Formatiunile beningne ale corzilor vocale

Ce insemna acest titlu? Ce sunt acelea corzile vocale? Ce inseamna formatiuni beningne?

Corzile vocale sunt parte a laringelui cu ajutorul carora noi putem vorbi. Laringele este prima portiune a tractului respirator, pe aici trece aerul spre trahee si plamani. El este continuarea faringelui (gurii), ca proiectie imediat sub mandibula (barbie).

Corzile vocale sunt o  parte a  laringelui. Ele sunt doua benzi musculo-membranoase  in forma de V. Cand respiram si tragem aer acestea trebuie sa fie deschise si cand vorbim (fonam) ele trebuie sa se inchida, sa se alipeasca complet.

corzile vocale inchise deschise

Astfel in timp ce vorbim exista “o bataie” continua a lor una de alta. Cu cat vorbim mai mult, fara pauza, ele se vor lovi una de alta in exagerat de mult si se va crea o zona de trauma pe marginea libera a lor. La nivelul acestei zone de trauma mucoasa se va inflama, se va umfla, se va congestiona si se vor forma tot felul de formatiuni beningne.

Formatiune inseamna un exces de mucoasa in plus si beningn nu inseamna cancer ci ceva ce poate fi rezolvat prin tratament si putem sa il facem sa dispara fara sa lasam nici o urma.

Cele mai frecvente formatiuni beningne ale corzilor vocale sunt nodulii vocali.

Nodulii vocali

Nodulii VocaliSunt formatiuni mici cat gamalia unui ac, situate pe marginea libera a corzilor vocale la unirea 1/3 anterioara cu 1/3 medie, translucide. In fonatie prin unirea celor doi noduli vocali (kissing noduli) apare aspectul de glota “in clepsidra”.

Acestia se pot vedea prin laringoscopie indirecta sau fibroscopie laringiana.

Simptomele  pe care le resimtim sunt: disfonie (raguseala) persisitenta, fatigabilitate vocala.

Factorii care duc la aparitia lor sunt malmenajul vocal ( vorbim prea mult, in exces, fara pause), vocea strigata/tipata, profesonistii vocali mai ales cantaretii.

Tratamentul consta in repaus vocal, terapie vocala, tratament medicamentos administrat in sectia de foniatrie. Foarte rar se poate ajunge si la tratament chirurgical, la cei foarte vechi, fibrosi si care consta in Laringoscopie suspendata cu instrumente reci si/sau LASER CO2

O alta clasa de formatiune beninga de coarda vocala este polipul.

Polipul de coarda vocala

Iarasi una dintre cele mai frecvente formatiuni beningne de la acest nivel. El poate fi situate oriunde pe marginea libera a corzii vocale, este o formatiune polipoasa, de dimensiuni diferite ( poate fi mai mare sau mai mic). In functie de dimensiunea lui apar si simptome diferite, de fapt se agraveaza simptomatologia.

Bineinteles ca dimensiunea acestuia merge “mana in mana” cu vechimea Poate aparea ca o formatiune edematoasa, angiomatoasa sau granulomatoasa ( sub controlul fibroscopiei laringiene).

Simptomele: grade diferite de disfonie, voce bitonala, tuse, hemaj, dispnee (un inspir al aerului mai greoi).

Factorii favorizanti: malmenaj vocal, effort vocal prelungit, factorii de mediu (noxe,fumat), voce strigata/tipata.

Tratamentul  consta in repaus vocal, regim igieno-dieteic, scoaterea din mediul poluat, tratament medicamentos in special antiallergic si pentru reflux gastro-esofagian. De asemenea se poate ajunge si la tratament chirurgical ( cand cel medicamentos nu a dat roade), se  excizeaza polipul prin microlaringoscopie suspendata.

O alta formatiune beningna a corzii vocale este si chistul.

Chistul de coarda vocala

Apare ca o masa ovoidala, translucida situate pe marginea libera sau in grosimea corzii vocale cu afectarea vibratiilor vocale si care determina insuficienta glotica ( adica cele doua corzi nu se mai ating perfect, raman desfacute pe o mica portiune), de asemenea coarda este congerstionata (rosie). Toate aceste modificari se vad foarte bine printr-un examen fibroscopic.

Simptomele:  sunt asemanatoare celor care apar si la polipul de coarda vocala si anume: grade diferite de disfonie, voce bitonala, tuse hemaj.

Factorii favorizanti: aceasi care pot determina si aparitia polipului de coarda vocala.

Tratamentul:   consta in repaus vocal, regim igieno-dieteic, scoaterea din mediul poluat, tratament medicamentos in special antiallergic si pentru reflux gastro-esofagian. De asemenea se poate ajunge si la tratament chirurgical ( cand cel medicamentos nu a dat roade), se  excizeaza polipul prin microlaringoscopie suspendata

Refluxul gastro-esofagian cvasipermanent poate determina si el aparitia unei formatiuni beningna a corzii vocale si acesta ar fi Granulomul/Ulcerul de contact.

Granulomul/Ulcerul de contact

Este o leziune granuloasa situate in reggiunea posterioara a laringelui, mai degraba pe arytenoid (un cartilgiu care se afla la capatul posterior al corzii vocale) decat pe coarda vocala, este insotit si de pahidermie interaritenoidiana ( edem/umflarea intregii comisuri posterioare laringiene).

Simptome: grade diferite de disfonie, tuse, hemaj, senzatie de corp strain laringian.

Factorii favorizanti:  apare la pacientii cu reflux gastro-esofagian prelungit, la cei care au tuse persistenta, la cei cu istoric de intubatie oro-traheala sau purtatorii de sonda nazo-gastrica.

Tratament:  in primul rand tratamentul corect al refluxului gastro-esofagian, indepartarea celorlalto factori favorizanti in speta tusea, regim igieno-dietetic. In cazul neraspunderii la tratamentul medicamentos se poate apela si la tratament chirurgical, ablatia granulomului cu instrumente reci sau LASER-CO2 prin laringoscopie suspendata.

Ultima formatiune beningna a corzii vocale pe care o sa o mai descriu este Sulcus de coarda vocala.

Sulcus de coarda vocala

Reprezinta un sant sau invaginare a mucoasei pe suprafata corzii vocale. In aria sulcusului mucoasa se invagineaza pina la ligamentul vocal creand un aspect retractant al acesteia, dand altterarea vibratiilor.

Simptome:  grade diferite de disfonie, oboseala vocala, intensitatea scazuta a vocii, alterarea registrului vocal.

Factorii favorizanti: malmenaj vocal, effort vocal prelungit, factorii de mediu (noxe,fumat), voce strigata/tipata.

Tratamentul: consta in repaus vocal, regim igieno-dieteic, scoaterea din mediul poluat, tratament medicamentos in special antiallergic si pentru reflux gastro-esofagian. Tratamentul chirurgical ar consta in injectarea corzii vocale, desfintarea sulcusului cu instrumente reci sau LASER-CO2.

Acestea sunt cele mai frecvente formatiuni beningne care pot aparea la nivelul corzii vocale din cauza vorbitului in exces, in principal, si a altor factori enumerati mai sus, secundar. Nu trebuie sa ne speriem de aparitia lor, le luam ca pe o boala care se poate rezolva “usor” daca  venim la timp la doctor, la medicul ORL, de la aparitia primelor simptome ( pe care le-am enumerat mai sus).

Va urma si partea a doua a acestui articol cu “adevaratele” tumori beningne  ale corziilor vocale.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

2 comentarii

  1. Buna ziua de anii de zile am fost diagnosticata cu laringita cronica până acum de curând când ma găsit de ORL cu insuficienta glotică severă.ce este de făcut în acest moment.risc să-mi pierd vocea definitiv? mulțumesc frumos pentru răspuns

  2. De 4 luni am durere in partea stinga a cartelajului tiroidian ling marul lui adam am consultat 3 medici o r l si nu mia gasit un diagnosti desi am facut ct la care mia esit o pata leocoplazica coarda vocala am facut analize pentru glanda tiroida si sit ok am fost la cardiolog toti spun ca nu stiu de unde provine acea durere vo rog indrumatima unfe sa mai insit la ce medi Va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *