SARS-COV2 este un virus respirator “modern”, care ne ataca in perioada aceasta nu numai pe noi, romanii, ci pe intreaga lume – deci suntem in plina pandemie. El face parte dintr-o familie mare de virusuri, CORONAVIRIDAE. De obicei, familia lui era intalnita la animale si pasari, insa o modificare genetica a acestuia a facut sa se transmita usor si la oameni.
SARS-COV2 este diferit de virusurile din familia lui prin faptul ca are perioada de incubatie mare, pana la 14 zile. In aceasta perioada se transmite usor de la o persoana la alta, din cauza faptului ca nu stim ca suntem infectati (nu avem simptome), prin urmare nu vom lua masuri ca sa nu il dam altora.
Transmiterea virusului se face in principal pe calea aerului, prin picaturile de saliva si picaturile Flügge (cum am detaliat in articolul precedent). Dar el se poate transmite si prin contactul cu suprafetele; aceasta ar fi deci a doua cale de transmitere.
Cat rezista SARS-COV2 pe suprafete
Virusul este continut de picaturile de lichid pe care il eliminam in aer prin tusit, stranutat sau vorbit. Aceste picaturi vor pluti in aer cateva ore si apoi vor cadea. Astfel virusul va ajunge pe suprafetele pe care noi le atingem frecvent: masa, laptop, telefon, mobila, manere de tot felul, de exemplu clanta unei usi.
SARS-COV2 va stationa pe suprafete de la cateva ore la cateva zile, in functie de tipul suprafetei: pe carton poate rezista maxim 24 ore, pe suprafetele de cupru 3 ore, pe plastic si otel inoxidabil 2-3 zile. Si pe haine poate ramane viabil, de la cateva ore pana la 2 zile. Pe suprafata exterioara a unei masti poate trai cateva zile, chiar si o saptamana.
Durata rezistentei virusului, adica perioada cat ramane viu, depinde nu numai de tipul suprafetei pe care se asaza, ci si de temperatura si umiditatea de afara. S-a constatat ca acestui virus, ca de altfel oricarui virus respirator, ii place frigul – deci temperaturile joase. Prin urmare acesta poate muri la temperaturi mari, dar foarte mari trebuie sa fie. De exemplu, la 70 grade Celsius moare in 5 minute, la 56 ∞C in 30 minute, la 37 ∞C in 2 zile, in timp ce la 22 ∞C poate rezista pana la 7 zile.
Deci nu e usor sa ne dam seama dupa cat timp dispare virusul de pe o suprafata, dupa o potentiala contaminare. Ce stim sigur insa este ca pe SARS-COV2 il putem distruge cu solutii cu alcool de minim 70 grade, cu dezinfectanti oxidanti (apa oxigenata, acid peroxiacetic) sau cu dezinfectanti pe baza de clor (cloramina, hipoclorit). Vom pulveriza pe toata suprafata, vom lasa solutia sa actioneze cel putin 5 minute, apoi vom sterge cu un prosop de hartie pe care il vom arunca imediat la cos.
Ce trebuie sa stim despre SARS-COV2?
De ce trebuie sa stim ca virusul se depune pe suprafetele pe care le atingem constant si cat de mult rezista pe acestea? Pentru ca, atingand cu mana o suprafata contaminata, vom “prelua” virusul pe mana, acesta va infecta mana si, daca o vom duce la fata (mai ales la nas, gura sau ochi), SARS-COV2 va putea intra prin aceste ”porti” in corpul nostru.
Virusul va ajunge deci pe mucoasa din interiorul nasului sau gurii ori pe mucoasa de pe suprafata ochilor. Aici se gasesc receptori (ACE2) ce “agata” usor virusul, il incorporeaza si il ajuta sa se multiplice, astfel debutand infectia in organism. De aceea este foarte important sa nu ne atingem fata, chiar daca ne vine sa ne scarpinam la ochi sau la nas, pentru ca acest virus poate fi pe orice suprafata din jurul nostru pe care putem pune mainile.
De exemplu, nu avem de unde sa stim ca in urma cu 10 minute a stranutat cineva asupra unui corp de mobila pe care noi suntem acum nevoiti sa il atingem cu mana.
Dar, spre fericirea noastra, chiar daca SARS-COV2 ajunge pe mainile noastre, putem sa il eliminam de acolo prin spalarea cu apa si sapun, prin formarea clabucului. Ce imi mai placea cand eram mica sa ma joc cu acest clabuc ? Hai sa ne jucam si acum, cel putin 30 de secunde! Clabucul va distruge stratul lipidic care inconjoara virusul si astfel il va distruge si pe el.
Dar fiti atenti, trebuie sa respectam un protocol: ne vom spala pe mana si pe fata si pe dos, intre degete, sub unghii si ne vom duce si la nivelul antebratului si il vom spala si pe acesta, minim 30 secunde. Si… ne vom spala des pe maini de exemplu inainte si dupa ce am dezinfectat o suprafata sau inainte si dupa ce am spalat o leguma sau un fruct. Dupa ce ne spalam cu sapun, ne clatim cu apa (cu cat este mai fierbinte cu atat mai bine) si ne uscam cu un prosop de hartie pe care il vom arunca imediat la cos.
(Voi vorbi in urmatorul articol despre protocolul pe care ar trebui sa il urmam cand intram in casa)
O alta cale de transmitere (a treia) a acestui virus este calea sangvina, adica prin leziunile cutanate, tegumentare (ale pielii). Stim deja ca tegumentul este o bariera de protectie a corpului nostru, este ca un scut de aparare, nu trece nimic prin el. Cu exceptia cazului cand sunt “gauri” in el, adica taieturi, care vor sangera, deci peretele vascular va iesi la suprafata.
In acel moment “scutul” se fisureaza si virusul de pe suprafata tegumentului se va atasa prin aceiasi receptori (ACE2) de care se ataseaza si pe mucoasa respiratorie, receptori care se gasesc si pe peretele vasului de sange. Astfel SARS-COV2 va intra in corpul nostru si prin leziunile tegumentare. De aceea este foarte important sa prevenim si tratam fisurile pielii provocate de spalarea frecventa a mainilor cu creme grase, reparatoare, sau chiar sa purtam manusi.
Toate informatiile pe care vi le ofer sunt preluate de pe site-uri oficiale, dar sa retinem ca SARS-COV2 este un virus nou aparut “pe piata” si inca se studiaza, deci in fiecare zi apar date noi care le pot contrazice pe cele vechi. Voi actualiza datele de fiecare data cand este nevoie.
STATI ACASA si MULTA SANATATE!
Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!