Amigdalectomia (operatia de scoatere a amigdalelor) – Mituri și realități!

Ce sunt amigdalele palatine?

Stiati ca: amigdalele palatine, situate in gatul nostru au rolul de a indeparta microbii din aerul pe care il inhalam. Microbi care, de altfel,  vor sa infecteze infecteze tot organismul nostru si sa ne imbolnaveasca.

Drept urmare amigdala duce „batalie dupa batalie” in indepartarea acestor germeni care ne invadeaza corpul

Astfel ajungem sa descoperim la un moment dat ca avem amigdalita cronica.

Ce este amigdalita cronica?

Amigdalita cronica este atunci cand  amigdalele sunt marite in volum, ies din loja lor , se pot vedea cu usurinta la deschiderea gurii si sunt pline de „gauri” = cripte. In aceste cripte se acumuleaza resturi alimentare, detrisuri, celule moarte, bacterii sub forma unor grunji albi care se numesc CAZEUM. Asa ajungem sa punem diagnosticul de amigdalita cronica hipertrofica cazeoasa.

Cand scoatem amigdalele?

In acest moment amigdalele se pot inflama foarte usor si pot descarca in organism germeni, astfel devenind un focar de infectie sistemic. Aceasta amigdalita cronica hipertrofica criptica este o indicatie de scoatere chirurgicala a amigdalelor.

O alta indicatie de amigdalectomie ( scoaterea amigdalelor palatine) este atunci cand facem pusee repetate de infectie la nivelul lor- amigdalite acute sau daca facem un singur episod de flegmon periamigdalian. Acesta este o infectie si mai grava a amigdalelor, o colectie de puroi situata deasupra sau in spatele amigdalei.

Mai exista si alt tip de interventie la nivelul amigdalelor?

Micșorarea în volum a amigdalelor palatine  care se numește amigdalotomie. Aceasta interventie o vom efectua in momentul in care amigdalele sunt foarte mari si ne deranjeaza la respiratie sau la vorbit.

Există numeroase mituri în legătură cu aceste intervenții și, din acest motiv, oferim, în cele ce urmează, câteva răspunsuri.

  1. Dacă copilului i se vor scoate amigdalele palatine, acesta va răci mai ușor, chiar va face pneumonie.

FALS – amigdalectomia se efectueaza atunci când amigdalele își pierd funcția de apărare (prin episoade repetate de infecții bacteriene). Tractul respirator  superior si inferior prezintă si alte mecanisme  de apărare.

  1. După operație, copilul nu va mai răci.

    FALS – după amigdalectomie, pacientul nu va mai dezvolta forme de amigdalită acută/angină pultacee, nu se va mai constitui flegmonul periamigdalian, dar viroze respiratorii vor mai exista.

  1. Amigdalectomia nu se face mai devreme de 6-8 ani sau nu se face dupa 30-40 ani:

     FALS – atât amigdalectomia, cât și amigdalotomia se pot efectua la orice vârstă, atunci când se impune.

3.După operație, pacientului îi este permis să mănânce înghețată.

     ADEVĂRAT – consumul de înghețată ajută la hemostază și astfel scade riscul de sângerare.

  1. După operație copilul, trebuie să consume multe alimente calde sau chiar fierbinți.

      FALS – băuturile și alimentele fierbinți favorizează apariția sângerărilor.

  1. Aceste intervenții se practică doar în sezonul cald.

       FALS – aceste intervenții se pot practica in orice sezon. Recomandarea este de a fi efectuate la distanță de aproximativ 3 săptămâni de o amigdalita acuta.

  1. Putem efectua amigdalotomia ( reducerea in volum a amigdalelor) chiar daca am avut

multe infectii la nivelul lor.

     FALS– Amigdalotomia se practica daca nu am avut pusee de amigdalita acuta; altfel daca ramane tesut “bolnav” pe loc acesta se va infecta si deci am facut reducerea lor fara rost.

Dincolo de mituri ca sa aflam daca avem nevoie de aceasta interventie si cand avem nevoie de ea trebuie sa va programati la un consult ORL. Dupa efecrtuarea unei anamneze corecte si a unui examen clinic medicul ORL-ist poate decide daca este nevoie de interventie!

2 thoughts on “Amigdalectomia (operatia de scoatere a amigdalelor) – Mituri și realități!”

  1. Rozalia Borta

    Bună ziua. De multe ori observ pe amigdale puncte albe iar dacă apăs pe ele se observa cum din interior ies mici grunjuri albe. Este rău că am încercat sa scot prin apăsare aceste mici grunjuri?

    1. Dr. Ana Apostol

      Nu este asa de rau, dar ati putea sangera din amigdala daca o stresati prea tare. Daca vi se intampla des sa observati acele puncte albe solutia este sa scoateti amigdalele cu totul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *