Care este diferența dintre sinuzită, gripă și răceala?

Momentele în care vă simțiți rău, aveți nasul înfundat, febră, strănutați frecvent ori vă doare în gât vă pot face să vă întrebați dacă sunteți doar răciți sau vă confruntați cu gripă ori sinuzită. Simptomele acestora sunt asemănătoare și sunt dificil de tratat corect dacă nu se cunoaște cauza care stă cu adevărat la baza simptomelor dumneavoastră.

Cu toate că simptomele sunt asemănătoare, există câteva diferențe importante între acestea și trebuie tratate corect. Pentru a primi un tratament eficient pentru afecțiunea de care suferiți este foarte important să mergeți la medic și să evitați automedicația.

Care sunt simptomele răcelii?

Banala răceală – rinita vasomotorie – poate provoca simptome neplăcute care pot dura chiar și până la 10 zile. Fie că se ameliorează de la sine sau urmați un tratament, acestea pot fi chinuitoare și dureroase. Persoanele răcite se pot confrunta cu simptome tipice precum:

  • Durere în gât;
  • Tuse și senzație de nas înfundat (congestie nazală);
  • Rinoree, strănut și dureri de cap;
  • Senzație continuă de oboseală;
  • Febră: de obicei scăzută la adulți însă mai mare la copii.

Răceala debutează, frecvent, cu durere în gât (care trece după câteva zile), urmată de congestie nazală și rinoree. Tusea apare, de obicei, după a patra sau a cincea zi iar copiii sunt mai predispuși la apariția febrei.

Răcelile sunt contagioase în primele zile și sunt mai puțin severe decât celelalte infecții precum gripa.

Cum tratez răceala?

Deoarece răceala este virală (cauzată de un virus) aceasta NU se tratează cu antibiotice. Medicația este bazată pe medicamente care pot fi cumpărate fără prescripție medicală, care să vizeze simptomele specifice (durerile de cap, febra sau congestia nazală). Persoanele răcite trebuie să consume multe lichide și să se odihnească mai mult pentru a ajuta corpul să se recupereze.

Dacă nu observați o ameliorare simptomatică după o săptămână, atunci trebuie să consultați medicul pentru a afla dacă este posibil să aveți nevoie de alt tratament decât cel pe care l-ați urmat deja.

Majoritatea adulților se confruntă cu două până la patru răceli ușoare pe an însă factorii precum fumatul sau un sistem imunitar slăbit pot crește riscul de apariție a răcelii.

Care sunt simptomele gripei?

Gripa se instalează în sistemul respirator și poate produce simptome asemănătoare pneumoniei, răcelii (rinită) sau bronșitei.

Strănutul și rinoreea (secrețiile nazale) NU sunt simptome comune ale virusului gripal.

În medie, gripa durează între 5-7 zile dar unele simptome, la intensitate mai mică, pot persista 1-2 săptămâni: oboseala, durerea de cap/corp, tusea seacă.

Cum tratez gripa?

În cazul în care credeți că aveți gripă este recomandat să mergeți la un consult medical de specialitate pentru a primi un tratament corect și eficient.

Acest lucru poate reduce severitatea și durata bolii, ceea ce înseamnă că durerile intense de cap sau musculare nu vă vor chinui pentru mult timp.

În cazul în care gripa nu este tratată corect pot să apară complicații, cum ar fi suprainfectarea bacteriana a mucoasei respiratorii ( sinusurile,plamanii) si chiar a meningelui ceea ce poate  favoriza aparitia meningitei.

raceala sau gripa

Care sunt simptomele sinuzitei?

O infecție a sinusurilor apare atunci când căptușeala cavității sinusurilor se inflamează și este iritată, împiedicând astfel drenarea adecvată a mucusului și a fluxului de aer de la nivelul acestora.  Atunci când mucusul se acumulează în căile nazale sau în sinusuri, acesta devine „terenul perfect” pentru dezvoltarea bacteriilor ce pot produce o infecție.

Sinuzita acută recurentă este o afecțiune în care infecțiile sinusurilor cu o durată mai scurtă continuă să revină pe tot parcursul anului.

Simptomele comune ale sinuzitei sunt:

  • Durere la nivelul feței și senzația de presiune;
  • Nas înfundat (congestie nazală) și pierderea mirosului;
  • Durere de cap;
  • Tuse, febră și stare generală de oboseală;
  • Respirație urât mirositoare;
  • Dureri dentare
  • Prezența puroiului în cavitatea nazală.

Sinuzita poate să apară și în urma unor răceli din cauza lipsei de drenaj a sinusurilor cauzată de simptomele răcelii. Printre cauzele care pot provoca apariția sinuzitei sunt alergiile, polipii nazali, deviația de sept, imunodeficiențe sau răceala.

Persoanele care se confruntă cu sinuzita vor observa prezența mucusului de culoare verzui sau galben, care poate dura până la două săptămâni. În acest caz este vorba despre o sinuzită acută.

Când simptomele durează mai multe săptămâni sau revin frecvent, acesta este un semn de sinuzită cronică. Dacă simptomele persistă este indicat să mergeți la medicul ORL pentru un consult de specialitate pentru a primi un tratament potrivit.

Cum fac diferența dintre sinuzită, răceală și gripă?

Cele mai bune metode de a determina dacă aveți sinuzită, răceală sau gripă sunt următoarele:

  • Durata simptomelor

Durata și intensitatea simptomelor vă pot ajuta să determinați dacă este vorba despre o simplă răceală, o gripă sau sinuzită. Simptomele răcelii apar în 3-5 zile și pot dura cel mult 10 zile în schimb gripa poate da simptome în câteva ore. Unele simptome ale gripei pot să dureze câteva săptămâni.

O infecție a sinusurilor poate provoca simptome pentru mai mult timp: 10-14 zile.

  • Culoarea mucusului

Un mucus limpede și apos este un semn al răcelii iar dacă vă confruntați cu o sinuzită, mucusul va deveni galben-verzui.

  • Respirație urât mirositoare

Bacteriile care provoacă infecția sinusurilor pot provoca germeni care vă dau o respirație urât mirositoare.

  • Localizarea durerii

Durerea de cap poate fi un semn pentru toate aceste trei afecțiuni însă intensitatea acesteia poate fi diferită. În cazul răcelii, durerea de cap este mai ușoară și poate să dispară după administrarea unor medicamente antiinflamtoare.

În cazul gripei, durerea de cap este intensă și vine însoțită de dureri musculare și stare generală de oboseală. O infecție a sinusurilor poate provoca dureri de cap, dureri la nivelul feței, senzație de presiune mai ales în zona ochilor, a maxilarului și a sinusurilor.

  • Febra

Febra poate să apară atunci când aveți gripă iar în cazuri rare poate să apară și atunci când vă confruntați cu infecții ale sinusurilor.

Este indicat ca la apariția primelor simptome să vă prezentați la medic pentru a primi un diagnostic corect și un tratament corespunzător pentru a trata eficient gripa, răceala sau sinuzita.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

2 comentarii

  1. […] Sinuzitele reprezinta inflamatia sinusurilor, care sunt cavitati umplute cu aer in oasele fetei, situate in lateralul si superior de nas. Acestea pot fi acute sau cronice si sunt adesea cauzate de infectii bacteriene in principal, dar pot fi si fungii implicati.  Simptomele includ congestie nazala cu infundarea majora a acestuia, durere faciala, secretii nazale purulente si febra. Tratamentul poate implica administrarea de antibiotice, mucolitice, antihistminice, terapie de spalare nazala si administrarea decongestionantelor. […]

  2. Buna seara! Va cer un sfat, la care sper sa și primesc un răspuns, eu sunt din Braila și mi ar fi de mare ajutor.. de un an de zile fac foarte des episoade in care mi se infunda nasul, amigdalele, fac coptura și in nas și pe amigdale. Merg foarte des la medicul Orl îmi da tratament, dar nu gasesc un răspuns..de ce se intampla atât de des și uneori nu da rezultat tratamentul din prima?Niciun medic nu mi-a dat sa fac analize, știu doar ca am deviație de sept si polipi. Mulțumesc și scuze de deranj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *