Tusea, un simptom supărător care ne îngrijorează de multe ori, poate apărea în diverse patologii.
În acest articol vă voi detalia cele mai frecvente cauze de apariție a tusei și astfel veți vedea cât de des poate să apară.
1. Tusea poate apărea în COVID-19: este o tușe seacă, permanentă, pe toată durata zilei; apare chiar și în timpul vorbirii și provoacă oboseală. Este cauzată de inflamația pulmonară – prezența virusului determină apariția mediatorilor inflamației în interstițiul pulmonar. Poate apărea de la începutul infecției cu COVID-19 și poate dura pe toată perioada bolii. Poate fi însoțită de febră, durere de gât, lipsa mirosului și de o respirație îngreunată progresiv. Nu va trece cu medicamente antitusive, ci va trece în momentul în care a fost anihilat virusul din corp.
2. Tusea apare și în infecții virale respiratorii, altele decât COVID-19. Aceasta este de asemenea o tuse seacă, dar mai puțin frecventă de-a lungul zilei; va trece în câteva zile, odată cu eliminarea virusului din corp. Un caz aparte este infecția cu virusul sincițial respirator, o pneumonie interstițială asemănătoare celei din COVID-19: la începutul bolii, tusea va fi seacă, dar în câteva zile se va transforma într-o tușe productivă, cu secreții albicioase, spumoase, care vor încărca traheea și bronhiile și vor da o insuficiență respiratorie foarte mare, mai ales la bebeluși. Aceștia vor necesita spitalizare cu tratament sub formă de aerosoli, corticoterapie, uneori și oxigenoterapie.
3. Tusea din bronșitele și pneumoniile bacteriene (cele mai frecvente bacterii implicate fiind Streptococcus penumoniae și Hemophilus influenzae) este încărcată, productivă și apare în crize, nu permanent. În momentul în care tușim, simțim că expectorăm de jos, din trahee, secreții galbene, muco-purulente. Aceste pneumonii bacteriene apar de multe ori atunci când pneumoniile virale, de care am discutat mai sus, se suprainfectează bacterian în câteva zile. Ele trebuie tratate cu seriozitate, cu antibioterapie și cu medicație simptomatică. Siropurile de tușe, cu care suntem obișnuiți, vor ajuta prin efectul de fluidizare a secrețiilor intrabronșice, atenuând astfel accesele de tuse. Un caz particular este pneumonia TBC (tuberculoză), dată de bacilul Koch. Tusea în acest caz va ține mai mult timp, deoarece această infecție se va remite în 3-6 luni, cu o schemă terapeutică specifică acestei boli.
4. Tusea din infecția cu Bordetella pertussis (tusea convulsivă), de asemenea o pneumonie bacteriană, apare mai mult la copii decât la adulți și este mult mai agresivă decât cea din pneumoniile bacteriene obișnuite. Se manifestă prin crize severe și dese. Se tratează de asemenea prin antibioterapie, dar pe o durată lungă.
5. Tusea care apare în infecțiile ORL (rinosinuzite virale și bacterine, rinofaringite, rinite alergice, rinoadenoidite) este de asemenea des întâlnită. Această tușe apare din cauza secrețiilor care se formează în nas și sinusuri și care coboară pe peretele posterior al faringelui. Aceste secreții le vom simți în gât, venind totuși de sus; ele vor crea iritație faringiană care duce la criză de tuse. Pe lângă tuse, vor apărea durerea de gât și senzația de corp străin faringian. Dacă suntem la început de boală, vor fi puține secreții și tusea va fi limitată, seacă, ușoară; spre sfârșitul unei boli netratate, secrețiile se vor înmulți și tusea va deveni productivă și mai frecventă, pe tot parcursul zilei. În aceste situații, tusea va trece după efectuarea tratamentului corect și complet.
6. Tusea din astmul bronșic este tusea alergică clasică. Ea apare când venim în contact cu un alergen inhalator la care suntem sensibili. Tusea poate fi seacă, într-o alergie mai ușoară, dar și productivă, într-un stadiu mai avansat al alergiei, când este caracterizată prin secreții albicioase, spumoase. Ea este frecvent însoțită de wheezing și stridor, adică respirație greoaie și zgomotoasă. Tusea va ține cât timp vom fi în contact cu acel alergen inhalator și va trece printr-un tratament antialergic corect; de multe ori este nevoie să apelăm la corticoterapie.
7. Tusea fumătorilor (tusea tabagică) este o tușe productivă, încărcată, care survine mai ales dimineața, la trezire. Atunci se produce așa-numita toaletă a bronhiilor, datorită schimbării poziției corpului din clinostatism în ortostatism.
8. Tusea medicamentoasă este o tușe seacă, iritativă, cronică (poate dura mai mult de 6 luni). Apare în urma consumului anumitor medicamente, cum ar fi cele care tratează boli cardiovasculare (clasa inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei, de exemplu enalapril sau captopril; clasa beta-blocantelor cum sunt propranololul sau metoprololul; clasa blocantelor canalelor de calciu, de exemplu diltiazemul sau nifedipina) sau unele dintre medicamentele folosite în neoplasme: bleomicina, busulfanul, ciclofosfamida, clorambucilul ori metotrexatul.
9. Tusea apărută în urma aspirării unui corp străin intrabronșic apare frecvent la copii, fără a găsi inițial o cauză posibilă a tusei. Este o tuse sâcâitoare, puternică, însoțită de hipersalivatie, wheezing, stridor și cornaj. Se diagnostichează prin brohoscopie și trece în momentul extragerii acelui corp străin. Reprezintă o urgență medicală ce impune prezentarea rapidă la camera de gardă a unui spital, cu internare; diagnosticul și tratamentul se vor efectua sub controlul unei anestezii generale.
10. Tusea din boala de reflux gastro-esofagian este o tuse ce poate apărea în timp ce stăm la orizontală imediat după ce am mâncat ori în timpul nopții, cazuri când este seacă, sau dimineața când ne trezim, atunci ea putând fi productivă, din cauza hipersalivației consecutive iritației faringolaringiene prelungite pe parcursul nopții. Această tușe este însoțită de dureri în capul pieptului, pirozis (arsuri), eructații (ragaieli) și disfonie (răgușeală). Ea va trece după instituirea unui tratament antiacid.
11. Tusea poate fi simptom al unor boli profesionale întâlnite de exemplu la vopsitori (prin inhalarea de vopseluri și de diluanți), la cei care lucrează în țesătorii sau croitorii, la tipografii ce inhalează tuș și praf de hârtie, la arhivarii sau anticarii care iau contact cu praful de mucegai, la cei care lucrează în ateliere auto (vulcanizare) sau la cei care lucrează în șantiere de construcții.
12. Tusea din cancerul pulmonar este o tuse cronică, apare pe o perioadă lungă de timp și nu se ameliorează la administrarea antitusivelor. Este însoțită uneori de hemoptizie (expectorație cu sânge), durere toracică, dificultăți de respirație, slăbiciune și oboseală, pierderea poftei de mâncare și scădere ponderală.
După cum ați putut observa, tusea este un simptom comun multor boli. De aceea, de multe ori este necesară o colaborare interdisciplinară pentru a ne putea lămuri despre cauza acesteia și a o putea vindeca.
Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!
Buna ziua, as vrea sa sziu, din ce cauza tusesc uneori dimineata, simt ca o iritatie in gat. Trece imediat si nu persista in timpul zilei? Nu sunt fumatoare! Multumesc
Dim cauza secretiilor care le fabrica mucoasa nazala si sinusala, secretii care apar din cauza prafului din timpul noptii pe care il respirati.