Fiind cunoscute și sub numele de tuburi de miringotomie, aceste aeratoare transtimpanice sunt niște tuburi plasate în timpan de către un medic chirurg ORL-ist. Pot fi confecționate din plastic, teflon sau metal și au rolul de a ajuta la drenarea infecțiilor din urechea medie, pentru a reduce riscul de apariție a infecțiilor.
Când apare o infecție la ureche, secrețiile se adună în urechea medie. Drept urmare, auzul copilului poate fi afectat. Se întâmplă uneori să rămână secreții in cavitatea timpanica chiar și după ce infecția a fost tratată. Tuburile ajută la drenarea acestor secretii si pentru a preveni acumularea sa acestora.
Aceste tuburi pot fi de mai multe dimensiuni, pot avea diferite forme și pot fi confecționate din mai multe materiale. Toate aceste aspecte se aleg în funcție de nevoile copilului. Sunt proiectate pentru a crea un orificiu artificial în timpan, având scopul de a permite ventilația la nivelul urechii medie.
Plasarea aeratoarelor transtimpanice cel mai frecvent este efectuată la copiii între 1 și 3 ani. Dupa varsta de 3 ani ani, trompa lui Eustachio (canalul ce face legătura între urechea medie și nas)incepe sa devina mai largă, lungă si sa se oblicizeze, așadar drenarea secrețiilor este mai ușoară și eficientă.
Indicații
Introducerea tuburilor de ureche se face doar la recomandarea și de către un medic ORL. Această procedură este efectuată în general când copilul:
- Prezintă secreții la nivelul urechii ce persistă la 3 sau mai multe luni de la infecție
- Are secreții din zona urechilor (și auz afectat) ce persistă petnru mai mult de 3 luni
- Se observă modificări ale structurii timpanului ce au apărut în urma unei infecții la ureche
- Prezintă întârzieri de vorbire
- Are parte de infecții repetate la nivelul urechii ce nu sunt tratate eficient cu antibiotic administrat pe o perioadă de mai multe luni.
Odată ce au fost introduse, tuburile ajută foarte mult la reducerea infecțiilor la ureche și pot chiar să previne complet apariția acestora pe viitor. În urma apariției unei infecții (copiii vor face în general una sau 2 infecții pe an), puroiul este scurs spontan datorită deschiderii creată de tuburile de ureche.
Cum te poți pregăti pentru o intervenție de miringotomie
Miringotomia este o procedură chirurgicală de introducere a tuburilor în ureche. În general, este efectuată în ambulator. Copilul poate merge acasă în aceeași zi.
Aceasta procedură constă în crearea unei mici deschideri în membrana timpanului pentru a permite drenarea secrețiilor și a elibera presiunea din urechea medie. În această deschidere se plasează un tub mic ce are rol de ventilare la nivelul urechii medii și de a elimina secrețiile acumulate.
În cazul în care auzul copilului a fost afectat, imediat ce secrețiile sunt drenate, acesta revine la normal. Tuburile se elimină singure după o perioadă de 6-12 luni de la intervenție.
Cât timp aeratoarele transtimpanice sunt prezente, este contraindicată pătrunderea apei sau a altor medicamente în ureche, atât timp cât acestea nu sunt recomandate de un medic ORL-ist. Cel mai adesea, copiii pot frecventa înotul, însă trebuie folosire dopuri speciale de protecție.
Scufundările sunt însă interzise. În această perioadă este condraindicată utilizare de bețe de urechi. Se poate observa că în timpul călătoriei cu avionul, durerea la nivelul urechii nu mai există. Dacă este cazul, medicul poate de asemenea să recomande utilizarea de dopuri pentru urechi în timpul dușului.
Nu necesită o monitorizare foarte strictă. Pentru control, copiii se vor prezenta la medic la o lună după intervenție și pe urmă la fiecare 6 luni. În cele mai multe cazuri, după un an de la intervenție, tuburile s-au eliminat de la sine și copiii s-au vindecat, așadar nu mai este necesară plasarea altor tuburi de ureche.
Procedura de miringotomie la adulți
Procedura de inserție a tuburilor de ureche este mult mai rar întâlnită la adulți. Cu toate că poate fi efectuată în cazul infecțiilor recurente la nivelul urechii, din cauza modificărilor structurale ale canalului face miringotomia să nu fie atât de recomandată.
Principalul motiv pentru care s-ar putea recomanda această procedură la adulți ar fi prezența barotraumei – atunci când nivelul de presiune din interiorul urechii (din spatele timpanului) este mai mare decât cea din exterior.
Aceste diferențe de presiune sunt mai accentuate odată cu schimbarea altitudinii, cum ar fi mersul cu liftul într-o clădire înaltă sau zborul cu avionul. Totodată, scufundările pot cauza apariția barotraumei.
La adulți, miringotomia se efectuează ca măsură temporară.De asemenea se poate efectua cand adultul sufera de ORITA MEDIE SEROASA CRONICA, adica este mai veche de 3 luni. În funcție de motivul pentru care se efectuează procedura chirurgicală la adulți, medicul chirurg ORL-ist decide dacă tubul este sau nu plasat.
La ce te poți aștepta după procedura de miringotomie
După introducerea tuburilor în ureche, riscul de apariție a lichidului va fi redus semnificativ. Astfel, durerile se vor ameliora și auzul se va îmbunătăți.
În cazul în care vorbim de copii mici, se pot observa îmbunătățiri de vorbire.
Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!
Bună seara am umblat mult la mulți doctorii ORL am otită serioasă am luat multe medicamente în trei ani de zile nu înțeleg de ce nu m a operat să mi pun adrenajul acela m au ținut trei ani M au discriminat unii doctorii de ce așa unii sunt buni iar alții nu sunt buni m am dus la București am zis că sunt buni mult tratament multe sărur mai ales când te vede cu trimiterea de la doctorul de familie e ca și când am fost și la privați mi au luat banii și nu m au ajutat Dumnezeu cu mila da unii sunt buni Dar unde să l găsesc aș vrea să vă găsesc și cred că unii sunt specialiști și cu sufleti vă mulțumesc vă mulțumesc și dacă puteți să mă ajutați cu drenajul acela cu stimă și respect și tu ce faceți
Buna ziua! Este normal sa aud înfundat dupa montarea de aeratoare?
Bună ziua! Am citit toate informațiile utile de mai sus, multumesc🙏, doar ca lipsește o informație foarte importanta, si anume: cum se face toaleta urechii după miringotomie ? Noua ni s-a spus sa ștergem pur și simplu urechea la exterior, dar se vede cu ochiul liber ceara care incepe sa se acumuleze in ureche. Si chiar nu stiu ce sa fac, ma mănâncă pielea sa folosesc un bețișor de urechi, dar….ma abtin….
Mulțumesc!🤗
Bună seara!
Am un băiat de 5 ani,acum 5zile a fost operat de polipi si i-au fost introduse aeratoare în urechi.A primit tratament Ibuflam și Novaminsulfon picaturi(2zile dupa operatie).Acum ii dau doar Ibuflam sau Paracetamol la 6 ore atunci îl ia durerea de urechi.Intrebarea mea este cât timp va mai avea dureri?Doctorul ORL-ist a spus sa ii dau de durere o săptămână.Sunt normale aceste dureri?
Mulțumesc anticipat
P.S. Operatia a fost făcută în Germania
Buna ziua, dupa otite repetata de 2 ani incoace , la ultima otita am ramas cu auzul diminuat . Nu am urmat tratament decat cu Otipax deoarece sunt insarcinata. Am si rinita alergica ceea ce nu ma ajuta foarte mult. Sunt sanse dupa vindecarea completa a otitei sa imi revina auzul complet?
Baiatul meu a peimit aeroatoare acum 7 luni in urma. De ieri ii curce intruna puroi fara nici un alt simtom. E normal?
Bună ziua băiatul meu in varsta de un 1 și 10 luni a fost operat la urechi și azi miercuri avea sange in ureche..este normal sa fie asa ?
Da
Buna ziua! Băiatul nostru de 8 ani a fost operat pentru scoaterea vegetațiilor adenoide, drenare otita seroasă și montare aeratoare. El are canalul auditiv f îngust, iar medicul s-a chinuit să monteze aeratoarele și a zgâriat canalul auditiv, motiv pentru care a rămas sânge pe canal pentru care am primit picături DexaTrobom. Întrebarea este dacă este frecvent întâlnită aceasta complicație și dacă pune probleme mari. Poate determina o infecție a urechii sângele rămas pe canal, până se va elimina? Cam în cât timp se va elimina complet? Mulțumesc!
Daca conductul este ingust se poate intampla sa il ranesti un pic, dar nu este problema, se vindeca repede.