Diferenta dintre raceala si gripa

Astazi vom discuta despre diferenta dintre raceala si gripa. Asadar, din ce cauza racim, vom gasi in articolul scris de mine mai jos. 

Diferenta dintre raceala si gripa nu este mare, dar…

RACEALA… GRIPA… SINUZITA… AMIGDALITA… OTITA

Toate aceste denumiri pe care le-am insiruit mai sus sunt efectul virusurilor si bacteriilor din aer, care vin  asupra noastra, pe mucoasa respiratorie. Prin aer, prin picaturile Flügge, intra aceste microorganisme in noi si se lipesc de mucoasa respiratorie. Aceasta are puterea de a le tine la distanta si de a nu le lasa sa intre inauntrul ei, chiar in sange.

Daca imunitatea noastra este “la pamant” atunci virusii si bacteriile ne vor invada si vor produce modificari la nivelul mucoasei respiratorii si a corpului, de la zi la zi, din ce in ce mai mari.

Prima infectie pe care o “capatam” de obicei este cea virala. Sunt unii virusi atit de puternici, cum ar fi virusurile gripale (care dau GRIPA) care ataca asa de rau organismul incat dau simptome “tulburatoare” pt pacient; dau stare generala proasta, somnolenta, febra, dureri musculare si osoase, parestezii.

Pe de alta parte sunt unii virusi, cum ar fi Rhinovirusurile care afecteaza doar local mucoasa respiratorie si dau doar congestia nasului, secretii catarale intranazale, durere de gat. Dar aceste infectii virale scad si mai mult imunitatea locala a mucoasei respiratorii prin urmare bacteriile care au intrat si ele in corp nu mai pot fi tinute mult timp la distanta si se vor multiplica. 

Acestea  genereaza infectia bacteriana a mucoasei respiratorii. Aceasta infectie, in primele zile de la debut, este localizata la o singura zona si va da ori RINOSINUZITA (nas si sinusuri), ori FARINGOAMIGDALITA (faringe si amigdale), ori OTITA MEDIE (ureche medie), ori PNEUMONIE (plamani). Toate aceste forme de complicatii bacteriene ale unei raceli se pot manifesta cu fenomene  strict locale, fara febra sau stare generala proasta. Prin urmare putem sa avem o sinuzita purulenta cu secretii purulente (galben-verzui), cu nas infundat, durere de cap si de gât, dar fara sa avem febra.

Diagnosticul îl stabileste  medicul ORL sau internist, dupa un examen clinic.

Acestea se vor trata diferit, in functie de factorul patogen, in functie de stadiul de evolutie al bolii si in functie de complicatiile   aparute ( acestea sunt mai grave cu cat pacientul intarzie la consultul ORL).

TINETI CONT!  Automedicatia nu vindeca pacientul, ba mai mult, poate agrava simptomatologia. Medicul, dupa ce va efectua o anamneza și un examen clinic ORL,  va face eventual si niste investigatii,  va da un diagnostic corect si un tratament necesar rezolvarii problemelor de sanatate.

Poate va intrebati:  de ce ne scade imunitatea?

Pentru ca stati in frig, nu ii asigurati corpului caldura de care are nevoie. In interiorul corpului nostru sunt 36,5 grade, cam atita trebuie sa oferim si exteriorului corpului si mucoasei nazofaringiene ca imunitatea sa se pastreze si sa poata inlatura bacteriile si virusii care vor sa “ne atace”.

Sfatul doctorului:

  • Nu mai stati in curenti de aer rece, in aer conditionat, imbracati-va corespunzator vremii de afara.  Când temperatura exterioara scade sub 10 grade ne imbracam gros, punem o caciula pe cap, mai ales în cazul copiilor.
  •  Cand racim si avem febra, tusim, stare generala proasta, trebuie sa stam in casa, in carantina, pentru ca suntem maxim de contagiosi, dam si celorlati din jurul nostru si  așa apar epidemiile.
  • In cazul copiilor, aceștia vor sta acasă în momentul în care nasul este plin de secretii, tușesc, au febra; nu ii vom duce în colectivitate și nu ii vom scoate afara; le vom face tratamentul recomandat de medic, le vom curata nasul foarte des- dacă acesta va fi în permanenta liber, răceala va trece mai repede și nu vor apărea complicatii, gen OTITA. Nasul copiilor se spala cu sprayuri cu apa de mare și nu cu ser fiziologic, în poziție verticala, cu capul drept.
  • Ca sa nu recidiveze imediat răceala trebuie sa ducem tratamentul până la capăt, chiar dacă simptomele dispar în primele zile.
  • Un organism epuizat fizic, psihic va fi mult mai vulnerabil, iar virusii și bacteriile ne vor infecta mult mai ușor; așadar odihna, somnul vor intari organismul și nu se va mai imbolnavi așa de ușor. Practicarea unui sport ne va ajuta în lupta cu microbii, întrucât mișcarea da putere și rezistenta organismului.

PS: Va voi povesti in urmatorul articol cat de important este sportul pentru sanatatea noastra.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

4 comentarii

  1. Buna seara,nu stiu daca este potrivita intrebarea la aceast capitol,dar va rog sa ma ajutati cu un raspuns,m.am operat in urma cu 4 ani de hipertrofie a cornetelor,am fost de multe ori la control si mi sa spus ca nu s.au marit,dar eu tot simt nara dreapta infundata,imi curg secretii galben -verzui in spatele nasului,am facut un RMN,diagnostic sinuzita etmoido-frontala stanga si maxilara,am dureri de cap zilnic ,ce tratament ar fi necesar?Pana acum am fost la 3 medici diferiti acelasi tratament:parasinus,xyzal,augmentin,biorinil ,credeti ca este vorba de un teren alergic?sa fac un tratament cu aerosoli?

    • Buna ziua. Din pacate problemele de sanatate nu se pot rezolva fara un examen clinic, asa ca v-as ruga sa veniti la un consult ca sa va pot da un tratament corect!

  2. Buna ziua,
    Am fost racit puternic si am luat tratament medicamentos. Mi-am revenit din raceala insa am ramas cu o tuse in care expectorez foarte multa mizerie. Ce pot face?

    • Buna ziua,

      Nu ati luat un tratament corect pentru ce infectie ati luat dvs, prin urmare trebuie sa ajungeti la un consult ORL sa vedem daca este infectie bacteriana, cat de grava este ca sa dam un tratament corec

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *