Scaderea auzului (hipoacuzia): cauze, solutii si tratament

Auzul este un simt cu care ne nastem si fara de care nu putem duce o viata confortabila. Auzul poate sa scada dintr-o data sa in timp. In momentul in care scade progresiv, nu ne dam seama de la inceput. S-a constatat ca exista o perioada de minim 7 ani de la debutul scaderii auzului pina la momentul in care pacientul se prezinta in cabinetul medicului sa afle cauza scaderii auzului.

Cum putem sa ne dam seama, din timp, daca ne scade auzul?

Daca raspunzi cu DA la urmatoarele intrebari:

  1. Cresti frecvent volumul la TV sau radio
  2. Ai dificultati in intelegerea unei conversatii la telefon
  3. Rogi des oameni sa repete ce au zis
  4. Nu intelegi ce se vorbeste in spatele tau
  5. Nu intelegi conversatiile care se produc intr-un grup
  6. Te prefaci ca intelegi ce se vorbeste in locurile zgomotoase
  7. Te simti jenat sa deschizi o discutie despre scaderea ta de auz
  8. La serviciu nu vorbeste despre scaderea ta de auz pentru ca nu vrei ca seful sau colegii sa te considere mai putin competent

Dupa cum am mentionat mai devreme acesta scadere a auzului se produce in timp, nne dam seama initial de acest aspect; vom da vina pe cei din jurul nostru, ca vorbesc mult prea incet sau ca este prea galagie in camera.

Primii care isi vor da seama ca ne-a scazut auzul sunt familia si prietenii. Vor observa ca ii punem sa repete ce au spus sau vor observa o nervozitate din partea noastra si retragerea din conversatii.

Hipoacuzia - Urechea externa

Cand vorbim despre un adult acesta poate sa isi dea seama si singur de scaderea auzului care se produce, dar in cazul unui copil parintele este reponsabil de aceasta constatare. Parintele va observa intarzierea in dezvoltarea limbajului, neateentia, obtinerea unor rezultate slabe la scoala sau izolarea copilului de colegii lui ( prefera sa stea singur intr-un colt).

Cum se diagnostigheaza scaderea auzului (hipoacuzia)?

Printr-un examen clinic ORL si printr-o audiograma tonala si vocala.

Exista trei tipuri de hipoacuzie:

  1. Hipoacuzia neurosenzoriala: scaderea capacitatii de functionare a nervului auditiv si a urechii interne
  2. Hipoacuzia de transmisie: atunci cand exista o problema la nivelul conductului auditiv extern, urechea medie ( cavitatea timpanica si lantul osicular)
  3. Hipoacuzie mixta: cand exista o combinatie intre cele doua

Fiecare dintre aceste hipoacuzii au diferite cauze:

Hipoacuzia neurosenzoriala:

  • expunerea la zgomote puternice,
  • infectii virale,
  • boli autoimune,
  • inaintarea in varsta,
  • antecedente in familie,
  • malformatii ale urechii interne,
  • traumatisme craniene,
  • tumori cerebrale

Hipoacuzia de transmisie:

  • malformații de ureche externă sau urechea medie (cavitatea timpanica, lant osicular)
  • infectii ale conductului auditiv extern ( otita externa) ,
  • corpi străini în ureche
  • dop cerumen
  • otita medie ( lichid în urechea medie) care apare în urma răcelilor comune, alergii, disfuncții ale trompelor lui Eustachio,
  • perforații timpanale,
  • tumori benigne ale conductului auditiv extern sau a urechii medii
  • otoscleroza.

Exista si alte cauze de hipoacuzie:

  1. Hipoacuzia ereditara
  2. Expunerea la zgomote puternice: poate sa apara acut, dintr-o data in situatia in care esti expus la un zgomot foarte puternic cum ar fi turuitul unei motociclete, o ambulamta, sau proximitatea unei boxe la o petrecere. Sau poate sa apara progresiv, prin expunerea zilnica a urechii la zgomote puternice. Deobicei se intampla la serviciu ( in aeroport, in constructii, in uzine)
  3. Medicamente ototoxice ( exista medicamente care pot dsitruge nervul auditiv): antibiotice precum gentamicina, kanamicina, tobramicina; diuretice precum furosemidul; antineoplazice precum cispaltinul si carboplatina; unele antiinflamatoare nesteroidiene ( aspirina, ibuprofen, salicilati)

Simptome asociate scaderii auzului:

  1. Tinitus sau acufene: zgomote pe care le auzim in ureche, pot fi de tipuri si intensitati diferite de la persoana la alta
  2. Senzatia de plenitudine aurala
  3. Intensificarea tinitusului deja existent
  4. Aparitia vertijului: senzatie de ameteala, care se agraveaza la miscare si poate fi insotita si de greata

Cum ne putem proteja de zgomotele puternice?

Blocăm zgomotul prin aplicarea de dopuri speciale pentru urechi.

Evităm zgomotul – punem mâinile peste urechi și ne îndepărtăm de zgomot.

Reducem volumul zgomotului dacă acest lucru este posibil.

Dupa cum am mentionat la inceputul articolului auzul se verifica prin efectuarea unei audiograme tonale.  Aceasta se efectueaza intr-o camera izolata fonic, se acopera urechiile pacientului cu casti. Se dau sunete pe diferite frecvente. In momentul in care le auzim apasam pe un buton. Conform raspunsurilor noastre audiologul efectueaza un grafic, conform imaginii de mai jos.

Audiograma 1

Se dau sunete cu frecvente intre 250 hz si 8000 hz si se masoara decibelii la care auzim

Limita normala a auzului este intre 0-30 decibeli. Cu cat graficul auzului este mai aproape de 0 cu atat auzim mai bine.

Hipoacuzia usoara apare cand graficul este intre 30-50 decibeli.

Hipoacuzia moderata este intre 50-70 decibeli.

Hipoacuzia severa atunci cand graficul este mai jos de 70 decibeli.

Care este limita de toxicitate a unui zgomot?

Orice zgomot care depaseste 60 decibeli este toxic pentru nervul auditiv si poate duce la distrugerea acestuia, consecutiv la aparitia scaderii auzului.

Pot fi zgomote atit de puternice incat ajung sa fie dureroase pentru ureche cum ar fi decolarea unui avion, sirena unei ambulante (120 decibeli) sau motorul unui avion (140 decibeli).

Zgomote de intensitate mare pot fi:

  • Drujba electrica: 110 Db
  • Tun de zapada, masina de tuns iarba: 106dB
  • Drujba manuala sau penumatica: 100dB
  • Metro, motocicleta in mers: 90Db

Dupa cum observati putem avea multe zgomote in jurul nostru care pot duce la scaderea auzului, dar nu numai…

Auzul este un simt foarte important pentru noi, pentru a ne orienta in spatiu, pentru a socializa cu cei de linga noi, pentru a muncii.

De aceea, sfatul meu este: cum sesizati simptomele unui inceput de hipoacuzie veniti la un control, nu asteptati, ca de ameliorat nu se va putea ameliora ci din contra se va agrava.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

Actualizări newsletter

Introdu adresa ta de email mai jos și abonează-te la newsletter-ul nostru

62 comentarii

  1. Buna ziua… am 53 de ani am fist diagnosticat cu Hipoacuzie mixtă severa…am zgomote câteodată mari in ureche am luat ceva natural Pt îmbunătățirea circulației sângelui nu mai iau.. Medicul ORL mia scris un tratament de ..Dexametazona 4mg…2*1zi .4zile și 1*1 zi .4 zile…Nyrvusal C.. 1 luna..Bulimag forte… 1 luna… nu simt nici o ameliorare nu aud cu urechea dreapta de loc iar cu cea stânga aproape la fel…Audiogramă urechea stânga 30db..Surzenie și zgomote neîntrerupte in urechi nu pot sa ma odihnesc…am făcut și RMN e bine… va multumesc tare mult anticipat.

  2. Buna seara! Am fost la control ORL,am facut audiograma si mi s- au gasit valorile, 30- 45 dB urechea stanga si 30- 55dB urechea dreaptă.
    Mi s- a prescris VITALIN PLUS, timp de 30 zile dupa care sa merg la control.
    Spuneti- mi, va rog, e corect tratamentul?
    Multumesc!

  3. Acum 7 zile, dintr-o data am avut ameteli, greata, pierdere de echilibru si urechi infundate. Medicul a constatat ca am hipoacuzie dreapta brusc instalata. Mi-a prescris perfuzii cu HHC, am facut 2 zile dupa care am continuat cu medrol, betaserc, aspenter, milgama si omez. A trecut o saptamana si nu mi s-a imbunatatit deloc auzul. Mai am vreo sansa sa imi recapat auzul? Exista alt tratament care ma poate ajuta?? Va multumesc.

  4. Buna seara. Spuneți-mi va rog care este tratamentul la o hipoacuzie de transmisie?
    La o hipoacuzie de transmisie tratamentul ar putea fi purtarea de protezare auditivă sau doar in cazul hipoacuziei mixte si neurosenzoriale?

  5. Buna seara.
    Am fost diagnosticat cu hipoacuzie mixta ureche dreapta cu tinitus/acufene. Mi s-a prescris Tratament – Thiosen 1 pe zi si Tanakan 2 pe zi.
    Exista un tratament mai bun?
    Problema se poate rezolva chirurgical ?
    Multumesc.

    • Nu exista tratament chirurgical pentru o perturbare a functionarii nervului auditiv din cauza prastei vascularizatii cerebrale. Tratamentul este bun, urmati-l si trebuie sa va schimbati si stulul de viata si sa consultati si un medic cardiolog.

  6. Am 68 ani și de aproximativ 6 luni nu înțeleg când vorbește cineva care e în alta camera. De auzit aud ca vorbește dar nu înțeleg! Ce ma sfătuiți?

    • Ar trebui sa faceti o audiograma tonala la CLARFON si apoi sa veniti la un consult ORL sa vedem daca exista ceva in ureche care perturba auzul.

  7. Bună seara,soțului meu(50 ani) i s a pus un diagnostic „hipoacuzie de transmisie bilaterală medie”
    Rezultatul audiogramei
    74 db la stânga, 49 db la dreapta ( cu acufene)
    Și nici cea vocală nu arată bine
    Nu I s a dat nici un tratament,i s a propus direct aparat auditiv,iar despre operație i a spus medicul că poate fi riscantă,în sensul că în cazul unei infecții făcute din nou în mod repetat poate după mai mult timp de la operație îi va fi mai rău, infecția având probabilitate mărită de a merge direct la cap.
    Întreb în cazul acestui diagnostic ,chiar nu mai poate fi tratat.
    Mulțumesc anticipat!

    • Acest diagnostic apare in mai multe boli ale urechio, cum ar fi: otita medie, otita externa, otoscleroza… deci nu am cum sa va dau vreun sfat apropo de vreun tratament daca nu stiu exact boala care a dus la aceasta hipoacuzie si fara un examen clinic efectuta de mine chiar nu am cum sa va dau vreun sfat.

      • Bună seara!
        Mama soacră are vârsta de 70 de ani
        Numai aude deloc cu urechea stângă, iar cu dreapta 60%
        I s-a spus că e dus nervul la control
        Ce tratament să urmeze pentru a-și reveni?

  8. Bună ziua.va rog ajutati-ne cu un sfat…nepotul meu a fost depistat cu hipoacuzie neurosenzoriala moderata.are 7 ani…exista tratament în afara de protezare?aștept răspuns…multumesc

  9. Bună seara as vrea sa menționez ca aud slab cu urechea dreapta sunt momente când se înfundă urechea și dacă casc de câteva ori se desfunda urechea as vrea sa știu exista vreo șansă să aud dacă ma operez. Multumesc

  10. Bună ziua doamna doctor!
    În urma multor căutări despre hipoacuzie v-am găsit pe dumneavoastră, aici în mediul online! As avea mare nevoie de o părere în legătură cu diagnosticul aplicat copilului meu! Din cauza faptului ca suntem de la Satu Mare și ne este foarte dificil în momentul de față sa ajungem la București, îndrăznesc sa va cer un sfat aici, printr-un mesaj la care sper din suflet ca veți răspunde!
    Vă prezint cazul băiețelului meu în vârstă de 3 ani. La 10 luni i-am făcut vaccinul ROR iar la câteva zile după vaccin copilul a făcut rujeola… după această rujeola auzul copilului a scăzut (bănuim noi ca ar fi de atunci) la câteva luni după vaccin când am început sa bănuim ca nu aude și îl vedeam tot mai des ca se trage de urechi am decis sa-i facem un consult Orl, doctorul ne-a asigurat ca nu are nici un fel de problema… de atunci pus totul pe seama faptului că, copilul este concentrat pe ceea ce face și de aceea nu se întoarce de fiecare data când îl strigam sau când facem un zgomot în preajma lui, sentimentele erau mixte deoarece nu se întâmplă de fiecare dată.. avea momente când reacționa perfect normal… timpul a trecut, copilul a crescut.. la 1 an jumate începe sa zica câteva cuvinte dar foarte puține apoi a regresat… la 2 ani copilul nu vorbea nimic… însă lumea din jurul nostru ne spunea ca are timp sa vorbească, ca încă este mic, ca băieții vorbesc mai târziu etc.. de la 2 ani copilul a început sa răcească foarte des( în fiecare luna era racit) pe la 2 ani jumătate au început am început sa ne impacientam serios pe faptul ca nu vorbește, am descis sa mai facem un consult Orl pentru ca la fel ni se oare ca nu aude, din nou ni sa spus ca nu are probleme copilul…am făcut si un consult neuropediatric bănuind noi ca ar fi suspect de autism… nu a fost asa! Am făcut câteva ședințe de logopedie speciala cu el însă nu au dat rezultate… după aceea ne-am îndreptat din nou către un Orl de data aceasta la Cluj unde ni sa confirmat faptul ca, copilul are auzul pierdut aproximativ 20%, ni s-a recomandat scoaterea polipilor și micșorarea amigdalelor, lucru pe care l-am facut imediat apoi a urmat tratament cu sinosun… la 2 luni după intervenție și tratament copilul a auzit perfect, a avut in sfarsit o timpanograma perfectă.. în lunile noiembrie și decembrie a anului trecut copilul a auzit perfect, a vocabularul lui s-a îmbogățit cu 25 de cuvinte într-o luna, a fost cea mai buna perioada a lui… însă in ianuarie a răcit din nou… și iar a început sa nu mai audă, a urmat din un tratament cu sinupret și tamalis… însă fără rezultat… tot la Cluj la doamna dr. Necula am făcut săptămâna aceasta luni o testare auditiva completă, copilul a fost adormit iar testarea a durat 2h 30’… diagnosticul final fiind de hipoacuzie mixta severa UD, neurosenzoriala severa US! Recomandare: aparate auditive!
    Dumneavoastră ce părere aveți despre acest diagnostic având în vedere ca în urma cu 3 luni copilului ia revenit auzul în urma intervenției de polipi.?

  11. Buna ziua ! In urma cu 2 luni am fost diagnosticata cu hipoacuzie neurosenzoriala brusc instalată însoțită de tinitus la urechea stanga( audiograma arata scăderea auzului pe frecvente joase la 30 de decibeli) iar la urechea dreapta era foarte putin modificata . Am urmat tratament cu medrol, thiosen, Milgama si betaserc. Dupa 5 zile audiograma la urechea dreapta era normala , iar la urechea stanga se îmbunătățite cu 10 decibeli, iar la 2 saptamani a dispărut si acel tinitus de la urechea stanga( ce suna ca un motor) .Din păcate dupa o luna mi-a parut din nou tinitus mai intai la urechea dreapta si apoi la stanga dar cu are alt caracter( e ca un fâsâit ); am facut audiograma si este normala la ambele urechi( la 10 decibeli). Am facut si RMN , teste ptr trombofilie , lipidograma si sunt toate normale. In prezent urmez tratament cu Milgamma, betaserc , tanakan , gaba . Întrebarea mea este daca ar trebui sa mai astept cu acest tinitus sau ar trebui incerc si alte tratamente/ proteze ptr tinitus ? Menționez ca in Septembrie am avut covid, iar in Noiembrie am susținut examenul de rezidentiat si am fost foarte stresata – presupun ca aceste doua probleme au fost cauza instalării hipoacuziei

    • Mergeti mai departe cu tratamentul medicamentos. In loc de betserc as lua Thiosen. Trebuie sa reveniti la un comfort al vietii fara stres si oboseala.

  12. Buna seara, in urma unor otite repetate copilasul meu are probleme cu auzul (4 ani), din cate am observat. Sonorul la TV, nu ma aude cand ii spun ceva, pare aerian uneori. Mai poate fi indreptata aceasta problema?

  13. Am ipocoauzie senzoriala 40 db am urmat tratament cu: milgamma 3/zi: thiosen 600 mg 1/zi,sermion 30mg 1/zi. Nici o ameliorare. Doctorul ma sfatuit pentru o proteza. Intrebare. Exista un alt tratament mai bun pentru ameliorarea auzului, si elimina pe cat posibil purtarea protezei?. Multumesc doamna doctor.

      • Buna ziua! Sufăr de cofoz urechea dreapta din copilărie iar de vreo câțiva ani am început sa am probleme și cu cea stânga(am 26 de ani) la frecventele înalte. Am -35db la 4khz și -45db la 8khz., la celelalte frecvente aud foarte bine(maxim -10db). Ma confrunt cu situații destul de dificile in viața cotidiană și as vrea sa știu dacă protezele auditive sunt utile pentru tipul acesta de hipoacuzie? Mulțumesc

        • Da, protezele auditive in sensul acesta s-au inventat, ca sa ne ajute pe hipoacuziile moderat severe dar nu si pe cofoza.

      • Bună ziua! Am fost diagnosticat cu lichid în spatele timpanului și am urmat un tratament cu următoarele medicamente; Sinosun,Spray SeptaNazal,Parasinus, dar tot mai aud înfundat. Am făcut o audiogramă și a ieșit foarte bine. Dar tot mai aud înfundat. Ce pot face? Un sfat, vă rog!

  14. Am probleme.cu urechea mi sa spus ca am 40 la suta deficit de auz și unzgomot în permanenta mj sa dat un tratament dar vad ca de o luna și ceva nu se schimba nimic. Ce pot face unde mai ma pot adresa. A făcut și testele care mi s.au dat

  15. Buna seara. Am fost diagnosticata cu hipiacuzie neurosenzorială. Mi s-a prescris un tratament. Spuneti-mi va rog, pot sa-mi mai recapat auzul?

    • Bună seara! Am și eu o problema doamna doctor soțul meu are de 3 săptămâni o problema la urechea stingă are un șuierat în ureche cind mai încet cind mai puternic și nu mai aude nici bine cu ea am fost la doi medici care iau pus diagnostice diferite tratamente diferite ba ca e inflamata ba ca are hipoacuzie mixta și ca mai aude cu ea decit 30 la suta și ca ai recomanda aparat auditiv chiar nu exista nimic chiar poți ramine surd asa fără sa te doară urechea fără sa amețească va rog din suflet sa ma ajutați dacă se poate vreau sa îl consultați dumneavoastră Mulțumesc frumos! Seara bună!

  16. Bună ziua, soțul meu a fost diagnosticat acum 3 ani cu hipoacuzie neurosenzoriala. A urmat mai multe tratamente, dar nu cu foarte mare rezultat, are în continuare un tinitus foarte supărător și acufene la fel. In prezent ia doar Piracetam 800 mg, o pastila pe zi.
    Întrebarea mea este dacă se poate face și alt tratament, dacă este posibila o ameliorare a zgomotelor măcar și ce medicamente sa folosească?
    Mulțumesc!

  17. Bună seara
    Astăzi am fost la n medic orl și mi sa spus a as avea o hipoacuzie de transmisie mi sa dat un tratament medicamentos cu :betaserc,regular pro metabolic nyrvusal mult,sinosun ,vimovo, și mi sa spus sa ma duc să-mi fac și alte investigații, audiograma,timpanograma ce ma sfătuiți sa încep tratamentul? Mulțumesc anticipat pt un eventual răspuns.

    • Acest tratament este pt hipoacuzie neurosenzoriala nu pt transmisie. Duceti-va si faceti acele investigatii, datorita lor poti pune un diagnostic corect de hipoacuzie.

  18. Sunt operata de hidrops endolinfatic de 1 an și rezultatele unui sunt tocmai favorabile,unde as putea încerca injectii intratimpanice și care ar fi riscurile și

  19. Buna seara! Am fost diagnosticat cu hipoacuzie medie bilatereala,mentionez ca am cu 2 luni in urma am facut 35 sedinte de radioterapie.Ce sanse mai am sa aud normal,ce solutii sunt?Multumesc!

  20. Buna seara, am fost diagonsticata cu o hipoacuzie de transmisie, initial auziul disparuse aproape toatal, dupa primul tratament a inceput treptat sa revina, dar inca aud infundat, am fost la un al doile consult, am inceput un alt tratament, dar nu se intampla nimic, inca nu aud complet, inca aud infundat si pe deasupra a aparut si acel tinus (sper ca am scris corect). Ce sfat imi dati?
    Multumesc pentru eventualul raspuns!

  21. Bună seara! Am o operație de otomastoedita de la o vârstă foarte fragedă( 8 luni), având acum 43 de ani. Întrebarea mea este: Pot călătorii cu avionul fără a avea traume? Vă mulțumesc!

  22. Aspect malformativ bilateral al lantului osicular, avand capul ciocanului deformat, usor boselat, cu alungirea si subtierea corpului nicovalei, fara vizibilitatea interliniului incudo-maleare si discreta fixare a lungii apofize a nicovalei la peretele atical extern, predominant in stanga. -fetita de 12 ani. Se poate interveni chirurgical? Are deja proteza pe urechea dreapta.

  23. Bună ziua, Sufăr de hipoacuzie severă mixta urechea stângă cu o surditate de 105db. Exista aparat auditiv pentru hipoacuzia mea pentru a auzi și eu. Dar pentru acufene puternice .Nu am nici o ameliorare din tratamentul prescris.

  24. Bună seara doamna doctor, de curând am fost diagnosticată, în urma unui consult ORL ( la cererea mea) cu Hipoacuzie Neurosenzorială severă la urechea stângă ( am făcut consult cu camera video, impedanță, audiogramă). Ați putea să-mi spuneți, vă rog frumos, de la ce s-ar fi putut instala, brusc această hipoacuzie și ce ar trebui să fac? Mulțumesc frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *