Ati observat uneori ca „piticul” vostru nu aude cum trebuie, ca da sonorul la TV mai tare sau ca nu mai este atent? Ei… atunci ar trebui sa va ginditi ca s-ar putea sa aiba o OTITA SEROASA.
Va intrebati ce este aceasta otita seroasa? Este inflamatia urechii medii. Dar, oare ce este urechea medie, va veti intreba? Urechea medie este acea cavitate (camaruta) care contine cele trei oscioare (ciocan, nicovala si scarita), care transmit unda sonora preluata de timpan la urechea interna unde se formeaza stimulul auditiv.
Aceasta camaruta contine aer la aceeasi presiune ca cea atmosferica. Deci ca sa se transmita unda sonora presiunea aerului trebuie sa fie la fel in conductul auditiv extern si in urechea medie ( cavitatea timpanica). Aerul vine prin nas, trece prin rinofaringe (cavitatea in care se afla vegetatiile adenoidiene ) si ajunge in urechea medie; calea dintre rinofaringe si urechea medie se numeste Trompa lui Eustachio. Trompa lui Eustachio este un „tunel” muscular, este orizontal la nastere si odata cu cresterea corpului aceasta se oblicizeaza.
In momentul in care racim, nasul se infunda, formeaza secretii in interior si aluneca in spatele nasului se duc in gat si intra si in trompa lui Eustachio si consecutiv ajung in urechea medie. Cavitatea timpanica este captusita de o mucoasa, care acum se inflameaza, se ingroasa si formeaza si ea secretii, astfel ca, urechea medie se umple cu „un lichid”. In felul acesta unda sonora se transmite printr-un mediu lichid in loc sa se transmite intr-un mediu aerian si astfel scade auzul.
Prin urmare apare primul simptom al otitei seroase HIPOACUZIA ( scaderea auzului) si tiuit sau autofonia ( ne auzim vocea noastra mai mult decat a celorlati din jur), sau senzatia de lichid in ureche.
Daca nu stim sa tratam raceala cum trebuie, secretiile „lichide” initiale din urechea medie vor ramane acolo, se vor face mai viscoase, timpanul se va inflama, se va ingrosa si congestiona si va aparea inca un simptom (destul de tardiv) OTALGIA – durerea de ureche.
Si daca vor sta in continuare acolo, secretiile se vor infecta (ele initial sunt sterile) si aceasta otita seroasa se va transforma in OTITA MEDIE PURULENTA (secretii purulente in cavitatea timpanica care pot perfora timpanul exteriorizandu-se in conductul auditiv extern), complicand astfel otita seroasa.
Deci, cauza unei otite seroase este „raceala”, adica infectii virale si bacteriene ale tractului respirator. Aceasta otita seroasa se intalneste cel mai des la copii, pentru ca acestia racesc des si au trompa lui eustachio mica si destul de orizontala. Prin urmare le este mult mai usor „mucilor” din nas sa ajunga in urechea medie. Dar o putem intalni si la adulti, in unele stadii ale unor raceli netratate la timp.
Prin urmare, tratamentul acestei otite seroase este unul foarte complex:
- In primul si primul rand trebuie sa ne asiguram ca am sterilizat infectia bacteriana,
- in al doilea rand tratamentul este unul antiinflamator, antialergic, mucolitic si cel mai important decongestionarea nasului: nasul trebui sa fie foarte bine desfundat prin picaturi vasoconsoconstrictoare si trebuie suflat nasul des ca sa poata sa iasa secretiile din urechea medie si trompa lui Eustachio.
Ce mai trebuie stiut despre tratamentul otitei seroase
Trebuie sa inghitim in sec cat mai des deorece doar atunci se deschide Trompa lui Eustachio si astfel poate intra aer in cavitatea timpanica si se mobilizeaza secretiile din ureche spre nas. Deci le dam copiilor guma sau acadele in timpul tratamentului pentru otita medie seroasa.
Aceasta otita medie seroasa poate sa dureze de la 2 saptamani la peste 3 luni, atfel incat ea se clasifica asa:
- otita seroasa acuta: dureaza pina la 3 saptamani
- otita seroasa subacuta: evolutia ei este intre 3 saptamani si 3 luni
- otita seroasa cronica: peste 3 luni
Tratamentul Otitei Seroase este diferit de la caz la caz
Intr-o otita seroasa subacuta sau cronica indicatia ideala ar fi ablatia vegetatiilor adenoidiene (adenoidectomia) si o mica perforatie in timpan cu drenarea si aspirarea lichidului din cavitatea timpanica si montarea unui tub aerator care se va elimina in 3-6 luni.
Diagnosticul otitei seroase se pune printr-un examen ORL cu examen otoscopic al urechii, printr-o audiograma si o timpanograma (impendasmetrie).
Ce trebuie retinut din acest articol: otita seroasa nu se manifesta prin durere ci prin infundarea urechii, hipoacuzie, prin urmare copilul este neatent si da televizorul mai tare.
Cateva explicatii despre OTITA SEROASA le puteti vizualiza mai jos.
Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!
Buna ziua.Am si eu o problema cu baiatul de 5 ani jumate.Nu aude cu urechea stanga de vreo 4 luni.Am fost la control si ni s a spus ca are polipi,insa el nu sforaie,nu sta cu gura deschisa,nu vb pe nas…..ne a spus ca operatia de polipi il poate ajuta…Am decis sa mai cerem o parere,iar la a doua parere ni s a spus ca in urma unei otite,i a fost perforat timpanul si in urma refacerii,i s a format o bariera in fata timpanului din celule moarte si de asta nu aude.Ni s a recomandat operatia,insa inainte de operatie am facut tratament cu antibiotic si acum avem alt tratament cu otis-t 2ml +8 ml argint coloidal cate 4 pic in fiecare nara de 3 ori pe zi,si otipax pt urechiusa seara cate 5 pic.Intrebarea mea este daca a mai fost cineva in aceasta situatie si a reusit sa scape de operatie cu tratament.Sa se dizolve bariera respectiva:( Va multumesc pt raspunsuri.
La un bebe de 1, 6 luni cu otita seroasa din ianuarie se recomanda montarea de aeratoare? Se poate reapare otita seroasa după montarea acestuia?
Medicul orl asa a recomandat.
În urma unei răceli, am rămas cu urechea dreaptă înfundată.Nu doare, nasul nu e înfundat, doar urechea plina și țiuit.
Am fost la medic, i-au tratament, acc, Aerius, tador, de câteva zile dar nu simt nicio imbunatire. Călătoresc cu avionul frecvent, de doua ori pe săptămână.
Ce mă sfătuiți să fac?
Ar fi utile acele baloane gen otovent?
Sunt utile acele baloane cand ai ureche infundata si nasul desfundat. Ca sa va pot face o recomandare de tratament in ceea ce priveste problema dvs ar trebui sa va examinez.
Buna ziua!Copil de 6 ani diagnosticat cu otita seroasa cronica,are urmat simptome:nas infundat mai tot timpul ,tuse si scaderea auzului(scaderea auzului este de minim un an).Am primit recomandare de scoatere a polipilor…Intrebarea este daca dupa aceasta interventie ii va reveni auzul.Multumesc
Asa se intampla deobicei, dupa operatia de scoatere a polipilor se ventileaza urechea medie, otita medie se vindeca si auzul isi revine.
Buna ziua, baietel de 4 ani, diagnostic at cu otita medie seroasa in luna februarie, am primit indicatie pentru operatie polipi. Am fost programati la operatie in martie, s- a amanat pentru ca a racit. Acum tocmai in iunie am prins iar loc. Auzul este problema la noi. Dupa cat timp se afecteaza iremediabil? Ca merg sa caut alternative pentru operatie mai repede. Va multumesc.
Bună ziua! Otita seroasa cronică, la un copil de 5 ani și jumătate, afectează auzul? După operația de polipi, copilului ii revine auzul? Va rog frumos să-mi spuneți ce se poate face, să nu rămână cu această problemă!
Da, poate sa ii afecteze auzul. Poate sa ramana cu o hipoacuzie. Dupa operatia de polipi se poate rezolva otita medie seroasa daca copilul va invata sa sufle nasul corect si des.
Si eu am patit la fel cu fetita de 8 ani se monteaza un aerisitor in ureche
Da, doctorița ORL ne spunea atunci că după două luni de otită îi poate fi afectat auzul; noi am reușit să facem operația de polipi după trei luni și la testul de la patru luni copilul auzea bine conform impendansmetriei.
Bună ziua, fetita mea a fost diagnosticata anul trecut mai exact în luna a 9 a 2021 cu otita seroasa subacuta,în urma diagnosticului a fost operata de vegetație (polipi) dar și de eliminarea lichidului care i s.a formata în spatele timpanului. Fetita are 5 ani și 8 luni în momentul de fata,iar în urma cu 3 zile, a durut.o urechea stânga,urechea care a fost afectata anul trecut și totodată i s.a făcut intervenția. Doamna doctor ne.a recomandat tratament fără antibiotic momentan. De la operație pana acum sunt 5 luni. Întrebarea mea ar fi dacă ma puteți ajuta va rog frumos; este posibil sa ajungem iar la operație? Pe parcursul anilor care v-or trece tot v.a mai fi aceasta problema? Adică sa ii reapara? Exista o alta metoda care sa nu mai reapara aceasta afecțiune?
Multumesc
Nu, nu ar trebui sa mai ajungeti la nici o operatie. Suflati-i nasul f des copilului, ajutindu-va de spray cu apa de mare si in mare parte se va rezolva urechea.
Bună ziua, am fost la consult orl cu fetita de 2ani și 3luni și ne-a recomandat adenoictomie deoarece are otita seroasa și vegetatiile inflamate,până la această intervenție mai durează, întrebarea mea este putem sta asa fără nici un tratament pentru otita?
NU, nu puteti sta asa fara tratament. Aveti incredere in medicul care a examinat-o si in decizia si recomdarea acestuia.
Bună seara! Acum o luna, în timp ce mâncăm, am simțit o umflatura lângă ureche, durere și simțeam ca se blochează maxilarul. Am luat Xifia, la recomandarea medicului de familie și am simțit o ameliorare. Azi, în timp ce mâncam, au revenit aceleași simptome. Ma puteți ajuta cu un sfat? Mulțumesc frumos
S-ar putea sa se infalameze glanda salivara parotida, care este situata linga ureche. Trebyue sa faceti o ecografie in acea zona.
Bună ziua ! Băiatul meu a fost diagnosticat cu otita seroasa din 2020 . Am avut doua intrventii cu tubusoare și acum i-a reapărut din nou , am avut tratament și nu sa rezolvat , urmează iar intervenție . Cum am putea scăpa de aceasta otita? Menționez ca a avut polipi pe urechea stânga cu infecție. Mulțumesc!
Nu va pot raspunde la aceasata intrebare fara sa efectuez si eu un examen clinic. Ce va pot spune cu certitudine este ca otita medie se agraveaza din cauza nasului infundat si a secretiilor care se duc in posterior.
Ce este otita ecternă și cum o putem trata?
https://www.anamariaapostol.ro/otita-externa/
Pe lângă ce am primit de la ORL 2 , de doua săptămâni iau și betaserc 24 – 2 / zi și rinoclenil spray -2 puf / dim – acest tratament a fost dat de primul ORL- ist la care am mers pt țiuit ! Acest prim ORLis nu mi – a făcut consult cu camera , doar otoscopic și spune ca e lezat nervul urechi și ca nu are legătura cu catarul, și mi- a dat doua tratamente unul pentru catar și altul pt tinitus … dar nu a spus nimic de rinita, cornete sau deviație !
mi- a mai scris la consult și lateralo deviație de sept pe partea stânga cu creste iar in gât secreții filante!
Și eu îmi simt gâtul încărcat și am și o tuse care este mai mult dimineața iar in Timo zilei , rar ! Oare tot de la rinita sa fie ?
Ca și tratament am primit
Medrol -10 zile
Neuromultivit – 10 zile
Biorinil spary
Medrol nu este prea puternic totuși ?
Buna ziua !
Am fost diagnostica cu catar ototubar acum o luna ! Sunt a a doua tura de augumentin, sinupret , spray nazal și nurofen, deoarece Sapt trecută la control mi s- a spus din nou ca este catar ! Am și un țiuit in urechea dreapta!
Țiuitul trece după ce se deinflameaza trompa lui eustachio ? Cât poate dura o vindecare ?
Buna seara,
Otita seroasa sau Catarul ototubar poate sa dea si tiuit. Acesta se vindeca odata cu vindecare catarului. Numai ca tratamentul este unul complex. In primul si primul rand trebuie sa suflati nasul f des
Mulțumesc ! Am făcut și un consult cu camera între timp !
Ca și diagnostic pe lângă disfuncția tubara , care cred ca deja s- a vindecat ( am făcut tratament ) mai am cornete nazale turgescente !
Acum in ureche mi se pare ca nu mai aud țiuit , Însă el se aude in partea de sus a capului și cred ca aud și niște vibrații când respir !
Este posibil ca țiuitul și vibrații sa fie de la o rinita ?
Mulțumesc 🙂
Care sunt informațiile despre otită?
https://www.anamariaapostol.ro/otita/
Buna ziua!Dupa cat timp sr trece otita seroasa?