Vreti sa stiti ce este aceea o urgenta medico-chirurgicala in sfera ORL?
Una dintre urgentele medico-chirurgicale ORL este ingestia unui corp strain care se opreste la nivelul esofagului. Aceasta situatie este frecvent intalnita in copilarie. Copiii, mai ales cei din intervalul de varsta 6 luni – 2 ani, sunt cei care din curiozitate baga in gurita tot ce gasesc in calea lor, mai ales de pe jos.
Cauzele care duc la ingestia unui corp strain pot fi lipsa de supraveghere a copiilor, lipsa de atentie in prepararea mancarurilor sau neadaptarea copiilor la o masticatie corecta.
Exista cazuri si in randul adultilor: cei care au tulburari psihice, retard mental, consumatorii cronici de alcool sau cei care au suferit interventii chirurgicale la nivelul tractului digestiv superior.
Ce este esofagul?
Esofagul este un tub musculomembranos care transporta bolul alimentar de la nivelul faringelui (gura) la nivelul stomacului. Cand bolul alimentar il traverseaza, esofagul se largeste, cu exceptia a trei zone mai stramte, care nu se dilata usor. In aceste zone poate ramane infipt un corp strain. Cea mai frecventa localizare este la nivelul stramtorii superioare a esofagului.
Care sunt corpii straini care pot ramane “infipti” in esofag?
Acestia pot fi alimentari si nealimentari, moi sau duri, netezi, rugosi sau taiosi.
Moneda de diferite dimensiuni este frecvent intalnita in aceasta patologie; mai pun probleme resturile alimentare (samburi, oase de peste sau de pui), fragmentele de jucarii (piese de lego), corpuri ascutite de sticla sau plastic (care pot gauri mucoasa esofagiana, creand o perforatie), baterii, magneti, suruburi, piuneze, fragmente dentare.
Bateriile si magnetii sunt printre cele mai periculoase corpuri straine, pentru ca pot produce eroziune si arsura la nivelul mucoasei esofagiene, provocand astfel perforatie esofagiana cu mediastinita, ce poate culmina chiar cu decesul pacientului.
Cei mai multi corpi straini esofagieni sunt mici si trec usor pana in stomac, eliminandu-se prin scaun in urmatoarele 24-48 ore.
Ce simptome pot aparea in cazul blocarii unui corp strain in esofag?
In cazul corpilor straini mici putem sa nu avem nici un simptom; mancarea va trece prin esofag pe langa acel obiect. Dar in cazul corpilor straini care ocupa tot lumenul esofagului, pacientul (in 90% din cazuri copil) va refuza mancarea, va avea senzatie de voma si greata, daca va manca va vomita imediat, va avea durere la inghitit, salivatie excesiva si durere la nivelul pieptului (in aria de proiectie a esofagului).
De obicei nu apar semne de insuficienta respiratorie (senzatie de sufocare, de suflu mai greu, wheezing sau cornaj) decat in cazurile complicate cu perforatia esofagului insotita de sindrom febril.
Sunt situatii cand copilul poate sta zile intregi cu un corp strain in esofag fara aparitia vreunui simptom, cum ar fi in cazul unei baterii sau monede care este mica si permite bolului alimentar sa treaca pe langa ea.
In acest timp insa, corpul strain va eroda peretele esofagian, provocand o perforatie cu aparitia de mediastinita, pneumomediastin sau pneumotorax, cu simptome de insuficienta respiratorie.
Ce simptome pot aparea in cazul blocarii unui corp strain in esofag?
In cazul corpilor straini mici putem sa nu avem nici un simptom; mancarea va trece prin esofag pe langa acel obiect. Dar in cazul corpilor straini care ocupa tot lumenul esofagului, pacientul (in 90% din cazuri copil) va refuza mancarea! Va avea senzatie de voma si greata, daca va manca va vomita imediat, va avea durere la inghitit, salivatie excesiva si durere la nivelul pieptului (in aria de proiectie a esofagului).
De obicei nu apar semne de insuficienta respiratorie (senzatie de sufocare, de suflu mai greu, wheezing sau cornaj) decat in cazurile complicate cu perforatia esofagului insotita de sindrom febril.
Sunt situatii cand copilul poate sta zile intregi cu un corp strain in esofag fara aparitia vreunui simptom, cum ar fi in cazul unei baterii sau monede care este mica si permite bolului alimentar sa treaca pe langa ea. In acest timp insa, corpul strain va eroda peretele esofagian, provocand o perforatie cu aparitia de mediastinita, pneumomediastin sau pneumotorax, cu simptome de insuficienta respiratorie.
Cum rezolvam o astfel de urgenta?
Pacientul se interneaza, i se stabilizeaza medicamentos starea si se intervine prin esofagoscopie cu tub rigid, sub anestezie generala. Tratamentul medicamentos are rolul de a relaxa musculatura esofagului, astfel incat sa trecem mai usor cu esofagoscopul si sa scoatem mai usor corpul strain.
Exista situatii in care sub tratamentul medicamentos spasmolitic sa se relaxeze asa de mult esofagul astfel incat corpul strain sa alunece in stomac si pacientul sa il elimine prin scaun.
ATENTIE: inainte cu cel putin 6 ore de aceasta procedura efectuata sub anestezie generala, copilul nu ar trebui sa manance sau sa bea nimic. Post-esofagoscopie, pacientul va sta internat 24 ore pentru supraveghere.
Concluzii:
Desi sa ingeri un corp strain (ex. jucarie) poate parea inofensiv, corpul strain esofagian reprezinta o urgenta pediatrica majora, din cauza complicatiilor fost detaliate mai sus.
Diagnosticul si tratamentul corpilor straini esofagieni necesita colaborarea intre medicul specialist ORL, pediatru, pneumolog, radiolog si anestezist.
Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!