RAUL DE MISCARE: se trateaza sau ramanem toata viata cu el?

Raul de miscare apare atunci cand mergem cu masina  sau cu vaporul ( sau cu alte mijloace de transport), cand organismul este supus unei miscari accelerate in diferite directii.

Acest rau de miscare apare din cauza neconcordantei informatiilor primite (in acelasi timp) de catre creier de la urechea interna si ochi in timpul mersului cu masina, vaporul, etc…

De cate tipuri poate fi raul de miscare?

  1. Rau de masina
  2. Rau de avion
  3. Rau de mare (vapor, orice ambarcatiune navala)
  4. Rau de tren

Cum sa scapi de raul de miscare

Raul de miscare apare mai frecvent la femei si la copii sub 3 ani, apare mai frecvent pe mare decat in avion; este mai intense in timpul mersului cu masina in curbe sau accelerari si frane bruste.

Cauzele raului de miscare

Dupa cum am expus mai devreme raul de miscare este o consecinta a faptului ca centrul echilibrului din creier primeste informatii mixte (diferite) de la doua organe care controleaza echilibrul.

In timpul mersului cu masina urechea interna sesiseaza miscare si trimite aceasta informatie creierului dar ochii (celalalt organ care participa in reglarea echilibrului), nu sesiseaza miscarea, el spune ca organismul sta jos, in scaunul de masina.

In acelasi timp creierul primeste doua informatii complet opuse, este bulversat, nu stie ce sa faca si “ofera” corpului o senzatie de rau.

Simptomele raului de miscare

Raul de miscare se manifeste printr-o multitudine de senazatii, mai usoare sau mai grave, diferite de la o persoana la alta. Printre cele mai frecvent intalnite sunt urmatoarele:

  • Greata
  • Discomfort abdominal ( crampe, durere)
  • Varsaturi
  • Ameteli

Simptome mai rar intalnite sunt urmatoarele:

  • Transpiratii
  • Palpitatii
  • Durere de cap
  • Paloare
  • Oboseala
  • Lipsa concentrarii

Acest rau de miscare apare mai frecvent la copii, femei, femei insarcinate, varstnici. El dispare deobicei dupa ce s-a terminat miscarea (calatoria), dar exista situatii in care poate persista si 3 zile dupa eveniment.

PS: Daca persista mai mult de 3 zile trebuie sa ne prezentam neaparat la doctor neurolog si la medicul orl-ist.

Aceasta stare de rau este amplificata de anxietatea si frica care apare in foarte multe cazuri.

Este posibil ca dupa o expunere mai lunga la aceste tipuri de miscare organismul sa se obisnuiasca si sa nu mai existe senzatia de rau de miscare.

Factorii agravanti ai raului de miscare

Exista cativa factori care pot agrava acest rau de miscare cum ar fi:

  • Ventilatia proasta in mijlocul de transport (fum de tigara, gaze)
  • Orizontul in miscare
  • Factorii emotionali cum ar fi anxietatea, frica
  • Perioada ciclului menstrual
  • Migrena

Exista in schimb si cai de preventie pentru raul de miscare cum ar fi:

  1. In timpul calatoriei trebuie sa iti alegi un loc unde miscarea este minima: in masina in dreapta soferului; in avion la nivelul aripilor; in vapor- in mijlocul acestuia
  2. Ochii trebuie sa perceapa miscarea, astfel ca vei sta intr-o pozitie in care ochii sa vada miscarea, priveste pe fereastra in directia de deplasare
  3. Sau putem tine ochii inchisi ( dormim) astfel incat creierul va primi informatii legate de miscare de la un singur organ si nu va mai fi bulversat ?
  4. Stai intins, cu capul chiar putin ridicat
  5. Ar trebui sa nu fumam in timpul calatoriei
  6. Oprim masina, coboram din ea si facem putin miscare si inspiram aer rece
  7. Putem mesteca si o guma sau sa mancam ceva dulce; s-a constatat ca acestea pot ameliora raul de miscare
  8. De asemenea nu trebuie sa citim sau sa ne uitam pe telefon sau alte dispositive electronice in timpul calatoriei
  9. Si nu in ultimul timp ar trebui sa evitam mancarurile picante si grase inainte de calatorie si in timpul acesteia, de asemenea mirosurile puternice.

3 metode de tratament pentru raul de miscare

Nu exista un tratament classic pentru raul de miscare. Fiecare om il percepe diferit, intr-o maniera mai grava sau mai usoara.

In primul si primul rand daca ne este foarte rau oprim calatoria (daca se poate), daca nu se poate incercam sa folosim toate metodele de preventie a raului de miscare ( pe care le-am enumerate mai sus).

Exista mai multe metode de tratament:

  1. Tratament medicamentos

Daca stii ca ai rau de miscare trebuie sa iei cu 2-3 ore inainte de a incepe calatoria medicamente care amelioreaza simptomele.  Aceste medicamente trebuie recomandate de catre medic.

tratament raul de miscare

Cel mai fecvent medicament folosit in tratarea raului de miscare este cel pe baza de SCOPOLAMINA. Acesta exista sub forma de capsule, oral, care se ia cu cel putin o ora inainte calatoriei si efectul ei va tine 8 ore sau sub forma de plasture cutanat, care poate fi aplicat cu 4 ore inaintea calatoriei si va tine efectul timp de 72 ore.

De asemenea mai ajuta: antihistminicele ( antialergicele), antiemeticele, anxioliticele, magneziu, vitaminele din complexul B

  1. Tratament naturist:

La unele persoane functioneaza foarte bine si un astfel de tratament, cum ar fi: ceaiuri, ghimbir, menta

  1. Bratari pentru raul de miscare:

S-a descoperit ca si acest tip de tratament este bun in a ameliora raul de miscare. Aceste bratari functioneza pe principiul presopuncturii, prin stimularea unui anumit punct  aflat sub incheietura mainii. Aceste pot fi folosite impreuna cu celelalte tipuri de tratament.

Acest rau de miscare poate avea si o componenta genetica. Poate dura toata viata sau se poate ameliora odata cu cresterea in varsta.

Important de retinut este faptul ca trebuie sa invatam sa controlam acest rau de miscare, mai ales cand nu avem de ales si trebuie sa facem aceea calatorie si sa stim ca panica si frica va agrava totul nu va ameliora!

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *