor palatine, se vad rosii, acoperite de secretii purulente. Este o durere mult mai mare decat cea din faringita, care nu ne lasa sa mincam, se agraveaza de la ora la ora si este insotita de sindrom febril. Cand apar aceste amigdale mari, acoperite de puroi trebuie sa vii la doctor de urgenta.
Tratamentul este antibiotic si in multe cazuri apelam chiar la antibiotic injectabil. Aceasta amigdalita este data in multe cazuri de Streptococus pyogenes ( de grup A) dar si de Streptocul beta hemolytic, Haemophilus Influenzae, Stafilococul auriu si in cazuri mai speciale fusospirili – Angina Palut-Vincent. Aceste amigdalite sunt insotite de asemenea si de ganglionii gatului umflati. Amigdalita poate avea si cauza virala, cum ar fi in Mononucleoza infectioasa sau CMV, caz in care nu dam antibiotic. Cele doua tipuri de amigdalite pot fi confundate usor, de aceea analizele de sange ne vor ajuta sa le diferentiem. Deci in acest caz este foarte bine sa recoltam si un set de analize uzuale si anticorpii antivirali.
O alta cauza de durere de gat ar fi AFTA, o leziune eroziva situata oriunde la nivelul gatului. Aceasta este data de o imunitate proasta loco-regionala si de un mediu acid in interior, data de mancaruri, bauturi, pastille orodispersabile sau de anumiti virusuri. Un caz mai special este HERPANGINA, care apare frecvent la copii. Inseamna infectarea gatului cu un virus din familia Cocksackie-enterovirus si se manifesta prin aparitia unor basici albe situate pe valul palatin, pe mucoasa jugala, gingii si buze. Este o boala auto-limitanta, poate fi destul de grava din cauza incapacitatii copilului de a minca, datorita intensitatii foarte mari a durerii. Este insotita de asemenea de febra mare, care poate sa tina si 5 zile.
Tratamentul este de sustinere, corpul nostru va lupta cu aceasta infectie si il vom ajuta cu antiinflamatorii, antitermice, hidratare si odihna.
Durerea de gat poate fi data de si BOALA DE REFLUX GASTRO-ESOFAGIAN. Foarte multi oameni maninca acid si la ore nepotrivite, stomacul va secreta o cantitate mai mare de acid gastric, care va urca pina in gat provocand arsura la acest nivel. Durerea este de intensitate moderata, se va amplifica in pozitie culcata, se va insoti si de raguseala datorita arsurii care se produce si la nivelul laringelui. Aceasta faringita se trateaza cu pansamente gastrice. Gatul este rosu mai ales in portiunea inferioara, la baza limbii.
Alta cauza de durere de gat este MICOZA LINGUALA. Patogenul cel mai frecvent implicat este Candida Albicans. Aceasta se va dezvolta pe limba datorita mediului acid si a imunitatii slabe locale. Cea mai frecventa cauza este fumatul. Alti factori implicati mai sunt: elementele acide din dieta noastra si antibioterapia orala. Tratamentul nu este neaparat cel antimicotic ci cel de eliminare a factorilor de aparitie a ei si de curatare cat mai corecta si mai des a limbii.
O cauza de asemenea frecventa a durerii de gat este RINOREEA POSTERIOARA alergica sau suprainfectata bacterian/viral. Toate rinitele “ fabrica “secretii care se vor prelinge in spatele nasului si vor curge pe gat. Acest lucru noi o numim rinoree posterioara. Ea va provoca o inflamatie constanta a peretelui posterior faringian si va cauza o durere moderata indiferent daca luam antiinflamator sau nu. Tratamentul acestei dureri de gat este defapt tratamentul rinitei, de a curate foarte bine nasul si de a rezolva cauza secretiilor nazale.
Si ultima cauza a durerii de gat pe care o voi mentiona este CANCERUL ORO-FARINGIAN, care apare intr-un procent foarte redus, la oamenii imunodeprimati, fumatori inraiti si alcoolici. Acesta este insotit de o durere usoara, sacaitoare care tine de mult timp si se agraveaza incetul cu incetul. Acesta se diagnostigheaza prin metode imagistice, analize de sange si biopsie cu exam histo-patologic.
Sfatul meu: Pentru orice durere de gat ati avea ganditi-va mai intai la primele cauze pe care le-am enumerat mai sus si nu treceti direct la ultima. Decat sa stati acasa, sa va ingrijorati, mai bine veniti la un consult ORL sa va lamuriti din ce cauza va doare gatul.
Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!
Bună seara! Problema mea a apărut în urma cu aproximativ 8 ani. Acum 8 ani am inceput sa fac amigdalite pultacee repetate. În urma mai multor investigații, medicul a considerat necesara cauterizarea acestora și a cornetelor nazale. De atunci nu am mai avut amigdalite pultacee pana în anul 2022, am avut în luna mai 2022, apoi din februarie pana în mai 2023 am avut aproape constant puroi în gat. Medicul care m-a consultat în perioada februarie -mai a considerat ca nu este necesara repetarea procedurii de cauterizare. Acum o iau de la capat, am al 2-lea episod de amigdalita pultacee în luna decembrie 2023. De fiecare data când începe episodul de amigdalita ma dor genunchii si tot spatele , considerați ca este cazul sa le scot sau sa repet procedura de cauterizare? Aslo, vsh, fibrinogen , creatinina în parametrii normali .
DA, ar trebui scoase, sa nu mai existe deloc tesut amigdalian in loje.
Trebuiau scoase de la inceput.
Buna ziua! Problema mea este ca din cand in cand imi apare o zona galbuie in spatele omusorului si in acelasi timp incepe durerea in gat. Mi se intampla frecvent. Mentionez ca sufar de rinita alergica de mai multi ani. Durerea cedeaza in cateva zile cu tantum verde si grip vis pulverizat in gat. Ce poate fi? Va multumesc!
Buna seara! In ultimii 3 ani ma confrunt cu amigdalita acută pultaceea , am urmat scheme de tratament in perioade diferite 2-3 luni cu cefort,moldamin,gentamicina. Din păcate la 2-3 luni reapare. Ideea este ca in tot acest timp amigdalele mele chiar și după tratament nu arătau chiar refăcute. Întrebarea mea este , nu urmez o schema de tratament completa? Chiar nu exista tratament fără sa le scot? Ideea de a le scoate la 38 de ani ma înspăimântă.
Buna seara! Exista herpangina si la adulti? Medicul a zis ca am amigdalita si mi-a dat amoxicilina, insa petele albe de pe amigdale se intind si spre cerul gurii, cum arata in poza cu herpangina. Nu e prima data cand medicul greseste diagnosticul, de asta sunt ingrijorata. multumesc!
Da, exista herpangina si la adulti, dar nu se mainifesta cu pete albe in faringe si herpangina nu ataca amigdalele ci peretii laterali si valul palatin.
Buna seara Doamna Ana Vreau la o consultație cu baetelu la dumneavoastra va rog dacă este posibil. Are permanent gitisoru roșu și unde nu am fost și orce tratament am primit nu la ajutat nimic
https://www.anamariaapostol.ro/contact/
Buna dimineata, pb mea de sanatate e de peste 3 ani. De dimineata si uneori si noaptea ma trezesc fiindca mi e gura plina de saliva, cand incep sa scuip e de culoare gălbuie uneori si biluțe gălbui la inceput, dureaza intre 30-60 min procedura pt a nu ma durea capul peste zi. Uneori ma trezesc cu durerea de cap. Dr specialiști au spus ca am depozite cazeoase. Dar odata cu pb de sanatate au aparut si cosuri pe fata si brate. La toate investigațiile a iesitvdoar ciuperca albicanis darv luat f mult antibiotic prescris in 3 ani. Urmeaza sa mi se faca amigdalectomie in Aprilie dar eu nu cred ca asta e cauza, adica amigdalele. V as ruga sa mi recomandați ce investigatii sa ninse mai faca. Cu deosebita considerație.
Amigdalele sunt de vina. Trebuie neaparat sa le scoateti. Ele retin bacteriile in interior si le difuzeaza mai departe in oragnism.
Buna,de cateva luni am o usturime in gat pe dreapta,am observat roseata care se amelioreaza la gargara cu apa calda cu sare,dar in ziua urmatoare iarasi o iau de la capat.Precizez ca am facut antibiograma si a iesit negativ.Ce poate fi,si ce ar trebui sa fac?Multumesc
Poate fi de la refluxul acidului gastric pe care probabil il aveti in timpul nopti. Trebuie sa aveti mare grija la ce mincati si ar trebui sa veniti la un consult sa vedem cum arata gatul dvs.
Buna,de cateva luni am o usturime in gat pe dreapta,am observat roseata care se amelioreaza la gargara cu apa calda cu sare,dar in ziua urmatoare iarasi o iau de la capat.Precizez ca am facut antibiograma si a iesit negativ.Ce poate fi,si ce ar trebui sa fac?Multumesc
Veniti la un control sa va examinez, sa vedem ce este in gatul dvs, ca sa aflam cauza si sa va pot recomanda un tratament eficient.