Sforaitul: Cauze si Tratament

Sforăitul este  zgomotul produs în timpul somnului, când fluxul de aer respirat determină țesuturile  gâtului să vibreze, aer care trece printr-un spatiu ingustat. Uneori, sforăitul poate semnala prezenta unei boli grave. De cele mai multe ori însă, sforăitul este doar deranjant pentru partenerul de somn.

În jur de 90% dintre persoanele adulte sforăie ocazional. Dacă sforăitul apare frecvent (sforăit habitual), se recomandă un consult de specialitate, pneumologie,orl, medicina interna.

Sforăit :  Cauze

Sforăitul habitual are cauze diverse ce includ:

  • anatomia gurii, a gâtului și a nasului;
  • creșterea în greutate;
  • consumul de băuturi alcoolice;
  • consumul de sedative;
  • o masa copioasa seara;
  • oboseala cronica;
  • sedentarismul;
  • Pozitia in care sta corpul in timpul somnului.

Somnul este structurat în 5 faze prin care trecem cu toții atunci când dormim.

Fazele somnului:

  • Fazele 1 și 2 – somn superficial;
  • Fazele 3 și 4 – somn profund;
  • Faza 5 – REM.

Atunci când trecem de la somnul superficial la somnul profund, are loc relaxarea mușchilor gâtului și gurii, iar valul palatin, amigdalele și alte structuri moi ale gâtului „ cad (aluneca)” în calea fluxului de aer în momentul în care respirăm.  Toate aceste structuri vibrează când fluxul de aer trece pe lângă ele și astfel apare zgomotul specific sforăitului.

Sforăitul poate apărea și din cauza obezitatii, deoarece țesutul adipos se acumulează pe structurile din gât și îngustează filiera respiratorie. Astfel, aceste structuri încep să vibreze din ce în ce mai tare.

Băuturile alcoolice și sedativele consumate înainte de culcare pot relaxa musculatura atit de mult în timpul somnului astfel ca va creste posibilitatea ca structurile moi din gât să vibreze foarte mult producând acel sunet specific sforăitului.

Nasul înfundat  (obstructia nazala) determină deschiderea gurii pe timpul somnului și căderea limbii în partea din spate a gâtului astfel ca  aerul care  va trece prin gură va face ca țesuturile moi să vibreze puternic determinind un sforait intens.

Sforaitul: Cauze si Tratament

Factori de risc ce pot duce la apariția sforăitului:

  • Căi aeriene înguste – cei care au un palat moale lung ori amigdale mari pot sforăi în timpul somnului;
  • Lipsa somnului – somnul insuficient poate provoca relaxarea accentuată a gâtului;
  • Ereditatea – cei care au în familie rude care sforăie sau suferă de apnee obstructivă de somn au un risc crescut de a sforăi;
  • Alergii – unii sforăie în perioada sezonului alergic ori atunci când se confruntă cu o infecție a sinusurilor paranazale(rinita alergica).
  • Probleme nazaleDEVIATIA DE SEPT NAZAL si RINITA CRONICA HIPERTROFICA cresc riscul de a sforăi în timpul somnului.

Complicațiile sforăitului

În cazul în care mecanismele prezentate mai sus se accentuează, există riscul ca respirația din timpul somnului să se oprească periodic, ceea ce înseamnă că apare sindromul de apnee în somn. Această boală trebuie tratată rapid pentru că poate duce la apariția unor complicații cardiovasculare, pulmonare și endocrine.

Atunci când sforăitul este legat de sindromul de apnee în somn pot apărea și alte complicații precum:

  • Senzație de frustrare;
  • Probleme de concentrare;
  • Somnolență pe timpul zilei;
  • Probleme de comportament, în special la copii.

Investigații necesare

În general, cel care doarme alături de o persoană care sforăie, o anunță pe aceasta că zgomotul pe care îl produce în timpul somnului este deranjant. De asemenea, cel care sforăie s-ar putea să observe că în timpul zilei este obosit, nu se poate concentra, are un libidou scăzut și tinde să adoarmă atunci când se plictisește.

Cei care sforăie scot acel sunet specific prin mecanisme diferite ce implică una sau mai multe dintre structurile menționate mai sus. Pentru ca un pacient să primească un tratament eficient, trebuie să  identifice cauzele ce duc la apariția sforăitului.

Inițial, pacientul trece printr-un EXAMEN CLINIC ORL, iar ulterior i se face o fibroscopie nazofaringo-laringiana pentru a se descoperi cauza ce blochează calea respiratorie superioara ori afecțiunile care ar putea îngusta căile respiratorii în timpul somnului.

Pacientul trebuie să facă diferite manevre pentru a putea reproduce sforăitul și a  depista locul în care se formează zgomotul pe perioada somnului.

POLISOMNOGRAFIA (Testul de somn)  este o altă investigație ce încearcă să depisteze și să înregistreze problemele respiratorii (scăderea concentrației de oxigen în sânge, oprirea respirației) care apar în timpul somnului. Tot prin testul de somn se observă și poziția în care stă corpul în momentul în care apar aceste evenimente.

Pacientului i se dă un aparat  pe care-l va folosi acasă (pentru o zi) pentru a înregistra parametrii respiratori în timp ce doarme.

Aceasta investigatia se va efectua de catre un pneumolog.

De ce este important să tratăm sforăitul?

Sforăitul afectează relațiile personale și tulbură somnul partenerilor. Unii cercetători sunt de părere că sforăitul afectează în mod direct sănătatea celui care sforăie, însă deocamdată nu există dovezi care să susțină acest lucru.

Tratamentul pentru sforăit include:

  • pierderea în greutate,
  • schimbarea poziției de somn (dormitul pe spate trebuie evitat),
  • renunțarea la băuturi alcoolice și sedative.
  • evitarea oboselii cronice

Slăbitul poate reduce sforăitul și, de asemenea, poate ajuta la tratarea sindromului de apnee în somn, însă efectele sale depind de numărul kilogramelor eliminate.

Unii pacienți care sforăie ar putea utiliza dispozitive pentru avansare mandibulară, dar doar dacă investigațiile arată că acestea le sunt de folos.

Tratamentul chirurgical se efectuează în zonele responsabile de apariția vibrației. Se pot face mai multe operații pentru oprirea sforăitului, însă este necesar să se identifice regiunea responsabilă de apariția acestui zgomot din timpul somnului.

Tratamentele chirurgicale ce au rolul de a deschide căile aeriene superioare includ:

  • Uvulopalatofaringoplastia – implică lărgirea căilor aeriene superioare prin remodelare locală la nivelul valului palatin, a amigdalelor palatine și a luetei;
  • Corectarea deviatiei de sept nazal si a rinitei cronice hipertrofice: decongestionarea perfecta a nasului
  • Procedura de modelare a valului palatin – presupune efectuarea unor implanturi în valul palatin pentru întărirea țesutului;
  • Ablația prin radiofrecvență – dacă există prea mult țesut în palatul moale, nas sau limbă, acesta se îndepărtează cu ajutorul frecvențelor radio;
  • Stimularea nervului hipoglos – este utilizat un stimul pentru nervul responsabil de controlarea mișcării limbii, pentru ca acesta să nu mai blocheze respirația pe timpul somnului.

Pentru prevenirea sforăitului se recomandă menținerea unei greutăți normale, tratarea congestiei nazale, renunțarea la fumat, dormitul pe o parte și evitarea alcoolului.

Sforăitul nu trebuie neglijat, așadar cei care sforăie des trebuie să ceară ajutorul medicului pentru a primi un tratament potrivit.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

8 comentarii

  1. Buna ziua ,. am ajuns in luna mai cu fetita mea de 6 ani care imi răcește foarte des la un control orl pentru ca in urma unei raceli rămăsese cu nasul înfundat fara secretii unde s.a confirmat că are polibi a primit tratament cu nasonex si sinupret cp pt 15 zile a fost ok după 3 doze de tratament deja începuse să respire pe nasuc nu mai era înfundata pana la penultima doza cand a inceput sa ii curgă nasul secretiile fiind galbene si abundente i.am dat u” preparat” facut in farmacie cu gentamicina,dexametazona si ser fiziologic i.a trecut dat după 2 săpt iar are nasucul foarte înfundat fara secretii ce ii pot administra(de la.jumatate lunii august incepe domnul dr sa opereze si o sa ma duc iar sa vedem cand ne poate
    programa)va multumesc frumos
    .

  2. Buna ziua dna doctor.Sunt la doi ani dupa un cancer de cavum.Dupa tratament nu mai aud bine cu urechea dreaptasi si am acufene,iar aparatul auditiv nu ma ajuta.Pentru ca fac dopuri mi s a pus un tub,insa dupa cateva zile urechea a unceput sa curga.Mi s a prescris tratament cu Zanucin,200 mg fara nici un rezultat.De 2 luni sunt in situatia asta nimeni n are o solutie pt mine.Mentionez ca ma sunt o femeie din Ploiesti pensionata de boala,am 57 de ani si va pot pune la dispozitie un istoric al bolii.Am scris aici pentru ca aveti disponobilitatea de a raspunde tuturor celor care cauta un raspuns!Multumesc!

  3. Bărbat, 57 ani , fumător ocaziaonal ( 2-3 tigări pe săptămână) Sforăi îngrozitor, uneori mă trezesc și eu pt că mă aud sforăind. Poziția în somn ? Pe spate, sforăi, pe o parte sforăi, pe burtă, sforăi… Soția este terminată de oboseală când pleacă la serviciu.Uneori , îmi mușc limba în somn . Foarte tare ! Rană , sâgerează și doare îngrozitor. (are vreo legătură cu sforăitul ?)Uneori mă ustură gâtul de la sforăit. Sunt și cardiac, purtător de stent. Nu sunt operat de polipi sau amigdale. Vă rog , cu tot respectul, mă puteți ajuta cu un sfat, o îndrumare ? Am ceartă zilnic pe tema sforăitului… Vă mulțumesc !!!

  4. Buna ziua,

    Va deranjez cu urmatoare problema: fetita noastra de 2 ani si 10 luni respira foarte greu noaptea: sforaie, se agita, face pauze in respiratie-atunci o scutur asa si trage foarte mult aer in piept, cu zgomot, respira de cateva ori din stomac..cred ca intelegeti.
    De la ORL ni s-a spus ca are polipi, nu sunt foarte mari, dar ea are nasul mic, amigdalele sunt mari fiziologic- si gatul la fel, mic.
    Vara este bine-adica Mara respira acceptabil, dar de cand vine iarna si stam mai mult in casa, ea respira mereu greu.
    Nu are mucisori, are nasul mereu infundat…
    Ni s-a mai spus ca ar fi bine sa incercam sa o operam de polipi dupa varsta de 3 ani…

    Intrebarile mele sunt: ce putem face intre timp-pana la operatie, credeti ca operatia de polipi va rezolva problema, cum sa ii usuram respiratia pt ca am ajuns sa o pazim in fiecare noapte si sa o scuturam sa respire… am incercat aerosoli cu respisan seara, apa de mare in fiecare zi dimineata si seara, dar e tot infundata..nici nu sufla nasul iar cand incercam sa o aspiram dupa aerosoli, iese ceva…dar tot infundata ramane.
    Va multumesc mult!

    • Solutia ideala: ar fi sa o operati sa ii scoateti polipii si amigdalele.Ce ati facut pina acum a fost ffff bine. Sunt convinsa ca are polipii mari, totusi.Daca nu o operati situatia se va inrautati la toamna, cind o veti duce la gradinita.

      • Doamna doctor am un băiețel de 1 an este născut cu polipi foarte mari respira foarte greu doarme și ziua și noaptea cu guriță deschisa răcește foarte ușor noaptea este foarte neliniștit se poate opera la vârsta de 1 anișor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *