Cum ne protejam de virozele respiratorii?

Da, trebuie sa ne protejam!

De cine?

De virusurile respiratorii si de bacteriile care circula in aerul din jurul nostru sau sunt situate pe suprafetele pe care le atingem des.

Microrganismele (virusurile si bacteriile) “nocive” organismului nostru stau foarte putin timp in aer si se depun foarte usor pe suprafete. Prin atingerea suprafetelor cu mana avem un risc foarte mare de contaminare, deoarece prin intermediul mainilor transportam aceste microrganisme de pe suprafete in interiorul corpului nostru prin simpla atingere a fetei (gura, nas, ochi). 

Pe suprafete acestea rezista mult timp, chiar cateva zile, in functie de caracteristicile aerului (cu cat temperatura aerului este mai mica si umiditatea mai mare, cu atat ele traiesc mai mult). De aceea este extrem de important sa dezinfectam regulat cu produse biocide (de exemplu cele pe baza de alcool etilic 70ᶜ, clor, peroxid de hidrogen)  suprafetele pe care le atingem frecvent (masa, laptop, telefon, clanta usii, butonul de la lift etc).

De asemenea, spalarea mainilor cu apa si sapun si dezinfectarea acestora trebuie sa fie cat mai des facuta – si mai ales dupa ce am pus mana pe o suprafata.

Da, exista virusuri si bacterii de multe tipuri, cu care ne putem infecta si pe care le putem transmite celor din jurul nostru. Ele dau manifestari diferite de la om la om, de la cele mai usoare simptome pana la cele mai grave.

Cum putem infecta alte persoane?

Sa presupunem ca eu sunt deja infectata cu unul din aceste microorganisme. Il voi elimina prin tuse, stranut ,vorbit sau chiar expirat, prin niste particule de apa in care este inclavat. Adica microbii  nu ”zburda“liberi prin aer, ci in interiorul unor particule lichide, numite picaturile Flügge.

Acestea vor fi eliminate in cantitate mai mica sau mai mare, in functie de actiunile noastre. De exemplu, daca vorbim se elimina o cantitate mica de microorganisme, insa daca stranutam se va elimina o cantitate mai mare, cu o viteza mai mare, deci care se raspandeste pe o raza mare din jurul nostru.

Prin tuse se elimina cantitatea cea mai mare de microorganisme, din cauza ca deschiderea cavitatii bucale este mult mai mare decat a nasului.

Deci ce inseamna protectie, in acest caz?

In cazul meu, pentru a va proteja daca imi vine sa stranut, voi stranuta intr-un servetel; daca imi vine sa tusesc ma indepartez de voi si tusesc intr-un servetel sau in plica cotului, iar daca vorbesc stau cu masca la gura.

In cazul vostru, pentru a va proteja purtati masca chirurgicala sau de tip FFP deasupra nasului si a gurii, acoperind cat mai mult din suprafata fetei. E recomandat sa acoperiti chiar si ochii, cu niste ochelari de protectie.

Da, trebuie acoperite toate acestea (nas, gura si ochi) pentru ca sunt porti de intrare a virusurilor si bacteriilor.

Foarte importanta este distantarea

Cu cat stam mai aproape unul de altul, cu atat exista risc mai mare de infectare, deoarece cantitatea de microorganisme din jurul nostru va fi mai mare. S-a convenit ca distanta de protectie este de 1,5 m, dar sunt situatii in care picaturile Flügge pot ajunge si la 8 metri distanta, mai ales prin tuse.

Este foarte important momentul in care putem sa infectam cu adevarat pe cei din jurul nostru: sansele de infectare cresc cu cat boala este mai avansata.

Dupa ce preluam in corpul nostru virusul sau bacteria, va fi nevoie de cateva zile ca aceasta sa se multiplice si apoi ”sa isi faca de cap” si sa ne dea simptome. Aceasta perioada se numeste perioada de incubatie, timp in care nu avem niciun simptom, nu simtim nimic si avem sanse forte mici de a elimina ceva si de a infecta.

Voi vorbi in urmatorul articol despre simptomatologie si cum facem diferenta intre  afectiunile date de aceste microrganisme.

6bfaf14b 0577 48e5 91db 78a6745d2bb9 1

Deci va fi o posibilitate mai mare sa ne infectam daca omul din fata noastra are boala intr-un stadiu mai avansat si vom sta intr-o incapere mai mica impreuna cu el.

Purtarea mastii este o solutie foarte eficienta de a ne proteja, de a nu “prelua” microbi. Ea chiar este un scut de protectie si nu va lasa sa intre in nasul si gura noastra microrganismele eliminate de alte persoane catre noi. Dar este foarte important ce masca purtam: cele mai eficiente masti  sunt cele FFP3 sau FFP2/N95/KN95.

Masca FFP se foloseste de regula in sectii de boli  infectioase, unde sunt internati multi pacienti care elimina in aer o multitudine de aerosoli incarcati viral. Foarte utila este si masca chirurgicala pe care o purtam noi, doctorii, in spitale (in timpul consultului sau al interventiei chirurgicale).

Eu am purtat tot timpul aceasta masca si am reusit sa ma mentin sanatoasa, sa nu ma infectez de la pacientii cu simptome, ce reprezinta aproape 80% din cei care vin la consultatie.

Asa cum nu trebuie sa ne atingem fata cu mainile, nici masca nu trebuie atinsa, pentru ca aceasta poate fi contaminata, iar noi mai departe ne contaminam mainile, iar de aici la intrarea microbilor in caile respiratorii sau la transmiterea lor pe suprafete nu mai e decat un gest.

Cu cat vom fi mai vigilenti in respectarea masurilor de protectie detaliate mai sus, cu atat vom fi mai feriti de boli!

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *