Epistaxis la copii

Inseamna exteriorizarea unei secretii sangvinolente din nas. Acest lucru se intimpla frecvent la copii si asta inseamna epistaxis la copii.

Nasul în interior este captusit de o mucoasa foarte bine vascularizata, subtire mai ales la nivelul peretelui median, septul nazal. Aceasta sângerare cel mai frecvent se produce la nivelul portiunii anterioare a septului nazal, dintr-o zona de mucoasa septala mult mai fragilaKisselba pata vasculara ch. Acest lucru se întâmpla cel mai des în cadrul unei viroze, când mucoasa este hipervascularizata și este mai alterata de prezenta unor secretii intranazale de cele mai multe ori suprainfectate bacterian care stagneaza pe aceasta mucoasa și provoaca mici rupturi la nivelul ei.

Ce este Epistaxis la copii?

Sangerarea nazala la copii se mai produce de asemenea datorită gratajului (scarpinatului în nas cu degetelul), acest lucru se întâmpla deorece copilul simte ca îl mănâncă nasul; mincarimea este data de prezenta unui Stafilococ Auriu prezent sau a unui alergii locale- rinita alergica sau a prafului din aer care intra în nas formeaza cruste local și care dau senzația de uscaciune și infundare a nasului. Mucoasa nazala a copilului este mult mai fragila decât a adultului și de aceea poate apărea mai freecvent la copii decât la adulti.

Tratament Epistaxis la copii

Tratamentul acestei sângerări este deci tratarea cauzei care a produs sangerarea, tratatarea virozei, racelii, a suprainfectiei bacteriene a mucoasei, tratarea rinitei alergice și curatarea constanta a mucoasei nazale cu spalaturi nazale cu apa de mare isotona și hranirea mucoasei cu creme emoliente gen vitamina A sau crema cu tanin și suplimente de calciu și vitamina C care ajuta la refacerea mucoasei și combaterea recidivei epistaxisului.

Rar se întâmpla ca sangerarea nazala recidivanta sa aibă ca cauza o tulburare genetica de cuagulare a sangelui, care ar trebui controlata de către un hematolog.

Sangerarea apare deobicei în sezonul rece datorită unei sensibilitatii a mucoasei mai accentuata datorită aerului rece și a virozele recidivante DAR poate apărea și vara datorită aerului f cald care intra în nas mai ales în timpul nopții.

Primul ajutor in caz de hemoragie nazala la copil:

  • copilul trebuie asezat in pozitie verticala (nu culcat), cu capul usor aplecat inainte, pentru a evita inghitirea sangelui si aparitia vomei (sangele nu se digera si astfel apare voma);
  • daca copilul se simte rau si nu poate sta in pozitie verticala, va fi asezat pe un scaun sau va fi luat in brate, cu capul usor aplecat inainte;
  • se face o compresie digitala de cel putin 10 minute pe ambele parti ale nasului extern: in acest moment copilul va respira exclusiv pe gura;
  • sangele care se acumuleaza in cavitatea bucala trebuie scuipat ( in nici un caz inghitit), sangele nu se poate digera in stomac si ar putea provoca voma;
  • trebuie asigurata suflarea usoara a nasului, pentru a elimina eventualele chaeguri de sange formate ( cheagurile intretin sangerarea);
  • nu introduceti tampoane de vata in nas pentru a bloca curgerea sangelui pentru ca la extragerea din nas a acestora vasele de sange se pot rupe, provocand astfel o noua sangerare.

Sfatul meu:

Nu trebuie sa va panicati… nu este grav, sangerarea se opreste in cateva minute. Daca nu se opreste in 15 minute ne prezentam de urgenta la cabinetul ORL si daca sangerarea se repeta de-a lungul mai multor zile iarasi ne prezentam la cabinetul ORL.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

7 comentarii

  1. Bună ziua! Mă confrunt și eu cu problemă sângerării nazale la bebelușul de 10 luni. Avem aproximativ 2 luni de când ne’ chinuim,controale pediatrice,ORL,analize de sânge,pentru alergii,exudat nazal,totul e in limită normală. Pe durata tratamentului s-a stopat,după iar a apărut. Ce mă sfătuiți să fac pentru că sunt tare îngrijorată.

      • Buna ziua am o întrebare.Am o fetița 4ani acum 2 luni ia curs dintr-o data sânge din nas,iar acum de dimineata din nou sa trezit sângerând ce credeți ca este?Multumesc

        • Sangerearea nazala apare pe mai multe cauze cu tratamente diferite, dar se agraveaza pe caldura. Ar trebui sa veniti la un control sa aflam clar cauza si doar atunci va putem da un tratament eficient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *