Virozele de sezon la copii sunt infecții virale ale căilor respiratorii și sunt frecvente încă de la începutul sezonului toamnă-iarnă când temperaturile încep, treptat, să scadă. Acest infecții respiratorii pot afecta atât căile respiratorii superioare cât și pe cele inferioare.
De regulă, virozele respiratorii la copii pot crește riscul de apariție a astmului atunci când copilul va deveni adult și de asemenea sunt asociate cu apariția respirației șuierătoare cunoscută sub denumirea de wheezing.
Ce este o viroză respiratorie de sezon la copii?
Viroza respiratorie este o boală ce afectează căile respiratorii și face parte din categoria bolilor infecto-contagioase. De aceea, odată cu scăderea temperaturilor și intrarea copiilor în comunitățile școlare, cazurile de viroze respiratorii se înmulțesc rapid deoarece acestea se transmit extrem de ușor.
Cea mai cunoscută și frecventă viroză respiratorie la copii este răceala comună (rinofaringita acută). Aceasta se transmite extrem de ușor în comunitate iar recurența infecțiilor la copii este mare.
Rinofaringita afectează nasul și gâtul iar primele simptome care apar sunt obstrucția nazală (nasul înfundat) și abundența secrețiilor nazale. Odată „instalate” aceste simptome, pot să apară durerile în gât, strănutul și febra care poate ajunge chiar și la 38.5 ⁰C. Atunci când nu este tratată corect, răceala comună poate cauza și unele complicații precum sinuzită sau otită iar diagnosticul și tratamentul corect pentru aceste afecțiuni revin în sarcina medicului ORL.
Din păcate, virozele de sezon la copii sunt extrem de frecvente deoarece acestea se transmit foarte rapid, în cadrul comunităților școlare și se pot îmbolnăvi chiar și de 8 ori pe an. Cel mai frecvent virus care provoacă virozele de sezon este rhinovirusul urmat de virusul sincitial respirator (VSR) și virusurile gripale.
VSR – virusul sincitial respirator – este un virus care provoacă simptome ce pot fi confundate cu cele ale răcelii comune însă se poate manifesta sever în cazul nou-născuților iar simptomele acestuia apar în etape.
O altă viroză respiratorie frecvent întâlnită este gripa. Aceasta este caracterizată de un debut brusc, cu febră peste 38.5 ⁰ C, frisoane, dureri de cap (cefalee), tuse seacă și o stare generală alterată. Gripa crește riscul de apariție a otitelor, sinuzitelor sau a unor complicații pulmonare.
Când este obligatorie vizita la medicul specialist?
Febra peste 38⁰ C care nu scade în urma administrării antitermicelor este primul lucru care trebuie să vă trimită imediat la camera de gardă. De regulă, febra poate fi însoțită de dificultăți respiratorii, greață și vărsături (manifestări digestive) care, într-un final pot duce la deshidratarea copilului.
Cu toate acestea, recomandarea medicilor este să duceți copilul la consultație dupa 2-3 zile de la debutul primelor simptome ale virozelor respiratorii pentru a determina cu exactitate virusul care a cauzat apariția virozei.
Cum se transmite o viroza de sezon la copii?
Virozele de sezon se transmit foarte ușor și foarte rapid în cazul copiilor, mai ales atunci când aceștia merg la școală/grădiniță și au contact cu alți copii bolnavi. Aceste viroze se transmit pe cale aerogenă, prin intermediul picăturilor Flugge.
Picăturile Flugge sunt acele particule mici de secreții care sunt emise în timpul tusei, strănutului sau chiar a vorbitului. Acestea ajung în căile respiratorii, pătrund în celule unde încep procesele de replicare și produc suprainfectări.
Trebuie să știți că frigul agraveaza apariția răcelii și a virozelor de sezon. Pentru ca scade vascularizatia mucoasei respiratorii, consecutiv imunitatea locala si creste capacitatea de atasare a germenilor de tractul respirator, astfel il vor infecta ma usor. Pentru a preveni apariția virozelor este indicat să retrageți copilul din colectivitate atunci când are colegi bolnavi, să se evite aglomerațiile și să mențină o igienă corectă a mâinilor si a nasului, de asemenea mai ales după ce atinge diferite obiecte.
Cum se tratează virozele de sezon?
Tratamentul recomandat pentru virozele de sezon este unul simptomatic care se axează pe dezobstrucția căilor respiratorii prin folosirea unor spray-uri cu apă de mare, sprayuri vasocsontrictoare, aspirarea secrețiilor nazale și administrarea unor suplimente antiseptice pentru gât si antiinflamatorii si antitermice orale.
În cazul în care copilul se confruntă și cu febră atunci trebuie administrate obligatoriu antitermice și o serie de vitamine pentru refacerea imunității.
Atunci când copilul are o stare generală alterată, tulburări de somn, dificultăți respiratorii chiar și după administrarea spray-urilor decongestionante atunci este recomandat să mergeți la medicul specialist pentru investigații amănunțite și pentru a primi un tratament corect.
Cum putem preveni virozele de sezon la copii?
Indiferent dacă vorbim despre răceala comună sau despre gripă, cauzate de virusuri respiratorii foarte contagioase, acestea sunt transmise rapid în spații închise. Astfel, dacă știm că unul din colegii copilului a fost sau este bolnav, primul pas este să retragem copilul din colectivitatea școlară. Același lucru se aplică și dacă copilul dumneavoastră este cel bolnav.
- Igiena corespunzătoare a mâinilor, a nasului și a obiectelor pe care le folosește copilul este o altă măsură eficientă de prevenție.
- Evitarea spațiilor aglomerate și evitarea persoanelor care prezintă semne ale infecției cu diverse virusuri respiratorii
- Folosirea măștilor de protecție pentru a împiedica transmiterea picăturilor Flugge
- Administrarea suplimentelor cu vitamina C și D
- Imunizarea cu vaccinul antigripal
Pentru că am amintit de vaccinul antigripal, acesta se face, de regulă, la începutul toamnei (lunile octombrie-noiembrie) iar organismul va fi protejat după două săptămâni de la administrare. În cazul copiilor, vaccinul poate fi administrat injectabil sau intranazal.
Atunci când copilul nu este tratat corect sau i se administrează prea târziu un tratament, se poate confrunta cu unele complicații – otite, sinuzite sau pneumonii iar atunci este necesar un tratament specific, bazat pe antibiotice, recomandate de medicul specialist.
Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!