Xerostomia (gura uscată) – de ce apare și cum se tratează?

Toți  ati simțit cel puțin o dată in viata că aveti gura uscată. De obicei, această senzație de uscăciune apare dimineața și este determinată de anumiți factori precum stresul, hidratarea necorespunzătoare, consumul anumitor medicamente sau somnul agitat.

O persoană care se confruntă cu senzația de uscăciune a gurii pentru o perioadă mai lungă s-ar putea să sufere de xerostomie. Dacă această afecțiune nu este tratată poate duce la apariția aftelor, a inflamatiilor bucale și a altor boli ce afectează gingiile și dinții. În plus, xerostomia poate provoca și afecțiuni ale tractului digestiv.

Cei care nu au suficientă salivă în gură se plâng adesea că au senzația de gură uscată. Saliva lubrifiază cavitatea bucală, protejează dinții și gingiile și facilitează înghițirea alimentelor.

Ce este xerostomia? De ce apare?

Xerostomia (gura uscată) este o afecțiune care apare atunci când glandele salivare nu mai produc suficientă salivă iar cavitatea bucală se usucă. Dacă suferiți de această afecțiune, nu este recomandat să vă tratați acasă ci este indicat să consultați un medic specialist.

Xerostomia poate fi provocată de:

  • Consumul anumitor medicamente

Gura uscată poate apărea ca urmare a consumului de medicamente. Unele medicamente, chiar și cele eliberate fără rețetă, pot produce diferite efecte secundare, printre care și senzația de gură uscată. De obicei, această senzație este provocata de medicamente folosite pentru tratarea depresiei, hipertensiunii arteriale și stărilor de anxietate. De asemenea si antihistaminicele, diureticele, analgezicele și decongestionantele pot cauza xerostomia.

Tratamentul pentru refluxul gastroesofagian poate provoca senzația de gură uscată. Cei care suferă de această boală trebuie să urmeze un tratament medicamentos pentru a ține simptomele sub control. Medicamentele folosite pentru tratarea refluxului gastroesofagian pot duce la apariția senzației de uscăciune la nivelul cavității bucale, însă acest simptom dispare imediat ce tratamentul este oprit.

  • Hidratarea insuficientă

Foarte mulți oameni au gura uscată pentru că nu se hidratează corect. Pentru a preveni apariția senzației de gură uscată, este recomandat să bem apă cât mai des, inclusiv pe timpul nopții.

  • Fumatul și consumul de alcool

Alcoolul și fumatul deshidrateaza organismul și duc la apariția senzației de uscăciune a gurii. Odată ce veți renunța la aceste vicii vă veți simți mai bine, iar senzația de gură uscată va dispărea.

  • Chimioterapia și radioterapia

Atât chimioterapia cât și radioterapia afectează glandele salivare, ducând la apariția senzației de gură uscată. Aceste două tipuri de tratamente reduc fluxul salivar.

  • Sforăitul

Anumite obiceiuri, precum sforăitul și respirația cu gura deschisă pot cauza senzația de gură uscată pe timpul nopții. Deoarece nu pot respira corect, unii oameni nu pot avea parte de un somn odihnitor, ba chiar s-ar putea trezi mai obosiți. Sforăitul ar putea fi declanșat de o deviația de sept si rinita cronica hipertrofica iar odată ce această problemă este corectată, senzația de gură uscată ce apare pe timpul nopții ar putea dispărea.

  • Înaintarea în vârstă

Senzația de gură uscată poate apărea și pe măsură ce îmbătrânim.

Alimentația nesănătoasă de asemenea poate duce la apariția xerostomiei.

Femeile care au ajuns la menopauză s-ar putea să simtă că nu mai au suficientă salivă în gură. Schimbările hormonale care se produc în organism afectează funcția glandelor salivare, însă femeile care vor gestiona simptomele menopauzei, vor controla și producția de salivă.

Gura uscată poate fi cauzată și de diabet, Parkinson, Alzheimer sau boli autoimune.

Cum îți dai seama că ai gura uscată?

Simptomele xerostomiei includ:

  • salivă vâscoasă
  • gât uscat
  • dificultăți de vorbire și de înghițire
  • respirație urât mirositoare
  • senzație de uscăciune a gurii

Dacă te confrunți cu aceste simptome ar trebui să mergi la un medic specialist pentru a primi un diagnostic și un tratament corect. Medicul trebuie să găsească mai întâi cauza care a dus la apariția senzației de gură uscată. În cazul în care xerostomia este provocată de anumite medicamente, medicul ar trebui să schimbe doza sau schema de tratament.

De asemenea, dacă funcția glandelor salivare este afectată, medicul va recomanda un tratament pentru echilibrarea fluxului salivar.

Dacă senzația de gură uscată apare doar ocazional, țineți cont de următoarele recomandări:

  • Consumați cel puțin 2 litri de apă pe zi pentru a vă hidrata corespunzător;
  • Mestecați gumă pentru a crește producția de salivă. Este recomandat să folosiți doar gumă fără zahăr;
  • Limitați consumul de dulciuri și băuturi cu cofeină;
  • Consumați cât mai multe fructe mai ales acidulate, și legume pentru a stimula secreția de saliva.

Sfaturi pentru a scăpa de senzația de gură uscată

Gura uscată provoacă disconfort, de aceea trebuie să găsim cele mai bune soluții pentru a scăpa de această senzație neplăcută. Senzația de uscăciune poate fi eliminată prin:

  • Igienă orală corectă

Cu toții ar trebui să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi. Prin perierea dinților cu pastă de dinți cu fluor putem elimina placa bacteriană. De asemenea, dacă folosim și ață dentară putem îndepărta resturile alimentare care rămân printre dinți. În plus, având o igienă orală corespunzătoare, respirația urât mirositoare poate dispărea.

  • Dietă sănătoasă

Unele alimente, precum cele sărate și condimentate pot favoriza apariția senzației de gură uscată. În schimb, cruditățile pot crește gradul de umezire al gurii, deoarece conțin fibre care stimulează glandele salivare. Cei care se confruntă cu senzația de gură uscată ar trebui să consume mai des alimente precum morcovi, pere sau țelină.

Întrebări și răspunsuri

Cele mai frecvente întrebări pe care le pun oamenii care au gura uscată sunt:

Deși mă hidratez corespunzător, tot am gura uscată. De ce se întâmplă asta?

În cazul în care vă hidratați suficient, dar senzația de gură uscată nu dispare, înseamnă că aceasta este provocată de alți factori. Pentru a afla care este cauza xerostomiei și a primi un tratament eficient trebuie să mergeți la medicul specialist.

Ce complicații pot să apară dacă xerostomia nu este tratată?

Dacă această afecțiune nu este tratată corect, pot apărea carii, deoarece dinții nu sunt protejați împotriva bacteriilor de catre saliva. În cazul în care nici cariile nu sunt tratate, se pot extinde de la un dinte la altul. În plus, dacă în cavitatea bucală nu există suficientă salivă, limba devine albicioasă.

Gura uscată este un simptom al diabetului?

Într-adevăr, gura uscată este uneori un simptom al acestei boli, însă doar un medic vă poate spune dacă într-adevăr suferiți de diabet.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *