Rinolitul (denumit și calcul nazal) este un corp străin ajuns în nas iar peste acesta s-a dezvoltat un țesut fibros dar și diverse celule de inflamație și obstrucționează total respirația pe nara afectată.
Apariția unor corpi străini în interiorul cavităților nazale este adesea întâlnită în rândul copiilor dar poate să apară și la adulți.
Un corp străin ajuns în nas și nedescoperit la timp sau dacă nu este extras la timp, poate deveni, în timp, un corp acoperit de calciu, fosfat, carbonat sau magneziu. Acești rinoliți sun adesea descoperiți pe fața interioară a cavității nazale.
Corpii străini care pot ajunge în nas se împart în două categorii:
- Corpi străini organici – mâncare, burete, lemn, cauciuc etc. De obicei aceștia se descoperă mai repede deoarece irită rapid mucoasa nazală
- Corpi străini anorganici – plastic, bucăți de metal – se descoperă mai greu (în cazul copiilor) și se pot transforma, cu trecerea timpului, în rinoliți, provocând rinolitiaza.
Ce este mai exact rinolitiaza?
Rinolitiaza este depunerea de calciu în jurul unui obiect străin ajuns în cavitatea nazală și perioada de formare a acestora poate varia de la câteva luni la câțiva ani. Această depunere de calciu poate fi formată și în jurul unui cheag din fosa nazală.
Rinolitul este corpul străin din cavitatea nazală, având de obicei o culoare cenușie și care este extras din nas prin rinoscopie anterioară. Extragerea acestuia din nas se face doar de către medicul specialist ORL, în cabinetul său, utilizând instrumente precum chiurete, pense speciale și un cârlig special dar poate fi extras și prin fragmentare sau triturare.
Extragerea rinolitului prin intervenție chirurgicală este rară însă se întâmplă atunci când corpul străin este prea mare sau este inclavat.
Ce simptome și complicații pot apare?
Rinolitiaza este o afecțiune ce apare mai frecvent în rândul copiilor din cauza curiozității celor mici de a-și introduce tot felul de obiecte în nas.
Rinoreea purulentă unilaterală este un simptom frecvent ce apare atunci când avem în nas un corp străin (indiferent de originea acestuia). Rinoreea este de lungă durată și apare obstrucția nazală unilaterală.
Pentru a stabili corect diagnosticul de rinolitiază este necesar un examen endoscopic și/sau un CT pentru a evidenția anomaliile anatomice sau a patologiilor aferente. Desigur, unele cazuri de rinolitiază pot fi asimptomatice sau pot fi asociate cu alte afecțiuni.
Alte simptome care pot să apară în cazul rinolitului sunt:
- Obstrucție nazală – apare în toate cazurile cu rinolit deoarece această formațiune obstrucționează 100% nara respectivă
- Rinoree
- Lipsa mirosului
- Dureri de cap (cefalee) și sângerări nazale (epistaxis)
- Dureri faciale – acestea sunt mai puțin întâlnite însă pot să apară
- Respirație frecventă pe gură
Sângerarea nazală (epistaxis) este și una din cele mai întâlnite complicații date de rinolit. De cele mai multe ori, aceasta poate fi una minimă însă în funcție de amplasarea corpului străin și a altor factori, sângerarea nazală poate fi și abundentă și necesită prezentarea la camera de gardă.
Printre complicațiile ce pot să apară din cauza unui rinolit se numără și:
- Epiglotita acută care este o formă gravă de laringită
- Sinuzita
- Otită medie acută
- Perforarea septului nazal
Din cauza faptului că un corp străin stă pentru mult timp în nas, se produce o inflamație care poate duce până la moartea țesutului (necroza) din cauza presiunii și poate ajunge până la ulcerații sau perforarea vaselor de sânge ce va produce, într-un final, sângerare nazală.
Cu cât întârzie mai mult extragerea unui corp străin din interiorul nasului cu atât mai multe complicații pot să apară și aici amintim din nou otita medie acută sau sinuzita. Așadar se recomandă consultul unui medic specialist ORL încă de la apariția primelor simptome sau de la suspiciunea prezenței unui corp străin în nas (fie că este vorba de un copil sau adult).
Stabilirea diagnosticului
Diagnosticul va fi stabilit doar de medicul ORL în urma unui consult și a unei examinări fizice. În cazul copiilor foarte mici sau a celor care nu pot coopera cu medicul, se recomandă sedarea acestora pentru un consult amănunțit și exact dar și pentru evaluarea complicațiilor.
Tot în cadrul aceluiași consult se va examina și timpanul pentru a stabili orice semn de apariție a otitei medii acute. De asemenea, medicul poate recomanda și alte investigații (imagistice) pentru cazul în care rinolitul afectează septul nazal.
Extragerea rinolitului – indicații și contraindicații
În funcție de rezultatul examenului imagistic CT sau a endoscopiei/consultului realizat de medic se va stabili și metoda de extragere, în siguranță, a rinolitului.
De regulă, examinarea prin computer tomograf este recomandată de medic atunci când se va îndepărta rinolitul prin intervenție chirurgicală pentru a evalua corect dimensiunea și localizarea acestuira dar și pentru a exclude orice patologii asociate cu rinolitiaza.
De cele mai multe ori, rinoliții se extrag prin nările anterioare, pe bucăți sau dintr-o singură încercare.
Este important să nu încercați extragerea rinolitului acasă deoarece există riscul de a-l împinge în nas sau de a-l plasa într-o poziție mai puțin dificil de extras.
Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!
Buna ziua! Am un bebelus de 6 luni care de cand s-a nascut are secretii in nasuc iar de o saptamana este ragusita. Am fost la urgenta cu ea si mi-a dat augmentin, solutie salina 3% si aerius insa tot nu a disparut raguseala si acele secretii sunt in continuare destule. Ce ma sfatuiti sa fac?
Un exudat nazal i/ati facut? S-ar putea sa aiba alergie la praful care il aveti prin casa.
Buna. Am o problema cu gatul. Am inceput cu o raguseala pirdere a voci, dupa care am facut o infectie. Cred ca am viralLaringita. Am incercat sa ma tratez 3 zile cu ospen de 1500 la 8 ore dar nimic. Am mers la medic si mia prescris alt antibiotic pe carecla am luat 7 zile dupa cwle 7 zile am fost bine 2 zile apoi a inceput o durere ingrozitoare cand inghi in gat si limba dar in partea unde inghit si simt uscaciune. Seara si noapte e mai rau. Nu tusec nu am nimic pe limba dar durerea e acolo. Azi am fost la doctor si mia dat omeprazole si spray de gat. Nimic nu face fata . Am cumparat si dropsuri cu propolis . Dar tot ma doare.sant Uk
Faceți un mediu cit mai umed in camera in timpul noptii. Luați un umidificator de camera si puneti-l noaptea. Desfundati bine nasul cu spray decongestionant si apoi spălați-l cu apă de mare si suflați bine nasul si des. Dacă dispar mucii din nas care se duc in git atunci ar trebui sa fiți mai bine cu gitul.