Polipoza nazală la adulți

Polipii nazali sunt niște formațiuni nedureroase și necanceroase, moi, care cresc în sinusuri și căile nazale obsturându-le. Aceștia atârnă precum ciorchinii de strugure și apar în nas  din cauza inflamației cronice a mucoasei. Nu se știe sigur de ce apar polipii, însă se știe că unele din motive sunt: terenul alergic, bolile autoimune și sensibilitatea la diferite medicamente.

Caracteristici generale polipoza nazală

Polipii nazali care au dimensiuni reduse nu provoacă întotdeauna simptome, însă cei de dimensiuni mai mari sau grupurile de polipi pot afecta căile nazale, blocându-le, cauzând probleme de respirație, apariția frecventă a infecțiilor și chiar pierderea mirosului.

Cel mai des, problemele cauzate de polipii nazali sunt observate la adulți și bătrâni, însă în cazuri rare, pot afecta și copiii.

 Este bine de reținut faptul că există o diferență între polipoza nazală la adulți și polipoza copiilor, cea din urmă referindu-se la inflamația cronică a vegetațiilor adenoide și nu are nici o legătură cu această boală.

Tratament polipoza nazala

Tratamentul medicamentos are capacitatea de a micșora volumul polipilor rinosinusali și chiar de a determina dispariția acestora, însă protocolul modern include tratamentul chirurgical endoscopic ce ajută la înlăturarea polipilor în totalitate. De cele mai multe ori însă polipii reapar după câțiva ani deoarece boala este recidivantă. Adesea se recomandă tratamentul medicamentos pentru a inhiba reapariția polipilor pentru o perioadă mai îndelungată.

Ce cauzează apariția polipilor nazali?

Nu se știe sigur care este cauza exactă care determină apariția polipilor nazali. Este incert de ce unii oameni dezvoltă inflamația cronică sau de ce aceasta cauzează apariția polipilor la unele persoane, însă nu la toate. Inflamația apare în membrana mucoasei, în spațiul producător de fluid a sinusurilor și a nasului. S-a observat că persoanele ce dezvoltă polipi au un sistem imunitar diferit iar în membrana mucoasei există alți markeri chimici, spre deosebire de persoanele ce nu dezvoltă polipi.

Cu toate că cel mai adesea apar la adulții tineri și la persoanele de vârstă mijlocie, polipii nazali pot apărea la orice vârstă și se formează oriunde în sinusuri și în căile nazale.

Simptome polipoza nazală

Unul din principalele simptome pe care le provoacă polipii nazali este inflamația căilor nazale și a sinusurilor. De regulă această inflamație durează mai mult de 12 săptămâni și este cunoscută sub termenul medical de rinosinuzită cronică.

Dacă sunt mici, polipii nazali nu se simt deoarece sunt foarte moi si nu ocupa din spatiul respirator, așadar pacientul ar putea să nu fie conștient de existența acestora. Cel mai adesea, prezența lor este depistată când apare un polip mai mare sau o grupare ce blochează căile nazale și sinusurile.

Cele mai comune simptome ale sinuzitei cronice cauzate de polipi nazali sunt:

  • obstrucția nazală persistentă (blocarea căilor nazale);
  • secrețiile nazale abundente (rinoreea apoasa);
  • scăderea sau dispariția completă a mirosului;
  • scăderea sau dispariția completă a gustului;
  • dureri faciale;
  • dureri de cap;
  • dureri la nivelul arcadei dentare superioare;
  • mâncărimi la nivelul nasului;
  • ronhopatia cronică (sforăitul).
Operatie polipoza nazala? Cat costa in 2022 si unde te poti opera?

Când este recomandat consultul medical?

Dacă simptomele persistă pentru mai mult de 10 zile, se recomandă consultul unui medic. Simptomele rinosinuzitei cronice  polipoase  alergice sunt foarte asemănătoare cu cele ale unor boli banale, cum ar fi o viroză.

Se recomandă consultul de urgență al unui medic în cazul în care printre simptome, te confrunți și cu: dificultăți de respirație, scăderea sau limitarea mișcărilor globilor oculari, apariția unui edem masiv în jurul ochilor, durere de cap, puternică, apărută brusc, însoțită de febră sau agravarea bruscă în general a simptomelor.

Diagnosticul medical

Pe baza simptomelor pe care le prezentați, în urma unui examinări fizice generale și a nasului, medicul poate pune un diagnostic. Se folosește de asemenea și un instrument simplu de iluminare pentru a detecta polipii.

Există și alte teste pentru diagnosticare, cum ar fi:

  • Studiile de imagistică – Polipii pot fi detectați cu ajutorul imaginilor obținute în urma tomografiei computerizate (CT) sau a rezonanței magnetice nucleare (RMN). Aceste examene pot ajuta medicul să detecteze exact mărimea și locația polipilor chiar și din zonele mai profunde ale sinusurilor. Tot cu ajutorul acestora poate evalua cum se extinde inflamația. Aceste examinări sunt recomandate pentru a exclude alte tipuri de tumori canceroase sau necanceroase, prezente în căile nazale.
  • Testele de alergie – Medicul poate sugera teste cutanate în cazul în care alergia a dus la apariția inflamației cronice. Se poate efectua un test cutanat tip prick, ce   se prezintă sub formă de picături de agenți alergeni. Acestea sunt aplicate cutanat pe antebraț sau spate și se lasă 15 minute înainte de a evalua reacțiile alergice. În cazul în care acest test nu este posibil, medicul poate de asemenea să recomande un test de sânge pentru verificarea anumitor anticorpi pentru diferiți alergeni.
  • Endoscopia nazală – Aceasta se efectuează cu ajutorul unui tub subțire ce poate fi flexibil sau rigid. Este prevăzut cu o lumină optică și o cameră video atașată. Tubul se introduce nazal. Astfel medicul poate realiza o examinare amănunțită în interiorul nasului. Aceasta procedură mai este cunoscută sub numele de rinoscopie endoscopică.
  • Testul de fibroză chistică – Această procedură este cel mai adesea sugerată copiilor diagnosticați cu polipi nazali. Testarea fibrozei chistice poate determina dacă există o boală ereditară ce afectează glandele

Tratamentul pentru polipii nazali

Indiferent că este cauzată de polipi sau nu, sinuzita cronică din păcate nu poate fi tratată complet iar la un moment dat aceasta va reapărea. Din acest motiv, se recomandă un plan ce are rolul de a trata simptomele pe termen lung.

Scopul acestui tratament este de a reduce mărimea polipilor sau chiar de a-i elimina complet. Cu toate că în primă instanță se recomandă tratamentul medicamentos, uneori este necesară și intervenția chirurgicală. Indiferent de metoda de tratament, boala reapare, fiind recidivantă.

Tratamentul medicamentos

Tratamentul medicamentos se recomandă ca primă instanță pentru a scădea volumul sau pentru a elimina complet polipii. Acestea pot include:

  • Corticosteroizi nazali – Medicul poate să vă prescrie un spray ce conține corticosteroid nazal pentru reducerea inflamației. Acesta are rolul de a micșora polipii și uneori, în cazuri rare, chiar de a-i elimina complet.
  • Corticosteroizi orali sau injectabili – În cazul în care corticosteroizii nazali nu sunt eficienți, se recomandă corticosteroizii orali sau injectabili. Cei mai recomandați sunt prednison, metilprednisolon sau dexametazona. Pot fi administrați împreună cu un spray nasal, însă au efecte secundare grave, așadar se recomandă administrarea lor pentru o perioadă scurtă de timp.
  • Antihistaminice orale

Operatia pentru polipoza nazală

În cazul în care tratamentul medicamentos nu a avut efectul dorit, medicul poate recomanda operația chirurgicală. Tipul intervenției depinde de mărimea polipilor, de numărul acestora dar și de localizarea lor. Există 2 opțiuni recomandate:

  • Polipectomia – Cu ajutorul acestei proceduri, polipii mici pot fi înlăturați complet, folosind un microdebrider – un instrument ce taie și fragmentează țesutul moale. Se realizează cu anestezie generală, sub control endoscopic.
  • Chirurgia endoscopică a sinusurilor – Această procedură are rolul de a elimina polipii nazali dar și de a trata alte probleme ce cauzează inflamația si dezvoltarea acestora. Medicul chirurg introduce un endoscop în nări, pe care îl ghidează către sinusuri. Se pot folosi diferite instrumente miniaturizate și un microdebrider pentru a înlătura polipii. În timpul acestei proceduri, chirurgul lărgește sinusurile din cavitatea nazală pentru a îndepărta cu ușurință polipi și alte acumulări din mucoasa patologică.

Această intervenție se efectuează sub anestezie generală!

Recomandări post-operatorii polipoza nazala

După efectuarea operației chirurgicale la nivelul polipilor, se poate urma un tratament cu un spray nazal  corticosteroidian ce previne reapariția polipilor nazali. Pentru vindecarea post-operatorie, medicul poate de asemenea recomanda utilizarea sprayurilor cu apa de mare pentru curatarea crustelor care se formeaza in interiorul nasului postoperator, pe perioada vindecarii.

Metode pentru prevenirea reapariției polipozei nazale

Din păcate, polipoza nazală este o boală recidivantă, așadar trebuie folosite diferite metode pentru a preveni reapariția acesteia. Cele mai recomandate practici de către medici sunt:

  • Menținerea unei igiene optime – Igiena este esențială pentru a preveni reapariția polipilor. Spălarea mâinilor înainte de contactul acestora cu nările este cea mai bună metodă pentru a te proteja de bacterii și infecțiile virale.
  • Utilizarea unui irigator nazal sau a unui spălător – Medicul poate recomanda de asemenea diferite spray-uri cu apă salină pentru a curăța căile nazale
  • Menținerea unei umidități optime în casă – Aerul uscat poate accelera reapariția polipilor. Din acest motiv se recomandă utilizarea unui umidificator. Acesta îmbunătătește fluxul mucusului din sinusuri și previne apariția inflamației.
  • Ținerea sub control a alergiilor și a astmului – Medicul poate recomanda un tratament pentru a ține simptomele alergiilor și a astmului sub control, deoarece acestea pot accelera apariția polipozei nazale.
  • Evitarea iritanților nazali – Există multe substanțe ce pot cauza inflamația sau iritația nasului și a sinusurilor (fumul de țigară, praful, alergenii). Se recomandă evitarea acestora pe cât de mult posibil.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

Un comentariu

  1. Buna ziua, dna doctor, cat ar costa interventia pentru polipi?
    se poate face si pe bilet de trimitere?
    intreb pentru tatal meu.
    Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *