Vertijul se caracterizează prin senzație de amețeală sau de pierdere a echilibrului. De cele mai multe ori, acesta apare din cauza unei probleme la nivelul urechii interne.
Vertijul poate fi central sau periferic. Vertijul central este legat de anumite probleme ale creierului, în timp ce vertijul periferic apare din cauza unei probleme cu urechea internă. De asemenea, vertijul periferic poate apărea și din cauza unei afecțiuni numite vertij pozițional paroxistic benign.
Cauzele vertijului
Vertijul poate fi cauzat de:
Boala Meniere
Boala Meniere este o afecțiune a urechii interne, provocată de creșterea volumului de lichid din ureche. Această afecțiune se manifestă prin vertij, țiuit în urechi sau chiar pierderea auzului. Pacienții care se confruntă cu boala Meniere pot experimenta episoade de vertij ce durează chiar și 12 ore.
Nevrită vestibulară
Nevrita vestibulară este cauzată de inflamația nervului vestibular și se manifestă prin vertij sever.
Artrită gâtului
Această afecțiune apare la persoanele mai în vârstă.
Vertijul poate avea și alte cauze precum, traumatism cranian, tumori cerebrale, răul de mișcare, consumul de anumite medicamente.
Factori de risc pentru vertij
Anumiți factori pot crește riscul de declanșare a vertijului:
- Loviturile la cap
- Medicamentele pentru reglarea valorilor tensiunii arteriale
- Antidepresivele
- Hipertensiunea arterială
- Diabetul
Simptomele vertijului
Un pacient cu vertij se poate confrunta cu simptome precum:
- Senzație de amețeală
- Senzație de pierdere a echilibrului
- Transpirații
- Țiuit în urechi
- Greață și vărsături
Aceste simptome pot apărea brusc și pot persista chiar și câteva ore în funcție de cauza vertijului. Uneori pacienții pot avea dificultăți în desfășurarea activităților zilnice pentru că nu se pot deplasa cu ușurință și nu își pot fixa privirea într-un anumit punct.
Diagnosticul vertijului
Vertijul nu este ușor de diagnosticat, deoarece persoanele care se confruntă cu această afecțiune nu reușesc să descrie corect simptomele pe care le au. Inițial, medicul îi va cere pacientului să descrie cât mai bine simptomele cu care se confruntă, pentru a-și da seama dacă suferă de vertij.
De asemenea, poate verifica istoricul familial și medical al pacientului, apoi îi va solicita acestuia să facă anumite teste. Pentru recrearea simptomelor de vertij, medicul poate folosi manevra Dix Hallpike. Diagnosticul de vertij periferic se pune dacă rezultatul iese pozitiv.
În unele cazuri, pacienții care se confruntă cu vertij trebuie să meargă la un medic specialist care verifică urechea internă.
Tratament pentru vertij
Abia după ce se depistează cauza care a dus la declanșarea vertijului, se recomandă un tratament pentru această afecțiune. De multe ori, vertijul dispare de la sine, chiar și fără tratament, deoarece creierul are abilitatea de a se adapta și apelează la alte mecanisme pentru menținerea echilibrului.
Dacă vertijul nu dispare de la sine se poate apela la recuperarea vestibulară. Această terapie întărește sistemul vestibular ce are rolul de a-i transmite creierului semnale despre mișcările corpului și capului.
Dacă vertijul a apărut din cauza unei infecții sau inflamații, se recomandă un tratament cu antibiotice, antiinflamatoare sau steroizi pentru ameliorarea inflamației și tratarea infecției.
Atunci când vertijul este declanșat de boala Meniere, medicul îi poate prescrie pacientului diuretice pentru reducerea volumului de lichid din urechea internă. De asemenea, îi poate recomanda acestuia să evite stresul și să adopte o dietă fără sare pentru a se ameliora simptomele.
Pacienții care suferă de vertij trebuie să aibă grijă să nu se rănească. În cazul în care se accidentează sau suferă un traumatism poate apărea un nou episod de vertij.
Vertijul se poate agrava în timpul călătoriilor, de aceea medicul le prescrie un antiemetic celor care călătoresc cu mașina, vaporul sau avionul. Medicamentele antiemetice tratează grețurile prin oprirea semnalelor care declanșează vărsăturile. Aceste medicamente sunt utile persoanelor care suferă de vertij cauzat de răul de mișcare, migrene sau tulburări ale urechii interne.
Vertijul cauzat de circulația cerebrală precară poate fi tratat prin administrarea de aspirină.
Îngrijirea pacientului cu vertij:
- Persoanele predispuse la infarct care au vertij trebuie să-și monitorizeze tensiunea arterială și să se lase de fumat.
- Pacienții diagnosticați cu boala Meniere trebuie să reducă consumul de sare, deoarece sodiul crește retenția de apă.
- Pacienții cu vertij trebuie să consume alimente cu proprietăți antiinflamatoare. De asemenea, ar trebui să adauge în dieta lor alimente organice și produse ce conțin acizi grași Omega-3.
- Persoanele cu vertij trebuie să se hidrateze corespunzător, deoarece deshidratarea intensifică simptomele acestei afecțiuni. În plus, trebuie să doarmă suficient, deoarece oboseala favorizează apariția unui nou episod de vertij.
- Persoanele care suferă de vertij nu trebuie să se ridice brusc din pat, pentru că se pot confrunta cu senzația de amețeală.
Exerciții pentru combaterea vertijului
Există anumite exerciții care îi pot ajuta pe pacienții cu vertij. Iată care sunt acestea:
Exerciții Brandt-Daroff
Un studiu efectuat de curând a arătat că exercițiile Brandt-Daroff sunt eficiente pentru că ajută organismul să facă față amețelilor.
Acest tip de exerciții se efectuează astfel:
- Pacientul se așază la marginea patului în poziție verticală și întoarce capul spre stânga, la 45 de grade.
- Se întinde apoi pe partea dreaptă, fără a schimba poziția capului.
- Rămâne în această poziție 30 de secunde, sau până dispare senzația de amețeală.
- Revine apoi încet la poziția șezând și întoarce capul spre centru.
- Repetă exercițiul pe partea stângă.
Manevra Epley
Manevra Epley constă în mai multe mișcări ce ajută la ameliorarea simptomelor vertijului. În urma efectuării acestei manevre, se atenuează senzațiile de greață și de amețeală. Studiile arată că manevra Epley este foarte eficientă pentru pacienții care suferă de vertij pozițional paroxistic benign.
Dacă vertijul apare din cauza unei probleme la urechea dreaptă, manevra Epley se efectuează astfel:
- Pacientul se așază în poziția șezut la marginea patului și întoarce capul spre dreapta, la 45 grade.
- Întoarce apoi capul brusc în poziția inițială și rămâne în această poziție 30 de secunde.
- Întoarce capul spre stânga la 45 de grade și rămâne în această poziție 30 de secunde.
- Își întoarce apoi capul și corpul spre stânga cu încă 90 de grade și rămâne în această poziție 30 de secunde, după care se ridică încet.
În timp ce efectuează aceste mișcări, pacientul poate avea o senzație de amețeală, de aceea este instruit să execute cu precauție manevra Epley.
Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!
Buna ziua, imi cat timp te recuperezi dupa vertij? Am primit 2 săptămâni de concediu,insa simt ca ma recuperez greu, nu pot sta mult in picioare deoarece amețesc si ma ia de stomac.Nu știu cum voi face fata la servici . Mulțumesc
Buna ziua,
Am 37 de ani si ieri am avut un episod de ameteala / dezechilibru manifestat dintr-o data, fara alte simptome. Ele au persistat in etape cateva ore…. Ba ma simteam in regula ba daca ma ridicam sau ma asezam btusc in pat sau jos reveneau. Din dimineata aceasta ma simt ceva mai bine… Cu ceva o greutate resimțită la cap si o mica molesala. Sa fie fie de la aerul condiționat dat la macim in mașina pe o vreme caniculara? Sa fie de la deshidratare, sau caldura? Alte simptome nu am mai avut, doar ameteala/dezechilibru. Am mai avut 2 episoade acum cateva luni de ameteala dimineata cand ma sculam (invartirea a obiectelor si spatiului)… Care treceau in 10 minute….. La episodul actual nu se invarteau lucrurile pe. Oanga mine, mai degraba era o ameteala ca un dezechilibru.
La ce analize ar trebuii sa ma duc, etapizat, ca sa nu ma duc dintr-o data la toate analizele ce le citesc pe net.
Mulțumesc
Trebuue sa faceti un consult ORL cu probe vestibulare, un consult neurologic. Ar putea fi de la o pozitie a capului pe care ati facut-o ineficienta pt urechea interna.
Buna ziua stimata d-na doctor,
Am 36 de ani, barbat si aprox 2 ani sufara de ameteli.
Acestea – debuteaza brusc, fara factori declansatori: miscari bruste sau efort;
– se mentin pe o perioada destul de mare, pe timpul zilei
– rareori apare senzatia de ureche infundata sau dureri de cap, situate de-a lungul tamplei
– am senzatia de nesiguranta la mers si de clatinare
Ce investigatii si analize ma sfatuiti sa fac.
Multumesc
Sunteti cam tanar sa aveti asemenea ameteli. Ar trebui sa faceti un RMN cerebral si un RMN de coloana cervicala si pe linga un consult ORL si neurologic si unul de recuperare medicala.
Buna seara, am o problema cu bunica mea, care pare sa fie fara rezolvare, a pocnit o sticla anul trecut septembrie 2016 si de atunci are un zgomot infernal in urechi/cap cu toate tratamentele ( ginko biloba, sermion, piracetam, la trei luni- cerebrolysin) care le ia de atunci, plus antihipertensiune) ne-am dus la 3 medici ORL si acelasi rezultat- nu este afectata urechea externa deloc, CT a iesit normal, la Doppler vascular se observa un flux sanguin redus pe partea stanga si are si o spondiloza cervicala, tinand cont ca are varsta de 82 de ani nu stiu ce rezolvari ar mai fi, starea ei este inrautatita, ba chiar ia antidepresive. poate mai aveti o parere ce as putea sa mai fac pentru ea. Va multumesc!
Ati putea sa mai incercati la firma CLARFON de protezare auditiva si sa ii puneti o proteza auditiva care este special facuta pt TINITUS, care face sa ascunda sunetul tinitusului,
Bună ziua opratie de trahee cu o tumoare ce imi puteti spune legat de riscurile operatiei si durata de supraviețuire de dupa tratament ulterior etc
Aceasta operatie tine de pneumologie si chirurgie toracica. Eu sunt medic ORL. Va pot da informatii numai din acest domeniu.
Buna,numele meu este mihai.In urma cu vre'o 2 luni aveam o flecma foarte lipcioasa in gât,ma chinuiam sa scot ceva iar cand iesea era foarte lipicioasa.Dupa vre'o luna a început senzatia ca pe partea stanga a fetei aveam o presiune si ochiul stan lacrimand si o usoara durere de ureche .Am fost la un control ORL si acolo mi'a zis ca am sinuzita.Ar putea fi altceva?Va rog sa imi dati un raspuns,sunt foarte îngrijorat.
Buna,numele meu este mihai.In urma cu vre'o 2 luni aveam o flecma foarte lipcioasa in gât,ma chinuiam sa scot ceva iar cand iesea era foarte lipicioasa.Dupa vre'o luna a început senzatia ca pe partea stanga a fetei aveam o presiune si ochiul stan lacrimand si o usoara durere de ureche .Am fost la un control ORL si acolo mi'a zis ca am sinuzita.Ar putea fi altceva?Va rog sa imi dati un raspuns,sunt foarte îngrijorat.
Da, s-ar putea sa fie o sinuzita cronica care s-a acutizat. Trebuie sa faceti o radiografie de sinusuri si un consult ORL neaparat.
Care este acest tratament injectabil per os? Nu am gasit alte informatii despre un asemenea tratament. Eu am facut de cateva ori injectii cu Tanganil, insa nu sunt convinsa de eficienta acestuia, cel putin in cazul meu.
Daca exista, va rog sa-mi spuneti unde pot urma acest tratament, sunt deja in suferinta de peste 9 ani, de multe ori in pragul depresiei, senzatia de povara pentru familie, serviciu etc., iar acum si sora mea mai tanara decat mine cu 10 ani are toate simptomele specifice VPPB.
Va multumesc.
Tratamentul injectabil se face cu mai multe medicamente pe care doar un medic ORL vi le poate prescrie si se efectueaza in cadrul unui spital. Tratament per os inseamna tratament cu pastile si acesta se recomanda tot de catre un medic dupa ce va face un consult in prealabil si decide ca este nevoie de acel tratament