Sinuzita Fungica – Cauze, Tratament si implicarea medicului ORL

Sinuzita fungică reprezintă o formă mai puțin cunoscută și adesea neglijată de sinuzita, caracterizată prin infectarea cu fungi (ciuperci) a sinusurilor paranazale . Această afecțiune poate afecta atât adulții, cât și copiii, aducând cu sine simptome neplăcute și  complicații severe.

Ce este sinzuita?

Sinuzita, în general, se referă la inflamația sinusurilor paranasale, care sunt mici cavități umplute cu aer situate în jurul nasului și ochilor. Aceste sinusuri sunt acoperite cu un strat subțire de mucoasă care,  se inflameaza in cadrul unei viroze,raceli sau alergii,  provocand disconfort și simptome precum dureri de cap, congestie nazală ( nas infundat),  secreții nazale abundente. Afla mai multe despre sinuzita in acest material.

Sinuzita Fungică: Cauze și Factori

Cauzele sinuzitei fungice pot varia, dar aceasta apare adesea atunci când fungii (ciupercile) se dezvoltă în exces în sinusurile paranasale.

Exista in proprtie 100000 de specii de fungi, care se gasesc in jurul nostru, in aer, pe suprafete, pe oameni si animale. Mare majoritate a speciilor de fungi nu sunt periculoase, dar exista anumite specii care pe un teren propice pot da infectii severe.

Persoanele cu un sistem imunitar slăbit, alergii multiple  sau boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat, cancer, HIV pot fi mai predispuse la dezvoltarea acestei forme de sinuzită. Existența unor condiții preexistente, cum ar fi rinitele alergice, poate crea un mediu propice pentru proliferarea ciupercilor.

cum arata sinusurile

Simptomele sinuzitei fungice:

  • Dureri de cap persistente
  • Secreții nazale abundente cu aspect anormal ( diferite fata de cele pe cae le avem deobicei)
  • Pierderea mirosului și gustului
  • Senzația de presiune sau durere în jurul ochilor și a nasului.
  • Nas infundat in permanenta, fara decongestionare acestuia cu sprayuri nazale

Diagnosticul corect al acestei afecțiuni este esențial pentru instituirea unui tratament adecvat.

Clasificarea tipurilor de sinuzita fungica: 

  1. Rinosinuzita alergica micotica: este cea mai comuna forma de sinuzita fungica, cauzata de reactia alergica a mucoasei nazale, prin urmare scaderea imunitatii locale si consecutiv infectia mucoasei cu fungii prezenti in nas; in interiorul foselor nazale se pot observa polipi alergici acoperiti de secretii mucoase
  2. Fungus ball ( Micetomul): in cele mai multe cazuri tratamentul chirurgical este de electie
  3. Sinuzita fungica saprofita: infectare a mucoasei sinusale cu fungii prezenti de regula in interiorul foselor nazale, infectie usoara, care se remediaza usor prin spalarea nasului cu spray cu apa de mare
  4. Pansinuzita fungica acuta fulminata: infectarea mucoasei tuturor sinusurilor, cu evolutie rapida, care necesita drenarea sinusurilor prin interventie chirurgicala de rutina. Aceasta apare la acei pacienti cu imunitatea foarte alterata, cei cu cancer, in cursul chimioterapiei sau transplant de organe. In unele cazuri, poate sa nu aiba o evolutie a simptomelor asa rapida si se poate croniciza.

Diagnostic:

Diagnosticul sinuzitei fungice implică :

  1. Examinarea clinică: examenul sferei ORL intr-un cabinet specializat
  2. Anamneza: aflam istoricul pacientului, comorbitatiile acestuia
  3. Investigatii paraclinice:  
    • Endoscopia nazala: cu ajutorul unui endoscop flexibil, medicul ORL poate explora interiorul foselor nazale si intrarea in sinusuri putand identifica prezența fungilor, precum și a altor modificări structurale care pot contribui la simptomele pacientului
    • Tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică (RMN).
    • Exudat nazal si faringian, recoltare secretii de la nivelul orificilor de drenaj al sinusurilor si prelevare bioptica de mucoasa
    • Recoltare analize de laborator din sange: pentru a determina gradul de infectie si posibile dereglari ale sistemului imunitar

Tratament Sinuzita Fungica:

Pacientii cu sistemul imunitar echilibrat ar putea sa nu aiba nevoie de nici un tratament, se vindeca de la sine.

In schimb cei cu imunitatea alterata au nevoie de tratment, care se face in etape in functie de stadiul infectiei:

  • Medicatie orala antifungica
  • Medicatie orala cortizonica: pentru a reduce inflamatia mucoasei nazo-sinusale
  • Toaleta nazala : cu sprayuri cu apa de mare si irigator nazal
  • Tratament chirurgical: FESS- Chirurgia endoscopica functionala a sinusurilor  ,pentru curatarea si spalarea sinusurilor de infectie prezenta in interiorul lor;  sunt situatii in care infectia s-a extins la toate sinusurile si este nevoie de interventie de urgenta .

Prevenirea Recidivelor:

Prevenirea recidivelor este esențială în gestionarea sinuzitei fungice.

 Aceasta poate implica evitarea factorilor declanșatori, menținerea unui sistem imunitar sănătos prin alimentație echilibrată,exerciții fizice regulate, evitarea nivelului de stres accentuat,  precum și urmarea planului de tratament recomandat de către medic si controale regulate la medicul specialist ORL.

Concluzie: Abordarea Holistică a Sinuzitei Fungice

Sinuzita fungică necesită o abordare holistică și personalizată pentru a gestiona simptomele și preveni recidivele. Consultarea regulată cu un specialistORL respectarea planului de tratament pot îmbunătăți calitatea vieții și reduce impactul negativ al acestei afecțiuni asupra sănătății generale.

Colaborarea cu Alți Medici Specialiști

În cazurile complexe sau când există afecțiuni concomitente, medicul ORL poate colabora cu alți specialiști, cum ar fi alergologul sau imunologul, chirurgul buco-maxilo-facial,  medicul generalist,  pentru a aborda factorii subiacenți care pot contribui la recurența sinuzitei fungice.

În concluzie, implicarea activă a medicului ORL este esențială în gestionarea sinuzitei fungice, asigurând o evaluare exhaustivă și un plan de tratament adaptat nevoilor individuale ale pacientului..

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *