Otita la copii – simptome si tratament

Infecțiile urechii denumite și otite medii acute sunt o problemă frecventă la copii iar studiile arată că aproximativ trei sferturi din cazurile de otite la copii apar la cei cu vârste până la 10 ani, chiar și în cazul sugarilor. Infecțiile urechii pot provoca dureri ale urechii, febră, pierderea temporară a auzului, iritabilitate și pierderea poftei de mâncare.

Deși otita afectează și persoanele adulte, atunci când aceasta apare la copii simptomele resimțite sunt mai puternice deoarece, în cazul celor mici, trompa lui Eustachio nu este complet dezvoltată, făcându-i mult mai sensibili la durere.

Încă de la apariția primelor simptome copilul trebuie dus la medicul ORL pentru o diagnosticare rapidă și un tratament corect. În cazul copiilor foarte mici tratamentul trebuie început cât mai repede deoarece aceștia prezintă un risc mai ridicat de apariție a complicațiilor din cauza infecției.

Ce este otita?

Infecția urechii este cunoscută și sub denumirea de otită medie acută (otită = ureche, medie = mijloc). Otita medie este o infecție a urechii medii iar de cele mai multe ori este cauzată de bacterii pe care, la un moment dat, aproape toți copiii le pot avea în gât sau în nas.

Cel mai frecvent, infecțiile urechii sunt cauzate, în proporție de aproximativ 70% de bacterii precum Streptococcus pneumoniae, Moraxella catarrhalis sau Haemophilus influenzae.

Otitele se dezvoltă, cel mai adesea, după o infecție virală a tractului respirator, cum ar fi răceala comună sau gripa. Aceste infecții pot provoca edem si inflamatie a mucoasei care acopera nasul și gâtul in interior și pot slăbi sistemul imunitar. De asemenea, infecțiile virale ale tractului respirator pot afecta funcția trompei lui Eustachio.

Funcția normală a trompei lui Eustachio este importantă pentru menținerea presiunii normale în interiorul urechii medii. O presiune crescută face ca timpanul să se umfle și să apară durere și agitație iar în cazul copiilor mici, inflamatia timpanului poate duce chiar la ruptura acestuia făcând ca lichidul acumulat (din cauza otitei) să migreze pe canalul urechii ( conductul auditiv extern).

Simptomele otitei la copii:

Majoritatea copiilor cu otită medie acută se vor plânge de dureri ale urechii dar vor avea și alte simptome care, adesea, pot fi asociate cu răceala sau gripa. Printre simptomele otitei la copii se numără:

  • Stări de iritabilitate, nervozitate și plâns
  • Somn agitat și stări de oboseală
  • Febră și lipsa poftei de mâncare
  • Disconfort în zona urechii (copilul va trage mereu de ureche)
  • Vărsături și diaree (în cazul sugarilor)
  • Scurgeri de lichid din ureche (otoree) sau chiar puroi și sânge
  • Pierderea auzului și echilibrului

Deoarece foarte multe din cazurile de otită medie sunt cauzate de o infecție virală, există adesea și alte simptome asociate cu această infecție cum ar fi durere în gât, tuse sau rinoree.

De ce apare otita la copii?

Majoritatea copiilor care dezvoltă o infecție a urechii medii se confruntă și cu o infecție virală cum ar fi răceala comună, care provoacă inflamație  căilor nazale și a trompei lui Eustachio.

Trompa lui Eustachio conectează urechea medie de partea posterioara a nasului iar dacă aceasta se blochează, se poate acumula lichid în urechea medie. O infecție a urechii medii (otită medie acută) se poate produce atunci când acest lichid se infectează.

Otita medie este foarte frecventă la copiii care merg la grădiniță sau care locuiesc împreună cu mai mulți frați/surori deoarece sunt expuși mai frecvent la bacterii și virusuri aduse din comunitate.

Riscul de infecții bacteriene recurente ale urechii medii este crescut la copiii care:

  • Participă la activități în care sunt implicați mai mulți copii(școală, grădiniță)
  • Hipertrofia vegetatiilor adenoidiene (polipii) si/sau a amigdalelor palatine
  • Expunerea la fum de țigară sau fumul de la sobă
  • Alergiile – provoacă inflamarea (umflarea) căilor nazale și a tractului respirator superior, care, măresc și vegetatiile adenoidiene
  • Sugarii sau copiii mici (cu vârste între 6 luni și 2 ani) prezintă un risc mai mare de a face otită

Otita poate fi de mai multe tipuri:

Otită medie acută este o infecție care afectează urechea medie, debutează brusc, de obicei la scurt timp după o răceală sau altă infecție respiratorie.

Bacteriile sau virusurile infectează și captează lichidul în spatele timpanului, provocând durere și inflmatie a timpanului.

Otitele medii pot să apară brusc și să dispară în câteva zile ( otita medie acuta)  sau pot să “ramana”   pentru perioade mai lungi, cateva luni (otita medie cronica).

O altă cauză a acestei afecțiuni este un blocaj al trompei lui Eustachio care nu are, neapărat, legătură cu infecția urechii.

Otita medie supurată cronică este o afecțiune în care infecția urechii nu va dispărea chiar și după tratament. În timp, acest tip de otită poate genera formarea unei găuri în timpan ( perforatia)

Diagnostic și tratament:

În cazul în care copilul dumneavoastră prezintă unul din simptomele de mai sus, mai ales după ce a fost răcit, trebuie neapărat să consultați un medic ORL pentru a primi un diagnostic corect și un tratament eficient.

Examinarea pentru stabilirea diagnosticului de otită la copii nu este dureroasă deși multor copii nu le place, neapărat, ca cineva să le examineze urechile.

Pentru a ușura acest proces, părintele trebuie să țină copilul în poală și să îmbrățișați corpul și brațele copilului pentru a permite medicului ORL să consulte interiorul urechilor cu ajutorul unui otoscop și pentru a vedea timpanul.

În urma acestui consult, medicul poate stabili dacă micuțul suferă sau nu de otită și dacă are nevoie de un test auditiv sau nu (în funcție de durata în care copilul a avut secreții în urechi).

Tratamentul otitei la copii este stabilit doar de medicul ORL și poate include, în funcție de gravitate, antibiotice și medicamente pentru calmarea durerii sau pentru scăderea febrei.

Este foarte important să nu oferiți copiilor alte medicamente decât cele recomandate de specialist.

Antibioticele sunt recomandate și necesare pentru copiii a căror stare generală nu se îmbunătățește după 2-3 zile de tratament și respectarea măsurilor de îngrijire.

Pe lângă tratamentul medicamentos sunt importante și câteva măsuri pentru îngrijirea copiilor cu otite.

Aceștia trebuie să se odihnească, să le creșteți aportul de lichide pentru a evita deshidratarea, să le aplicați comprese cu apă rece pe frunte pentru a calma febra și să aplicați comprese calde pe ureche pentru a calma durerea. Nu introduceți obiecte  în urechea copilului.

Cel mai important pentru a remedia otita medie cat mai rapid, este sa suflam nasul copilului cat mai des cu putinta, sa il curatam de secretiile adunate in spatele nasului, care blocheaza trompa lui Eustachio. Acesta curatare o vom face cu sprayuri cu apa de mare, vom sufla fiecare nara pe rand si capul va sta DREPT, la verticala.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *