Durerea de cap sinusala – Simptome, Cauze si Tratament

Durerea sinusala se simte ca o infectie la nivelul sinusurilor paranazale care provoaca o durere de cap, de intensitate moderat severa , o durere faciala, o durere cae apare pe zona de proiectie a sinusurilor.  E posibil sa simti presiune in jurul ochilor, a obrajilor si a fruntii. Se poate de asemenea sa simti pulsatii la nivelul capului. Aceasta durere este asemanatoare cu cea cauzata de o migrena, astfel ca de multe ori pot fi confundate.

Care este diferenta intre sinuzita si migrena?

Migrenele si durerile de cap cauzate de sinuzita sunt foarte usor de confundat deoarece semnele si simptomele celor doua sunt in general aceleasi. In ambele situatii, durerea de cap se intensifica atunci cand apleci capul in fata. Durerile  de cap de cauza sinusala pot fi de asemenea acompaniate de anumite semne si simptome la nivelul nasului cum ar fi nas infundat, presiuni faciale si scurgeri nazale apoase.

Conform studiilor, majoritatea persoanelor consulta un medic crezand ca se confrunta cu dureri de cap sinusale, cand de fapt se confrunta cu migrene.

Diferenta principala intre cele doua este ca sinuzita nu este asociata cu senzatii de greata sau voma si nu se intensifica in prezenta luminii sau a sunetelor puternice – aceste simptome fiind specifice migrenelor.

Principalele caracteristici specifice  sinuzitei sunt:

  • Apare ca urmare a unei infectii respiratorii sau a unei raceli
  • Prezenta unor secretii nazale vascoase, muco-purulente
  • Reducerea simtului olfactiv
  • Aparitia unei dureri in zona obrajilor si in partea superioara a dintilor

Durerile de cap sinusale tin in general mai multe zile pe cand migrenele trec de regula in cel mult 72 ore (cu toate ca mai exista si exceptii de la regula.

Cand sa consulti un medic?

Este indicat sa consulti un medic in cazul in care:

  • Durerile de cap tin pentru mai mult de 15 zile si reapar
  • Daca ai dureri de cap severe si medicamentele fara prescriptie nu te ajuta
  • Daca iti afecteaza activitatile de zi cu zi cum ar fi mersul la scoala, la serviciu sau iesirile cu prietenii

Factorii de risc – Ce cauzeaza durerea de cap sinusala

Durerea de cap sinusala este adesea asociata cu migrene sau alte forme de dureri de cap. In general se manifesta prin dureri si presiune la nivelul fetei, al sinusurilor si pot fi insotite  de  alte simptome nazale. Cele mai multe din aceste dureri nu sunt cauzate de infectii la nivelul sinusurilor si de obicei nu se recomanda tratarea lor cu antibiotice.

Factorii de risc

Durerea de cap sinusala poate afecta pe oricine, insa esti mai predispus la astfel de probleme daca:

  • Te-ai mai confruntat inainte cu dureri de cap sau cu migrene
  • Daca alte persoane din familia ta se confrunta cu astfel de probleme
  • Daca te confrunti cu dezechilibre hormonale

Indiferent ca esti sau nu predispus la aceasta afectiune, principalele cauze care pot cauza o durerea de cap sinusala sunt:

  • Racelile – Acestea sunt unul din principalele motive pentru care apar durerile de cap
  • Alergiile de sezon – Acestea pot cauza cresterea productiei de mucus care duc la obstrucția nazala- consecutiv o reducere a fluxului de aer și oxigen- hipoxie cerebrala
  • Polipii nazali – Cresterea anormala a polipilor din nas sau sinus pot impiedica mucusul sa se elibereze corespunzator, ducand la inflamatii si dureri sinusale.
  • Deviatia de sept – Aceasta este o afectiune medicala cauzata de faptul ca peretele median care desparte cele doua fose nazale nu este complet drept, astfel ca mucusul se blocheaza in sinus pe partea unde este deviatia de sept nazal. Atunci cand mucusul nu se dreneaza in mod corespunzator, germenii se inmultesc si irita sinusurile, cauzand inflamatia mucoasei din sinus.

Metode de preventie pentru durerea de cap din MIGRENA

Cu toate ca e imposibil sa previi complet aparitia acesteia, medicii ofera pacientilor anumite sfaturi care pot ajuta la reducerea durerii de cap sinusale, cum ar fi:

  • Evita factorii declansatori. Daca ai observat ca anumite gusturi sau mirosuri iti cauzeaza dureri de cap, incearca sa le eviti. Medicul poate recomanda sa reduci cantitatea de cofeina, de alcool sau de tutun pe care o consumi zilnic.
  • Formeaza-ti o rutina. Fa-ti o rutina zilnica. Culca-te la ore fixe si consuma mesele principale la aproximativ aceeasi ora in fiecare zi. Incearca de asemenea sa eviti cat mai mult stresul.
  • Fa exercitii fizice. Exercitiile fizice pot reduce tensiunea si te pot ajuta sa previi durerea de cap. Exista nenumarate exercitii fizice pe care le poti face, de la inot, ciclism sau daca doresti, pur si simplu plimbari lungi. In cazul in care incerci exercitii de intensitate ridicata, nu uita sa faci incalzirea, deoarece exercitiile facute rapid pot cauza dureri de cap.
  • Redu nivelul de estrogen – Daca iei anumite medicamente cu estrogen si acestea iti cauzeaza dureri de cap, discuta cu medicul tau sa afli daca nu le poti reduce. Exista multe medicamente ce contin acest hormon, de la anticonceptionale pana la medicamentele folosite in terapiile hormonale.

Cum tratam durerea sinusala?

Medicii recomanda in general descoperirea si tratarea factorului cauzator (ceea ce a declansat aceasta durere). Cu toate acestea, daca ai nevoie de un remediu rapid, exista unele sfaturi care te pot ajuta:

  • Aplica o presiune calda pe zona dureroasa de pe fata
  • Foloseste decongestionante pentru a reduce inflamatia sinusului si pentru a elimina mucusul
  • Foloseste mucolitice, expectorante
  • Foloseste spray-uri cu apa de mare des pentru a elimina secretiile adunate in nas si sinusuri
  • Aerosoli: cu substante medicamente recomandate doar de catre medicul ORL

Daca vrei sa tratezi cauza, iata ce iti poate recomanda medicul, in functie de motivul pentru care a aparut aceasta durere:

Infectia la nivelul sinusurilor

Virusii, bacteriile si uneori fungii pot cauza infectii ale sinusurilor. Infectiile virale in general trec de la sine dar daca infectia este cauzata de bacterii sau fungi, e posibil sa ai nevoie de antibiotice. Se pot recomanda de asemenea si medicamente pentru a ameliora disconfortul, cum ar fi:

  • Antihistaminicele pentru a preveni simptomele alergice
  • Decongestionantele pentru a reduce umflaturile de la nivelul nasului si al sinusurilor
  • Analgezicele pentru a ameliora durerea de cap.

Migrenele cu simptome sinusale

Durerile de cap sinusale care sunt cauzate de migrene au nevoie de un tratament diferit. Este bine de stiut ca utilizarea a prea multe medicamente eliberate fara prescriptie poate cauza dureri si mai puternice de cap (datorita supradozei).

Este mai indicat sa mergi la un medic pentru tratament. Un tratament oferit de o persoana avizata decat sa consumi medicamente eliberate fara prescriptie. De asemenea, e posibil sa iti recomande si medicamente care previn sau scad frecventa acestor dureri.

Cat dureaza durerile sinusale si cum le putem preveni?

Principalul motiv pentru care apar infectiile sinusale sunt virusii. O infectie virala in general trece de la sine in aproximativ o saptamana. Daca nu, mergi la medic, care iti poate prescrie un tratament tintit si eficient.

Poti de asemenea sa incerci sa previi durerea sinusala daca stii de ce apare aceasta. De exemplu, daca motivul sunt alergiile, poti urma un tratament pentru aceasta problema. In cazul deviatiei de sept, se poate recomanda o interventie chirurgicala. Daca ai polipi nazali, acestia pot de asemenea sa fie inlaturati printr-o procedura chirurgicala.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

Actualizări newsletter

Introdu adresa ta de email mai jos și abonează-te la newsletter-ul nostru

13 comentarii

  1. Bună !
    Am si eu de mai bine de 10 ani durere la radacina nasului, sub spranceana dreapta care se extinde la ochi.
    Durerea este puternica o data pe săptămână, in Rest simt un deranj , o Jena sub spranceana. Initial durerea a început dupa ce plangeam. Acum e din senin.Am si nara dreapta cateodata infundata, fara secretii.
    In urma cu 6 ani am început câteva investigatii.
    Orl control in nas : rinosinuzita, rinita sicca ,faringita ,laringita
    Ochi : bine
    Stomatolog: ok
    Neurologie: rmn cerebral ok
    Spuneti.mi va rog ce parere aveti

    Fac rmn cerebral de control tot la 2 ani , pt ca mi sa descoperit o tumora (care nu are legatura cu durerea din spusele doctorului neuro) .

    Ce potsa fac oare sa scap dedurere ?? Mulțumesc

  2. Buna ziua. As dori sa stiu daca solutia Maxitrol picaturi oftalmice se pot folosi si in urechi? Pun aceasta intrebare pt ca dr orl-ist a recomandat sa pun aceste picaturi baiatului meu de aproape 1 anisor, preventiv, in urma unei amigdalite acute vindecata. Iar eu am citit pe prospect ca se pun doar in ochi. Si ma gandesc sa nu fi gresit doctorul. Va multumesc.

  3. Buna ziua. As dori sa stiu daca solutia Maxitrol picaturi oftalmice se pot folosi si in urechi? Pun aceasta intrebare pt ca dr orl-ist a recomandat sa pun aceste picaturi baiatului meu de aproape 1 anisor, preventiv, in urma unei amigdalite acute vindecata. Iar eu am citit pe prospect ca se pun doar in ochi. Si ma gandesc sa nu fi gresit doctorul.Va multumesc.

  4. Buna ziua sunt Dan 43 ani Cluj-Napoca de 3 luni mă chinuie o durere de cap care persistă am făcut un irm cranian iar rezultatul este :chiste mucoase de retenție sinus maxilar drept.ingrosare de mucoasa a celulelor etmoidală și sinusului frontal drept.care ar fi tratamentul recomandat este cazul de operatie? Vă mulțumesc anticipat.

    • Durerea de cap nu este data de acele chisturi maxilare si de o mucoasa ingrosata in celelalte sinusuri, cel mai probabil durerea de cap este data de obstructia nazala favorizata de o deviatie de sept nazal si rinita cronica hipertrofica, care astea probabil ar trebui operate. Trebuie sa faceti un consult ORL neaparat in care sa se vada clar daca exista o obstructie nazala majora.

  5. Bună seara. Mă numesc Andreea. Am 36, din Buc. De 3 luni tot iau medicamente pentru a lupta cu sinuzita. M-a ajutat doar puncția sinusului max drept.Dupa punctie s-a descoperit Pseudumonas ptr care am luat Ciprinol doar 5 zile. La o luna am facut CT: sinus max drept cu ingrosare circumferinta maxim 3 mm si chist de retentie inferior 7/9mm;chist de retentie max stg de 2,5 cm; lizereu de 1-2 mm de mucoasa in celulele etmoidale, mai mult pe dreapta; ingrosare moderata a mucoasei cornetelor nazale inferioare; baza cornetului superior stang este pneumatizata (inseamna polip oare?); cornet milociu stg paradoxal conformat; sept devit in S; mici franjuri de tesut adenoid la nivelul peretelui posterior al cavumului. In prezent simptomele sunt sarace: durere la nivelul sinusirilor afectate si partea superioara a nasului la contact cu substante cu miros puternic si vorbire infundata, posibil si sforait.
    Tratamentul actual primit de la PANDURI este cu Borenar, Sinutox, Nazomer, Avamis si din proprie initiativa cu spalaturi nazale. Eu personal sunt pro interventie asistata endoscopic, dar am fost amanata ptr ca era prea recent dupa punctie si ptr a se vedea rezultatul dupa 2 luni de Avamis. In plus nu prea cred ca am scapat asa usor de Pseudomonas si nu doresc sa mai trec print-o sinuzita acuta. Presupun ca se urmareste reducerea ingrosarii mucoasei cornetelor inferioare. As avea rugamintea sa ma lamuriti cu urmatoarele aspecte: –daca reactia mea exagerata la mirosuri nu este alergie dupa spusele medicului orl (desi a fost primul simptom) atunci ce poate fi?
    -daca si dvs sunteti de parere ca tb facuta operatia?
    – asa o evolutie a sinuzitei se intampla intr-o luna sau doua, ori in cativa ani?
    Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    • fiecare om raspunde altfel la tratamente.o sinuzita se trataeza cu antibiotic de la 10-14 zile pina la 6 sapt. tratamentul care vi s-a dat este f bun, ca sa amelioreze inflamatia cornetelor naale si consecutiv se ventileaza sinusurile mai bine si se poate elibera continutul lor fara operatie. Intr-adevar trebuie sa mai asteptati pt opperatie cel putin 3 luni si sa refaceti CT. Senisbilitaea dvs la mirosuri nu vi-o pot explica.

  6. Buna ziua numele meu este Elena si as vrea daca este posibil sa imi dati un sfat Fiul meu in varsta de 5 ani acum o Luna avea scurgeri abundente din urechea stanga m-am dus la doctor Dar el a zis ca nu are nimic Dar acum cateva zile am observat ca este foarte iritat si Cand m-am uitat mai bine am observat ceva alb in interior A doua zi m-am dus la doctor unde dupa un control minor mi-a zis sa nu imi fac griji ca este doar infectie minora si mi-a dat Amoxicilina 125mg De atunci au trecut 4 zile si nu vad nici o imbunatatire a urechii citind mai sus la posibilele afectiuni si repercursiuni m-am speriat Putin si as vrea sa imi spuneti ce sa fac tin sa precizez ca medicul care l-a examinat nu era specialist ORL va multumesc anticipat pentru raspuns

    • In primul si primul rind trebuie sa va duceti la un specialist ORL. Sunt multe cauze care pot da secretii in ureche. Si nu e de glumit cu un copil. Puneti-i picaturi cu rivanol in ureche de 3-4 ori pe zi si duceti-va cit mai urgent la un specialist ORL ca sa-l curete in ureche si sa va dea tratamentul adecvat.

  7. Stimata d-na Doctor.
    De 6 luni am exact simptomele unei sinuzite cronice.M-au vazut 4 ORL-isti care mi-au spus ca nu am sinuzita ( prin apasare).
    Sufar de rinita cronica vasomotorie, am deviatie de sept si de un an tinitus usor pe urechea dreapta.Nu reactionez la "apasare"pentru testare spondiloza.
    Radiografia de sinusuri anterioareSAF evidentiaza SAF libere si deviatie de sept.Am facut exacem tensiune oculara-normala.Am facut radiografie cervicala profil-rectitudinea coloanei cervicale, pensare spatiu intervert C5-C6,osteofite marginale de la C3 la C6 cu punte intervertebrala in formare C5-C6.Osicul intercalar C4-C5.
    Control neurologic-strict normal.
    Fac chinetoteraie.E mai bine.

    Si totusi…. la cea mai mica scadere de temeperatura, la aer conditionat, afara sau in masina,ma doare capul in regiunea frontala, supraorbital, predominant dreapta, uneori parca nervul ramane acolo"acrosat",chiar si pielea fetei parca e mai sensibila.
    Am facut trat cu antiinflamatoare -flamexin, ketoprofen SR.Nimic spectaculos.Imi trece cu Paracetamol, dar cat timp mai pot lua?

    Afara am senzatie de frig la cap, chiar daca am caciula si gluga.
    Totul a fost declansat de aerul conditionat de la serviciu acum 6 luni.Am simtit o durere puternica de ceafa si apoi in calota superioara si de atunci, la cea mai mica variatie de temp, incepe durerea frontala.De aer conditionat , din open area, nici nu poate fi vorba , nu pot sta sa lucrez acolo.
    Ce ma sfatuiti?
    multumesc mult

    • Nu prea stiu ce sa va sfatuiesc. E o sensibilitate care ati capatat-o dvs si trebuie sa luptati cu ea. Aerul conditionat e f nociv pt toata lumea, cu totii il resimtim cam cum il simtiti si dvs. Singura solutie este sa ne ferim de acest aer conditionat si de aerul rece. Modificarile radiologice la nivelul coloanei pot da o durere de cap- nevralgie Arnold si tinitus. Acestea pot fi ameliorate prin ineto si fizioterapie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *