Studiu de caz: Durerea de ureche

Tu, pacientul te vei prezenta in cabinetul meu cu durerea de ureche. Mai intai te vei aseza pe scaunul din fata mea si va incepe anamneza. Adica povestea acelei dureri de ureche: cand a inceput, ce intensitate are, unde se localizeaza mai exact si cum ai incercat sa o tratatezi pana acum. Din anamneza deja imi dai cateva idei pentru cauza acestei dureri de ureche.

Daca imi vei spune ca ai fost racit si ti-a curs putin nasul atunci voi banui ca este o complicatie a acelei raceli si as putea sa ma gandesc la aparitia unei otite medii seroase congestive.  Daca vii direct de la aeroport, dupa un drum cu avionul, ma voi gandi la o otita barotraumatica. Daca este vara si vii de la mare sau piscina direct la mine in cabinet cu o durere de ureche insuportabila atunci ma voi gandi la o otita externa. Una dintre aceste posibile cauze ale durerii de ureche o voi identifica dupa un examen clinic ORL.

Urmatorul pas va fi examenul clinic. Te voi aseza pe scaunul de consult si ma voi uita cu un otoscop la tine in ureche si apoi si in nas si in gura (faringe).

Durerea de ureche – cele mai frecvente doua situatii:

  1. Conductul auditiv extern sa fie inchis, inflamat si dureros la atingere si sa nu pot vedea timpanul (care este la capatul acestui conduct); sa fie plin de secretii urate, purulente, in acest caz avem de a face cu OTITA EXTERNA, care poate fi bacteriana sau micotica.
  2. Conductul auditiv extern este liber, se poate vedea timpanul care este rosu, congestionat, bombat si in spatelui lui se pot vizualiza secretii seroase, chiar purulente. In acest caz este vorba de OTITA MEDIE care poate fi SEROASA, PURULENTA sau BAROTRAUMATICA.

Ambele tipuri de otita medie  pot cauza  durere de ureche cu intensitate foarte mare  insotita de scaderea auzului, dar, difera foarte mult intre ele prin cauza de aparitie, manifestare si tratament.

Otita externa apare mai ales vara, cand te balacesti in apa de mare sau piscina. Datorita frecusului in exces pe care il face apa cu pielea conductului auditiv extern se produc mici eroziuni la nivelul tegumentului pe unde pot intra bacterii si ciuperci din apa. Acestea vor infecta local zona si tegumentul conductului se va umfla, inrosi iar conductul se va ingusta favorizand astfel scaderea auzului si debutul durerii auriculare. Daca nu mergem imediat la doctor aceasta infectie se va extinde in profunzime si vor aparea secretii urat mirositoare iar durerea de ureche si scaderea auzului se vor amplifica.

Otita medie apare in cazul unei viroze sau raceli  atunci cand avem nasul infundat si cu secretii. Fara sa ne dam seama nu suflam nasul cat de des si cat de bine ar trebui  iar acele secretii din nas vor aluneca in spatele lui si se vor duce prin trompa lui Eustachio in cavitatea timpanica (urechea medie) si o vor umple creand pentru inceput senzatia de ureche infundata. Dar aceste secretii din interiorul urechii medii se vor aduna in cantitate atit de mare incat   vor bomba timpanul si il vor inflama iar in acest moment se va instala si durerea de ureche.

Daca nu vom ajunge imediat la medic secretiile seroase din interior se vor infecta bacterian si se vor transforma in secretii purulente. Astfel vom vedea prin transparenta timpanului o pelicula galbena (secretiile purulente).

Deci, la inceput apare otita medie seroasa care fara tratament se poate transforma in otita medie purulenta.

Otita barotraumatica are aceleasi simptome si semne clinice ca otita medie seroasa, doar ca aceasta apare in cazul zborului cu avionul datorita faptului ca nu am putut egaliza presiunea din urechea medie cu cea din afara. Acest lucru se intampla mai ales la aterizare din cauza infundarii nasului datorita aerului rece si plin de praf din interior.

Dupa ce am efectuat examenul clinic urmeaza reteta, tratamentul si explicatiile.

In cazul otitei externe mai intai vom face o curatare a conductului in timpul examenului clinic, dar nu inainte de a recolta o secretie si de a o da la laborator pentru a descoperi cauza acestei infectii.  Se vor aspira secretiile din interior apoi se va pune o mesa cu un antiinflamator si dezinfectant.Aceasta mesa se va tine 24 ore si o vom uda periodic la cateva ore cu picaturi specifice infectiei. La un examen clinic ORL de cele mai multe ori ne putem da seama  de tipul infectiei, bacteriana sau micotica, chiar daca nu avem rezultatul secretiei.  Atunci ne putem orienta si spre un tratament adecvat pentru ca cele doua tipuri de otite externe se trateaza diferit.  In 90% din cazuri tratamentul este strict local, picaturi intrauriculare dezinfectante si apoi antibacteriene sau antimicotice. Tratamentul va tine 7-10 zile.

De retinut: in cursul tratamentului pentru o otita externa trebuie sa nu permitem intrarea apei in ureche pentru ca aceasta va agrava infectia si tratamentul nu va da roade.

In cazul otitei medii  tratamentul este mult mai complex. Aceasta se va rezolva in mare parte prin decongestionarea si curatarea corecta a nasului. Tratamentul va fi oral (un antinflamator, un mucolitic, un antihistaminic) si  intranasal (spray decongestionant, spray cu  apa de mare si suflarea nasului foarte des). Cand apar  secretii purulente in cavitatea timpanica atunci apelam si la un antibiotic oral. Tratamentul va tine minim 7 zile si in multe cazuri pana la 10 zile.

De retinut: de data aceasta nu trebuie sa administram picaturi intraauriculare deoarece nu ne vor ajuta, ele nu pot intra prin timpan sa ne rezolve problema.

Otitele nu au varsta, pot aparea oricand. La copii, adulti si varstnici.

Ce am descris pana acum sunt cele mai frecvente cauze care pot da o durerea de ureche si care sa ne forteze sa intram intr-un cabinet ORL. Alte cauze ar fi traumatismele loco-regionale, artrita temporo-mandibulara, amigdalita acuta sau o afta faringiana localizata in lateralul gatului.

Sfatul meu: durerea de ureche are multiple cauze cu tratamente diferite. Te sfatuiesc sa vii la un consult ORL la aparitia durerii auriculare care tine mai mult de 24 ore si sa nu faci  nimic pentru a o trata fara sfatul medicului. Cu cat vei veni mai repede cu atit va fi mai usor de tratat  deoarece boala este intr-un stadiu incipient si nu au aparut complicatii care ar trebui tratate si ele.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

6 comentarii

  1. Buna ziua!
    Fetita mea de 9 ani are dureri de urechi dr aproximativ 2 luni,ambele urechi.Acum 2 ani jumătate a fost operată de polipi din cauza multiplelor otite ce le făcea. Intr- adevar, probleme cu urechile nu am mai avut, pana acum .
    Am consultat un medic orl-ist care ne a spus că urechile ei sunt sănătoase, nu sunt inflamate si nici purulente, doar o mică problema la timpan din vechile otite!Ne -am îndreptat către un medic ortodont.Nici aici nu a fost găsită vreo cauzalitate pt aceste dureri.
    Mentionez ca durerile ei nu sunt foarte profunde, deși simte o durere de mai multe ori pe zi chiar si cand stranuta , înghite sau vorbeste mai tare.
    O cauza trebuie sa fie si nimeni nu ne lămurește sau îndruma unde trebuie.
    Va multumesc!

    • Poate fi de la nasul infundat si muciilor care se aduna in spatele nasului din cauza rinitei alergice pe care probabil o are.

  2. Buna ziua,

    pe scurt povestea mea si a otitelor mele:
    in 2015 am avut otita ( nu stiu exact ce diagnostic mi s-a pus atunci), tratata cu antiinflamator si apa de mare; am avut dureri f mari si am suferit aprox 1 luna. mi-am pierdut gustul pe partea stanga a limbii ;cam 6 luni nu am avut gust la mancare decat daca mancam pe partea dreapta. Stiu ca atunci mergeam la dr. ii spuneam ca tot ma doare si dlui tot imi spunea sa continui cu antiinflamator; eu am luat antibiotic did proprie initiativa ( cred ca Cefalexin).
    Acum, in ian2021 dupa Covid, in ziua in care am iesit din izolare au inceput din nou durerile de ureche stg. 2 saptamani dure, in care am luat Amoxiplus (7 zile) , Maresyl, am facut si 5 injectii cu Dexametazona. dupa prima saptamana datorita durerilor pe care nu le puteam ameliora cu pastile de dureri, dr. a hotarat sa faca o intepatura in timpan, au curs cateva picaturi de licihd din spatele timpanului si deja eram mai bine.
    Diagnosticul de acum a fost Otita medie seromucoasa stg. Reconamdarea a fost sa fac un CT otomastoidian si sa vedem natura lichidului din spatele timpanului si eventuale sechele ale lantului de oscioare…
    am programare la CT pe 26.02.2021. in Bucuresti
    Credeti ca infectia cu Covid are legatura cu reactivarea Otitei? (infectia s-a produs la inceputul lunii ianuarie, izolarea a fost intre 05-18.01.2021 iar otita sa- declansat pe 19.01.2021)
    Mi-as dori si opinia dv. in legatura cu ce ar trebui sa fac in continuare si daca se poate as vrea sa vin si la un consult la dv.
    multumesc frumos.

    • Otita s-a facut din cauza nasului infundat si a muciilor din nas, care puteau aparea in cadrul infectiei cu COVID. Antibioticele folosite au fost mult prea slabe ca sa functioneze. Si nu ati urmat un tratament mai complex de desfundare a nasului, consecutiv a urechii. Da, ar trebui sa veniti la mine la un control ca sa va explic si sa va dau cateva sfaturi cum sa nu mai ajungeti la otite.

  3. Buna ziua,
    Varsta mea 65 ani, probleme medicale: tiroidita autoimuna, discopatie lombara si cervicala, hipercolesterolemie, amorteli la talpa piciorului stang care s-au instalat brusc de un an (simtome pentru care nu stiu la ce medic sa merg sau ce investigatii, analize sa fac nu am un diagnostic).
    Probleme ORL:
    Am amanat sa merg la medic specialist ORL, nici nu am unde acum, si as vrea sa descriu putin simtomele care au devenit aproape permanente. De mai mult timp (luni) simt periodic o amorteala in urechea dreapta. Initial am presupus ca e din cauza pozitiei gatului (sufar de spondiloza cervicala) ca se va ameliora la miscare, mers pe jos. Acum apare foarte des , e ca o urzicatura, parca gadila ceva in interiorul urechii. Nu prea se amelioreaza cu masaj (daca ar fi de la circulatie deficitara) Am palpat si maxilaril pt eventuale umflaturi, ganglioni , ma doare foarte putin daca apas. Nu imi curge nimic din ureche,
    De curand (in urma cu o luna) am avut o infectie urinara cu stafilococ (cu febra) am luat amox. cu ac. clavulanic 7 zile. si am intrerupt tratamentul din cauza unei viroze si din cauza pandemiei. Daca era vreo infectie ar fi trebuit sa dispara de la antibiotic da nu s-a intamplat sau am luat o doza insuficienta.
    Va rog mult, daca se poate, sa imi comunicati parerea dv. Ce ar trebui sa fac?
    PS Am mai avut un vertij la aceeasi ureche pe care l-am tratat cu succes la Clinica Nova Explorer Cluj dar acum nu ma pot deplasa la 250 km.
    Va multumesc si va doresc sanatate!

    • Tot de coloana cervicala tine. Aceasta nu se rezolva repede si printr-un singur tratament. Trebuie toata viata sa faceti recuperare medicala. Trebuie sa faceti un RMN cerebral si de coloana cervicala urmat de consult neurologic si de recuperare medicala. Toata patatologia dvs tine de pozitia coloanei cervicale si de fluxul sangvin care este ingustat din cauza pozitiei coloanei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *