Nasul înfundat la copii – care sunt cauzele?

Nasul înfundat la copii sau congestia nazală, provoacă un disconfort fizic major. Atunci când copilul doarme, pe burtă sau pe spate, pot apărea probleme de respirație, de aceea este foarte important ca nasul acestuia să fie curățat înainte de somn.

Mulți părinți merg cu copii la medicul ORL sau pediatru atunci când observă că micuții lor au nasul înfundat pentru a primi un diagnostic și un tratament adecvat.

În continuare vom vorbi despre cauzele congestiei (obstructiei) nazale și despre măsurile pe care le pot lua părinții pentru a îmbunătăți starea copiilor până ajung la medic.

Cauzele pentru nasul înfundat la copii:

Congestia nazală (nasul înfundat la copii) reprezintă o adevărată problemă pentru copii și o mare grijă pentru părinți. Atunci când un copil are nasul înfundat este agitat, nu mai mănâncă bine și nu mai doarme suficient. Deoarece nu poate respira bine, copilul se trezește frecvent pe timpul nopții.

Mucusul are rolul de a hidrata și curăța membranele nazale, dar atunci când mucoasa nazala  este expusa la agenții iritanți, crește producția de mucus și apare obstrucția căilor respiratorii.

Când au nasul înfundat, copiii nu mai pot respira liber și inhalează aer prin cavitatea bucală. Acest lucru poate provoca iritații ale gâtului si gura uscată.

Congestia nazală poate apărea ca urmare a unor:

  • Infecții virale sau bacteriene – în afară de nas înfundat, copilul mai poate prezenta febră, durere în gât, lipsa poftei de mâncare și secreții nazale apoase;
  • Alergii – din ce în ce mai mulți copii se confruntă cu ele. Simptomele alergiilor sunt nas înfundat, strănut des, mâncărimi la nivelul nasului, roșeață la nivelul ochilor. Alergiile nu afectează starea generală a copilului și nu reduc pofta de mâncare;
  • Corpi străini în interiorul nărilor – atunci când un copil mic și-a introdus un corp străin în nas se confruntă cu congestie nazală (nas infundat). De obicei, copiii de 1-3 ani vor să introducă în gură și în nas tot felul de obiecte, de la bile și hârtie, până la pietricele și sâmburi de dimensiuni mici;
  • Polipi nazali – prezența lor îl determină pe copil să respire pe gură în majoritatea timpului.

Atunci când un părinte observă că micuțul său se confruntă cu congestie nazală, trebuie să ia măsuri pentru a-i elimina disconfortul și a-i îmbunătăți starea generală. În plus, dacă congestia nazală este tratată la timp, poate fi prevenită una din cele mai frecvente complicații – otita. Otita se manifestă printr-o inflamație la nivelul urechii medii ce-i provoacă copilului o durere intensă și o senzație de ureche înfundată.

Spre deosebire de adulți, copiii sunt mai predispuși la otită, deoarece în cazul lor, trompa lui Eustachio favorizează răspândirea infecției de la nas la ureche pentru că este mai scurtă.

Cum curatam nasul înfundat la copii?
Cum curatam nasul înfundat la copii?

Ce trebuie să facă părinții până să ajungă cu copilul la medicul ORL?

În cazul copiilor foarte mici, care nu știu să sufle nasul, se poate folosi o pompiță de nas sau un aspirator nazal pentru a se extrage secrețiile nazale (mucusul in exces).

Copiii mai mari pot utiliza  spray cu apă de mare  care înmoaie secrețiile nazale pentru a fi mai ușor de eliminat. Copiii trebuie să stea într-o poziție verticala, cu capul drept, aplecat putin in jos.

Părinții ar trebui să pună în camera copiilor un umidificator de aer, pentru a se asigura că umiditatea este de 50-60%. Este foarte important ca umidificatorul să fie curățat în mod regulat pentru a împiedica răspândirea sporilor de mucegai.

De asemenea, aceștia ar putea folosi uleiuri esențiale cu proprietăți decongestionante, însă nu trebuie să le aplice pe pielea copilului, ci pe o batistă pe care să o așeze în apropierea lui. Uleiul de eucalipt este excelent pentru congestia nazală.

Un alt lucru pe care trebuie să-l facă părinții este să elimine potențialii alergeni, precum pernele cu puf, părul de animale, fumul de țigară și parfumul de cameră. Este foarte important ca părinții să nu fumeze în apropierea copilului.

Un copil care este răcit și are nasul înfundat trebuie să bea cât mai multe lichide pentru a nu se deshidrata. Dacă copilul refuză să bea apă, părinții îi pot oferi alte băuturi sănătoase, precum sucuri din fructe proaspete sau smoothie-uri, fără zahăr adăugat.

În cazul în care copilul preferă băuturile calde, acesta poate consuma supă de pui și ceaiuri din plante/fructe.

Când este necesar ca părinții să meargă cu copilul la medicul ORL?

Un copil care are nasul înfundat trebuie să fie dus de urgență la medic dacă:

  • Nu a împlinit încă vârsta de 3 luni
  • Somnul și alimentația sunt afectate
  • Scăderea auzului
  • Apar dureri de urechi (otalgie)
  • Are o respirație urât mirositoare
  • Are febră peste 39 grade

Unii părinți se îngrijorează mai tare atunci când copilul lor are nasul înfundat, decât atunci când nasul acestuia curge frecvent, deoarece congestia nazală îl poate împiedica pe copil să respire corect.

În urma unui consult medical, copilului i se va pune un diagnostic și i se va recomanda un tratament specific care desfundă nasul și ușurează respirația. Medicul îi poate recomanda copilului spray-uri nazale decongestionante. Este foarte important ca părintele să-i administreze copilului doza exactă prescrisă de medic pentru a scăpa de problema nasului înfundat.

De ce este important ca secrețiile din nas să fie eliminate?

Atunci când bebelușii nu pot respira pe nas, din cauza secrețiilor, aceștia respiră pe gură și au un risc mai mare de a forma o infectie la nivelul gatului cum ar fi o faringita (rosu in gat) recurenta sau chiar o amigdalita. De asemenea, bebelușii care au nasul înfundat trebuie să se oprească din mâncat pentru a respira pe gură, iar acest lucru îi neliniștește. Prin urmare, bebelușii petrec mai mult timp mâncând și se simt mai obosiți.

Secrețiile nazale trebuie eliminate întrucât pot provoca otita. În plus, deoarece conțin agenți patogeni, secrețiile nazale pot pătrunde în faringe provocând diferite afecțiuni ale tubului digestiv, diaree și vărsături.

Ca urmare, dacă copilul dumneavoastră are nasul înfundat și nu se reușește sa aiba o  respirație nazala corecta, este recomandat consultul unui medic specialist ORL sau pediatru.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

27 comentarii

  1. Buna seara,
    Copil 5.5 ani cu polipii scoși, are o nară infundată complet, in urma mai multor viroze. La această vârstă, pot sa fie cornete inflamate? deviație sept? la ce ma pot gândi, doar inflamatia nasuluiin urma virozelor sau poate ceva mai complicat, Ar trebui un CT? Exudat?
    Am tot urmat tratamente, ba biorinill, ba nasonex, aerosoli , lavaj, de data asta nimic nu decongestioneaza nara .
    Nara lui de altfel a fost mai mereu mult mai afectată la raceli decat cealaltă, dar acum, e complet infundată.
    mulțumesc!

  2. Buna seara!
    Am o fetița de 3 ani și 4 luni , de când a intrat in colectiv au început problemele, din Septembrie pe 8 o țin acasă, la început am crezut ca este o răceala banala dar nu ii mai trece , au consultat-o deja 4 medici pediatrici, ultimul medic spunându-ne ca este vb de ceva viral, din Septembrie pana acum i sau prescris doua antibiotice , primul antibiotic fără nici o urma de a se face bine după aproape doua săptămâni ni sa dat augumentin , după 7 zile a foat foarte bine fetița mea pana a doua zi când am luat-o de la capăt, nasul este înfundat , mucozitatile se aud in spatele nasului, nu iese nimic in exterior , nici cu batista bebelușului. In schimb in interior se încearcă cu mucozitatile , îmi tușește pt ca saliva este foarte vâscoasă de la mucozitati , am încercat cu tot ce este posibil , biorinil, stop grip etc, siropele de toate tipurile nu se vede nici o ameliorare, am mers cu ea la alergolog așteptam rezultatele analizelor dar tot simt ca ceva nu este in regula, pofta de mâncare are , febra nu îmi face , doar nasul înfundat și sforăie foarte rau noaptea, pe timp de zi ii curge saliva din gura mereu , și in ultimile zile a început sa tușească mai des. Poate ma repet.. 🙁 și acum avem un tratament de la pediatru cu : sinosun, aerius, virodep, laridep, ketof, biorinil si starea ei parca este din ce in ce mai urâta. Astăzi am verificat ca urarea bucata si iau ieșit si afte pe obraji , am început sa ii dai cu glicerina biraxata …
    Dacă aveți un sfat sau sa ma îndrumați si pe mine va rog!

  3. Bună!
    Bebeluș de 3 luni la medicul pediatru mi-a spus că avem bronșiolită am făcut tratament inhalație a zis că e bine ia trecut acum iarăși are nasul înfundat și facem inhalație dar nui trece
    Ce ne recomandați?

  4. Bună ziua! Am un băiețel de 3 ani care nu poate sa respire. Mereu sufla cu putere dar nu iese nimic. Am fost la medic orl și ne-a zis ca e iritație de la o răceală. Avem tratament 3 luni de zile câte 10 zile pe luna. Momentan avem doar o luna de tratament. Acum e din nou răcit și tot asa face. Ma sperie pentru ca plânge noapte ca nu poate sa respire, nu se odihnește deloc.

    • Ca sa va pot ajuta cu un tratament eficient ar trebui sa veniti la un consult ORL, sa il examinez si doar atunci imi voi da seama clar ce are si cum il pot ajuta.

  5. Bună ziua ! Am un bebeluș de 2 luni . A fost răcită și am avut tratament 5 zile. Acum ,problema este că tot are nasul înfundat ,fara febră sau alte stării . Nu prea doarme din cauza că nu poate respira ,de mâncat mănâncă mai greu ,dar totuși mănâncă . Vă rog să îmi spuneți ce aș mai putea face pentru a-i desfunda nasucul . Mulțumesc !

    • Din pacate nu va pot ajuta fara un examen clinic. POt fi multe cauze de nas infundat. Va astept la un consult si doar dupa ce examinez nasul pot sa va dau cu certitudine un tratament eficient si corect.

  6. Bună ziua,
    Am un bebeluș de 2 luni care se înfunda doar noaptea, i-am făcut și aerosol l-am aspirat cu batista bebelușului timp de 5 zile cu ser fiziologic și respisun dar nu a ieșit nimic. Se înfunda în nas doar noaptea. Ce as putea sa ii mai fac?

    • Sa veniti la un control sa vedem clar ce are el in nas. Incercati sa puneti in camera un umidificator si un purificator de aer.

  7. Buna ziua! Fetita ( 5 ani si 7 luni).A fost operata de polipi in luna martie. Primele 2-3 sapt dupa operatie a fost ok ( dormea cu gura inchisa,nu mai sforaia si nu mai avea nasul infundat) Dupa aceeea a inceput sa-si traga cam des nasul, cand sufla nu iese nimic.Ii aspir nasul cu batistuta bebelusului si are putini mucisori uscati.Am remarcat ca se scarpina la nas cam des.Este putin infundata in nas.
    Polipii nu au fost extrasi bine sau sa fie vorba de vreo alergie?
    Multumesc! Zi frumoasa!

    • In mod sigur au fost extrasi cum trebuie polipii. Cel mai probabil este vorba de o alergie. Ar trebui sa veniti la un consult ORL ca sa vedem clar si sa putem sa ii dam un tratament eficient.

  8. Buna seara,
    Băiețelul nostru de 3 ani și o luna de când a intrat in colectivitate, de doua luni a racit frecvent și astfel am fost confirmați in acest timp de doua ori cu otita medie. Am urmat de fiecare data tratament cu antibiotic dar din păcate încă avem un harait , zona congestionata a nasului . Dam sa avem prefebra, 37 la care ii administrez Algin. Sunt foarte îngrijorată de aceasta situație chiar dacă avem o programare la mediul ORL-ist dar asta este din păcate doar in data de 04.05. Imi pare foarte mult timpul pana atunci in condițiile date. Mulțumesc pentru un eventual răspuns.

    • Eu nu as putea sa va recomnad vreun tratament fara un examen clinic. Mai este inca congestionat din cauza polipiilor.

  9. Bună ziua.as dori sa va întreb ceva, am o fetita de 6 ani,a fost răcită,o făcut bronsita și rinofaringita, asta în urma cu 2 săptămâni, problema este că nici acuma nu ii este năsucul desfundat, și noaptea ii este cam greu,o rămas și cu tuse,în special dimineața ,ce credeți ca ar trebui sa fac?
    Mulțumesc!

    • Sa veniti la un consult. Probabil ca i-au ramas polipii mariti in volum si ceva secretii in spatele nasului. Mai trebuie reevaluata de catre medic ORL si dat tratament ca atare, in functie de ce se mai observa pe acolo.

  10. Buna ziua , fetita de 2 ani mi a rămas cu nasucul înfundat câteodată , o simt ca respira greu pe nas când depune un efort fizic , in Februarie i am făcut exudat nazal și a fost depistat stafilococul auriu , (respira ft greu și doar pe gurița) am ținut tratamentul dat de pediatru iar la următoarea analiza rezultatul a fost negativ , as vrea sa știu dacă este necesar sa consultam un medic ORL in acest caz! Nu cred ca ar fi polipi însă ma nelinisteste gândul! Starea fetiței este una Ok! Mănâncă, la somn mai sforăie când inspira adânc!

    • Bineinteles ca trebuie sa faceti si un consult ORL. Si sunt ferm convinsa ca polipii sunt de vina, sunt inflamati.

  11. Bună seara! Am o fetita de 3 ani jumate. De fiecare data când răcește are mucozitati undeva în spatele nasului. Simptome de răceala relativ ușoare de fiecare data, însă mucozitatile persista foarte mult și nu ies decât cu batista bebelușului, au o culoare verde gălbuie. Am fost la un control orl anul trecut aflându-se în aceeași situație și mi s-a spus atunci ca are sinuzita. Pe care am tratat-o, dar la fiecare răceala, aceiași muci și nas înfundat. Se poate sa facă de fiecare data sinuzita? Mulțumesc pentru un eventual răspuns!

  12. Buna ziua, am o fetita de 3 ani si 6 luni are pemanent nasul infundat, locuim in UK aici Medici Nu imi dau nimic doar apa de mare, cite o data are foarte multi muci si foarte des raceste.
    Ce pot sa fac si Ce poate sa fie.
    Multumesc
    Natalia

    • Nu am cum sa va recomnad vreun tratament in afara de spalaturiler cu apa de mare fara un examen clinic. Incercati sa veniti cu ea in Romania la un control.

  13. Buna seara.
    Am un baietel de 1 an si jumatate si de 3 zile are nasul infundat pe timp de noapte . Nu este racit si nu are nici secreti
    Respira foarte greu mai mult pe gura si parca sforaie . Am folosit ser fiziologic dar nu il ajuta.
    Care ar fi cauza
    Multumesc

      • Am un băiețel de 8 ani și de vreo săptămână trage nasul încontinuu fără sa fie răcit și nu știu ce are atât trage de nas pana se îneca

        • Probabil are alergie, rinita alergica. Ar trebui sa il aduceti la un consult ORL, ca sa vedem clar ce are si ce tratament putem sa ii recomandam.

  14. Buna ziua. Am o fetita de 1 an si 4 luni care are nasul infundat. Am mers la spital, la medicul de familie si nu mi s-a recomandat decat aerosol, picaturi Qexx bebe si aspirat cu batista bebelusului si apa de mare. Timp de 2 zile nu vad nici o imbunatatire in privinta nasului, avand in vedere varsta atat de mica, de 1 an si 4 luni, mai sunt si alte metode de desfundat nasul, in afara de cele enumerate? Specific faptul ca are si rosu in gat, dar si temperatura mare, din cauza faptului ca nu poate respira pe nas, ci doar pe gura

    • Ar trebui reexaminata de catre medicul ORL. Nu am cum sa va dau alt tratament fara sa efectuez un examen clinic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *