Dopul de ceara in ureche

Nu aveti de ce sa va fie jena ca urechiile voastre sunt murdare! Ele nu sunt murdare! In cabinet vin multi pacienti jenati de ceara din ureche crezand ca nu sunt suficient de curati in ureche (din vina lor).

Stati linistiti, toti oamenii secreta ceara in ureche (cerumen, in termeni medicali). Este o secretie normala, fiziologica a urechii.

Ce este cerumenul?

1Cerumenul (ceara) este o secretie ceroasa a tegumentului care captuseste conductul auditiv in interior, alaturi de sebumul care se excreta de catre glandele sudoripare din ureche. Aceasta ceara se fabica In fiecare zi un nou strat in interior ( in profunzimea conductului) si se va elimina in fiecare zi din ureche. Are un fel de miscare, de aceea vom observa ca iese din ureche, mai ales la copii.

 

Care este rolul cerumenului?

Cerumenul (Ceara) are rol benefic, de a elimina din ureche praful, impuritatiile chiar si bacteriile care vin asupra tegumentului prin aer sau apa. Astfel va preveni o suprainfectare a urechii externe cu bacterii sau ciuperci. Aceasta ceara este lichida, la inceput, si se va elimina din ureche mai ales cand ii este cald corpului: vara, noaptea, la copii.

Nu este o rusine sa observam urechea murdara de ceara. O stergem usor de pe pavilion cu un servetel umed.

Ce este dopul de ceara?

Unii dintre noi secretam mai multa ceara. Astfel ca nu are timp sa se elimine la timp  se va aduna in ureche sub forma de straturi si va ocupa conductul auditiv extern formand un dop.

Aceasta acumulare in exces a cearei si formarea dopului de ceara poate fi favorizata de

folosirea betisoarelor igienice,

a castiilor intraauriculare,

a protezelor auditive intraauriculare

conformatia anatomica a conductului: un conduct auditiv extern ingust sau curb.

Cum ne dam seama ca putem sa avem un dop de ceara in ureche?

  1. Senzatia de ureche infundata: dintr-o data simtim ca nu mai auzim cum trebuie, auzim ca intr-un butoi. Acest lucru se intampla mai frecvent dupa baie,timp in care dopul se poate umfla de la apa si ocupa si mai mult conductul.
  2. Senzatia de plenitudine auriculara si autofonia: ne auzim vocea noastra mai tare decat zgomotele din jur
  3. Tinitus (tiuit in ureche): dopul mare poate creea presiune pe timpan, care va creea presiune pe urechea interna aceasta suferind da un fel de zgomot in ureche, ca un tiuit
  4. Durere auriculara: DA poate sa doara urechea de la un dop de ceara pentru ca acesta apasa pe peretii conductului sau pe timpan.
  5. Ameteala, confuzie, panica

 Exista un procent mare de oameni care au dop de ceara in ureche dar nu simt nimic, nu au nici o simptomatologia, pentru ca acesta nu ocupa inca tot conductul, nu este asa de mare.

Cum se pune diagnosticul de dop de ceara intraauricular?

In cabinetul medicului ORL-ist, in timpul examenului clinic prin otoscopie. Adica ne

uitam cu otoscopul in urechea pacientului si vom observa acumularea ceruminoasa in ureche. Aceasta poate fi in cantitate diferita de la pacient la pacient si de culori diferite. Ceara “proaspata”, nou formata are culoare galbena, maro deschis si ceara “veche”, care a stationat de ceva timp in ureche are nuante de maro inchis chiar spre negru.

Care este tratamentul pentru dopul de ceara?

Dupa cum va spuneam toti oamenii secreta cerumen si foarte multi formeaza aceste dopuri de ceara. Cand incepem sa prezentam simptomele descrise mai sus nu ne apucam noi sa facem tot felul de manevre de eliberare a urechii. Nu vom reusi sa eliberam urechea,  din contra vom provoca:

  • infundarea si mai tare a urechii, prin impingerea dopului  in interior
  • durere la nivelul urechii, din cauza traumei care o facem asupra peretiilor
  • sangerare a urechii, din cauza leziunii pe care o putem face tegumentului conductului
  • chiar si infectie a conductului, prin creearea unor “porti” de intrare a germenilor de pe piele in interiorul ei prin leziunile de grataj care apar din cauza manevrei de extirpare a dopului (despre otita externa puteti citi aici)

cum scoatem dopul de ceara?

Prin urmare dopul de ceara se va scoate doar in cabinetul medicului ORL,  sub controlul luminii dat de lampa frontala. Indepartarea acestuia se poate efectua prin mai multe metode.

Cea mai des intalnita este spalatura auriculara: cu o seringa mare de 50ml se baga un jet de apa in conduct si astfel se va elimina dopul din ureche. O alta metoda, mai moderna, mai blinda este aspiratia auriculara. Acesta metoda o folosesc eu, ea se practica cu diferite ace de spiratiii, de dimensiuni diferite, ne adaptam la conductul fiecarui om. De asemenea se efectueaza sub control vizual, al oglinzii frontale.

2

Sfatul meu:  Nu exista metode de extractie a dopului de ceara din ureche la domiciliu. Daca veti incerca sa faceti aceste manevre mai mult veti rani conductul si vor aparea complicatii. Asa ca… prezentati-va in cabinetul medicului ORL cum simtiti simptomele prezentei unui dop de ceara in ureche.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

10 comentarii

  1. Buna ziua! Am probleme cu somnul. Aud orice zgomot… pot folosi dopuri de urechi? cum le pot folosi astfel incat sa nu creez probleme? Va multumesc

    • Raspunsul la acesta intrebare vi-l poate da producatorul care a inventat aceste dopuri. Ar trebui sa fie instructiuni de folosire a acestor dopuri.

  2. Am o problema, de sâmbătă seara mi a scăzut auzul ,am zgomot în ureche, as dori și eu o recomandare de n medic orl

    • Pai… daca cititi mai bine pe site veti vedea ca vorbiti cu un medic ORL. Cautati la sectiunea CONTACT si va astept la un control.

  3. Buna seara, medicul ORL a scos dopurile de ceara din ambele urechi. Dupa cateva ore am observat sangerare la una dintre urechi. Aveti idee daca e nevoie sa merg din nou la ORL sau este normala sangerarea. Va multumesc.

  4. Buna ziua, de o luna de zile am dureri de urechii și gât, am luat antiinflamatoare , picături de urechii și tot nu îmi trece.Oare ce sa fac?

  5. Buna seara! Acum doua zile i s-a scos din urechea dreapta a fetiței mele de 3 ani jumătate un dop de ceara. In urechea stânga avea alt dop de ceara pe care medicul nu a reușit sa îl scoată . Pentru urechea dreapta ne a dat Otis 4 pic de trei ori pe zi timp de 3 zile , iar pt stânga acerumen 3 pic de 3 ori pe zi timp de trei zile. Problema e ca mâine e a treia zi de a cerumen dar in urechea fetiței nu s-a întâmplat nimic , in sensul ca dopul nu a început sa se dizolve deloc. Mai pot insista doua zile cu acerumen sau trebuie sa mergem din nou la ORL?
    Mulțumesc !

    • Nu este problema, puteti sa ii puneti mai multe zile a-cerumen. Deobicei numai la cabinet pot fi scoase dopurile de ceara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *