Dupa cum bine stiti, sunt medic ORL si chirurg. De cand ma stiu, adica de cand am inceput rezidentiatul si a trebuit sa consult pacienti, port masca faciala (chirurgicala). O port la spital si mai ales in momentul cand consult pacientul.
O port de asemenea cand operez, pe toata durata operatiei, fara sa ma ating de ea. Nu am voie sa pun mana pe ea deloc in timpul operatiei, pentru ca masca nu este sterila, dar eu, pe mainile acoperite cu manusile de unica folosinta, sunt sterila si cu ele “intru” in corpul omului si il operez.
Prin urmare, de cand lumea si pamantul, noi, medicii, folosim aceste masti de protectie. Da, de protectie… poate va veti intreba de ce se numesc de protectie si cum ne protejeaza?
Pai… ele ne protejeaza pe doua cai: pentru calea inspiratorie a aerului si pentru cea expiratorie. Cand noi expiram, stranutam, tusim sau vorbim, eliminam in aerul din jurul nostru mici particule de secretii, asa-numitele picaturi Flügge. Aceste particule pot fi incarcate cu tot felul de germeni (virusuri sau bacterii) care erau deja in corpul nostru, “lipite” de mucoasa respiratorie.
Particulele eliminate se plimba apoi in aerul din jurul nostru; raza in care vor pluti ele poate fi intre 1 si 6 metri. Aceasta distanta variaza cu viteza cu care au fost eliminate particulele; de exemplu, in tuse viteza este mare si astfel se vor duce mai departe de noi, dar in vorbit viteza va fi mai mica si vor sta mai aproape. In felul acesta, prin eliminarea particulelor “infectate”, noi le putem transmite usor persoanelor de langa noi, cei care sunt aflati la pana la 6 metri de noi.
Daca avem masca pusa pe fata, ea va opri particulele infectate sa se elimine in aer, acestea vor stationa pe masca si prin aruncarea ei la cos vom indeparta riscul dat de ele.
Si am ajuns la al doilea rol de protectie al mastii, cel de a opri particulele “infectate” de lichid din aer sa intre in corpul nostru prin nas sau prin gura. Daca vom purta masca pe fata, acoperind foarte bine nasul si gura, germenii inclavati in picaturile Flügge se vor opri pe fata exterioara a mastii si nu vor reusi sa intre in noi. Deci portiunea exterioara a mastii se va contamina si de aceea nu avem voie sa punem mana pe ea, ca sa nu ne contaminam pe maini si sa transmitem germenii prin contact direct altor persoane.
Conteaza foarte mult cum este facuta aceasta masca. Ea are anumite caracteristici, este confectionata dintr-un material special, in mai multe straturi, ca sa poata retine la suprafata ei chiar si particule foarte mici de lichid “infectate”. Pentru ca particulele eliminate de noi pot sa aiba dimensiuni diferite, ca de altfel si germenii. Astfel, daca afara este cald si vant, particulele de lichid eliminate se vor usca, isi vor micsora dimensiunile si se vor transforma in aerosoli, deci germenilor continuti de aceste particule le va fi mult mai usor sa ne invadeze si sa ne infecteze.
Dupa cum bine stiti, aceste masti de protectie sunt de mai multe feluri.
Cea mai folosita, cea pe care o folosim noi medicii si chirurgii, este MASCA CHIRURGICALA.
Aceasta masca este fabricata din trei straturi de polipropilena netesuta. Stratul de mijloc reprezinta un filtru ce opreste particulele incarcate bacterian si viral, iar celelate straturi au rol de izolare a particulelor eliminate si de absorbtie a umiditatii produse de cel care o poarta. Acest tip de masca ne protejeaza pe noi, medicii, sa nu ne infectam cu o multitudine de virusuri si bacterii in momentul examinarii si ingrijirii unui pacient si protejeaza si pe cel operat sa nu ii dam germeni prin expirul nostru din timpul operatiei.
Dar sunt situatii cand trebuie sa ingrijim un pacient care are o infectie respiratorie grava, cum ar fi cea cu SARS-COV2; atunci, cantitatea de virusuri eliminata prin expir este foarte mare, iar agresivitatea virusului este de asemenea mare.
In aceste situatii vom avea nevoie de o masca mai “puternica”, deci cu un filtru mai complex, care sa poata tine la distanta de noi si acei germeni extrem de mici si numerosi.
Aceasta masca se mai numeste respirator și respecta standardele FFP2/FFP3 (Europa), N95/N99 (SUA) sau KN95 (Asia). FFP3/N99 este cea mai sigura, adica are filtrul cel mai eficient.
Mastile-respirator opresc particule de mai putin de un micron, iar prin ele iese o cantitate extrem de mica din aerul expirat de purtator (cu exceptia celor cu valva, prin care iese aer exhalat nefiltrat).
Respiratoarele, cunoscute popular drept ”masti cu filtru”, sunt utilizate atat in cazul preventiei unei infectii, cat si in alte domenii: constructii, industrie, agricultura.
Ele sunt capabile sa tina la distanta particulele solide rezultate de exemplu din sudare sau lipire, lucrul cu azbest sau din fumul de oxid de metal (zinc,plumb,arseniu) emis in timpul topirii, turnarii sau tratarii metalelor, tabacirilor si galvanizarii. Toate aceste particule amintite, intrate in corpul nostru, vor da consecinte grave in timp.
In medicina, mastile cu filtru sunt folosite pe sectii cu infectiozitate mare, cum ar fi cele de boli infectioase sau TBC, pentru ca numarul pacientilor care elimina aceste particule este mare si deci cantitatea de germeni din incapere este foarte mare, iar mastile chirurgicale nu ar face fata.
In viata de zi cu zi insa, masca chirurgicala ne protejeaza foarte mult, mai ales cand venim in contact cu persoane infectate cu virusuri respiratorii. Totusi aceste persoane nu au mereu simptome vizibile, ci pot parea sanatoase.La un moment dat, in timpul conversatiei, ei pot stranuta sau tusi in fata ta si astfel pot elimina particule incarcate viral.
De aceea, cel mai sanatos pentru noi este ca masca sa fie purtata de toata lumea, cand suntem in colectivitati si in spatii inchise. (Intr-un spatiu inchis cantitatea de virusuri este crescuta, prin urmare sansa de infectare este mare).
Este foarte important sa stii cum se foloseste masca, cum se pune corect, cum se poarta, cat de mult o tinem pe fata si cum o dam jos.
Toti acesti pasi ii voi explica in urmatorul video.
Masca chirurgicala este de unica folosinta. Ea ar trebui aruncata la cos dupa o utilizare, care nu ar trebui sa depaseasca durata de 4 ore, pentru ca dupa acel timp masca se umezeste si se incarca prea mult cu particule infectate si isi pierde astfel rolul de scut, de filtru.
Masca chirurgicala este o inventie minunata in domeniul medicinei si un beneficiu enorm adus noua, medicilor. Imaginati-va cum ar fi sa va consult fara sa port masca. Ati tusi in fata mea, eu m-as infecta cu germenii vostri si as fi non-stop racita, iar voi nu ati mai avea doctor care sa va consulte. Dar NU, eu nu racesc si sunt tot timpul la dispozitia voastra pentru ca port masca si ma protejez de germenii pe care mi-i aduceti in cabinet. ?
Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!