Durerea de ureche poate fi o experiență foarte neplăcută, dar dacă știi de ce se întâmplă, poți să o tratezi usor si repede și să îți îmbunătățești comfortul vietii. Urechile noastre sunt mai mult decât doar niște organe auditive. Ele sunt conectate la nervi, mușchi și oase, și orice problemă în aceste zone poate duce la durere de urechi. Iată 7 motive comune pentru care urechile tale te pot durea și ce poți face pentru a le trata.
Infecții ale urechii medii
Infecțiile urechii medii sunt una dintre cele mai comune cauze ale durerii de urechi. Acestea pot fi cauzate de bacterii sau virusuri și apar de obicei în timpul sezonului rece. Apar in mod special la copii, mai ales intre 2 si 5 ani.
Simptomele includ durere intensă de urechi, scaderea auzului, febră, secreții nazale si nas infundat. Dacă suspectezi o infecție a urechii medii, trebuie să consulți un medic ORL pentru a primi tratamentul adecvat, care poate include chiar si antibiotice.
Obstrucție a canalului urechii, a conductlui auditiv extern
O obstrucție a canalului urechii poate fi cauzată de ceară sau un obiect străin în ureche. Aceasta poate duce la durere de urechi și scadrea auzului. Pentru a trata această problemă, poți utiliza picături pentru urechi, care ajută la îndepărtarea cerumenului DAR primul lucru pe care ar trebui sa il faci este sa faci o vizita medicului ORL pentru a observa cauza obstructionarii conductului auditiv si a elimina obiectul străin din ureche sau a aspira secretia ceruminoasa.
Excesul de presiune
Spre exemplu, schimbările bruște de altitudine pot determina un exces de presiune în urechea medie, ceea ce poate duce la durere. Aceasta poate fi tratată prin mestecarea gumii sau suptul unui dulce, care ajută la echilibrarea presiunii în urechi SI desfundarea nasului foarte bine. Trebuie sa avem nasul foarte bine desfundat in momentul schimbarilor bruste de presiune ca sa egalizam bine presiunea de afara cu cea din urechea medie.
Alergii
Alergiile pot duce la inflamarea căilor nazale, care poate provoca durere de urechi. Pentru a trata această problemă, poți lua antihistaminice si decongestionante nazale cortizonice care ajută la ameliorarea simptomelor dar recomandate de catre medicul ORL dupa efectuarea unui examen clinic, care va evalua severitatea alergiei si va recomanda cel mai eficient tratament.
Otita externă
Otita externă este o infecție a canalului urechii externe, care poate fi cauzată de bacterii sau ciuperci, apare in mod special vara si la umezeala. Apare din cauza scarpinatului in exces la nivelul conductului cu betisor , prosop, deget. Aceasta poate duce la durere de urechi, scaderea auzului, mâncărime și sensibilitate la atingere Pentru a trata otita externă, se pot utiliza picături pentru urechi, care ajută la eliminarea bacteriilor sau ciupercilor, recomandate doar de catre medicul ORL dupa un examen clinic si prelevare de secretie din conductul auditiv extern.
Traumatisme
Traumatismele la ureche pot provoca durere, sângerare sau pierdere de auz. Dacă ai suferit un traumatism la ureche, trebuie să consulți un medic pentru a primi tratamentul adecvat. Este o urgenta medicala si ar trebui sa efectuat cat mai repede un examen clinic.
Infecții ale sinusurilor
Infecțiile sinusurilor pot cauza dureri de urechi, împreună cu alte simptome, cum ar fi durere de cap, secreții nazale și congestie nazală. Pentru a trata această problemă, este important să consulți un medic dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc.
După ce a fost identificată cauza durerii de urechi, există mai multe metode de tratament care pot ajuta la ameliorarea simptomelor și prevenirea recurenței. Acestea includ:
Administrarea de medicamente: Daca durerea de urechi este cauzată de o infecție, medicamentele pot ajuta la eliminarea acesteia. În funcție de cauză si de severitatea simptomelor medicul tau ORL-ist ar putea prescrie antibiotice, analgezice sau antiinflamatoare.
Utilizarea de comprese calde sau reci: Compreselor calde pot ajuta la reducerea inflamației și a durerii. Compreselor calde se aplică de obicei pentru durerea de urechi asociată cu inflamație sau tensiune musculară, în timp ce compresele reci sunt eficiente în cazul în care durerea este cauzată de inflamație sau edem.
Folosirea de picături pentru urechi: Picăturile pentru urechi pot ajuta la ameliorarea durerii de urechi și pot fi utilizate pentru a trata anumite infecții ale urechii.
Echilibrarea presiunii urechii: Dacă durerea de urechi este cauzată de excesul de presiune, cum ar fi în timpul zborului cu avionul, poti încerca să echilibrezi presiunea prin mestecarea gumii sau suptul unei bomboane, dar avind si nasul desfundat.
Îngrijirea urechilor: Îngrijirea regulată a urechilor poate ajuta la prevenirea afecțiunilor urechii și la ameliorarea durerii de urechi. Aceasta include evitarea introducerii de obiecte străine în ureche, cum ar fi betisoarele de urechi, și menținerea igienei urechii prin curățarea delicată a urechii cu apă și săpun.
Tratamentul afecțiunilor asociate: În cazul în care durerea de urechi este cauzată de o afecțiune asociată, cum ar fi alergiile sau sinuzita, tratamentul afecțiunii principale poate ajuta considerabil la ameliorarea durerii de urechi.
Există mai multe metode de tratament care pot ajuta la ameliorarea durerii de urechi, în funcție de cauză. Este important să consulți un medic ORL pentru a determina cauza exactă a durerii de urechi și pentru a primi tratamentul adecvat. De asemenea, respectarea unor măsuri preventive pentru a preveni recurența poate ajuta la menținerea sănătății urechilor pe termen lung.
Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!