CORONAVIRUS pe intelesul tuturor

Suntem in plina pandemie cu CORONAVIRUS (SARS-COV-2). Ce inseamna pandemie, poate va intrebati? Pandemia este un lucru grav, este atunci cand o lume intreaga, adica majoritatea tarilor, este afectata de aceeasi boala. Deci, in anul 2020, am ajuns ca multi dintre noi sa avem aceeasi boala, ce ne poate afecta mai usor sau mai sever, in functie de cat de sanatos este organismul nostru.

Despre cum afecteaza coronavirus organismul nostru voi vorbi intr-un articol urmator.

Va intrebati ce boala este aceasta si ce este acest CORONAVIRUS?

COVID-19, boala cauzata de coronavirusul SARS-COV-2, nu este una cardiaca, endocrinologica sau de nutritie, ci este o boala a tractului respirator. Mai exact, este o infectie virala a mucoasei respiratorii. Cu astfel de infectii ne confruntam in fiecare an si de obicei scapam “usor” de ele, numai ca anul acesta virusul care a venit asupra noastra, SARS-COV-2, este mult mai agresiv decat celelalte virusuri respiratorii cu care ne-am mai intalnit.

De ce acest SARS-COV-2 este mai periculos? Pentru ca, spre deosebire de celelalte virusuri respiratorii, el are perioada de incubatie lunga, de la 2 la 14 zile. In toata aceasta perioada nu avem simptome de boala, deci noi putem sa ii “pacalim” pe cei din jurul nostru si sa transmitem virusul. Deci virusul exista in noi si se multiplica, ajungand sa se produca modificarii inflamatorii la nivelul mucoasei respiratorii, modificari care pot deveni grave putand duce si la decesul pacientului.

Vom vorbi despre simptome ale Coronavirus, evolutia bolii si despre terapeutica medicala in alt capitol

Coronavirusul intra in corpul nostru prin nas, gat si ochi. El se elimina prin nas si gat in timpul vorbitului, stranutului sau al tusei. Omul, prin aceste actiuni, emite picaturi de saliva (de la nivelul gurii) si picaturi Flügge (de la nivelul nasului), picaturi care vor fi incarcate cu acest virus. Astfel, virusul se elimina din organism impreuna cu un caraus – picatura – de aceea el nu va stationa in aer decat maxim 3 ore, doar in preajma omului care l-a eliminat. Raza in care va stationa virusul in aer este de la un metru la 5-6 metri. De ce aceasta variatie a distantei? Cand virusul se elimina in timpul vorbirii, viteza picaturii incarcate cu el este mica si astfel va ajunge doar la un metru distanta. Dar daca tusim sau stranutam, viteza picaturii va fi mai mare si ea poate ajunge si la 5-6 metri departare de cel care a eliminat-o.

Este foarte usor sa inhalam aceste picaturi “invadate” daca vom sta la 1-5 metri de o persoana care poate fi contaminata, De aceea, prima regula care s-a impus pentru a limita extinderea acestei pandemii este distantarea sociala. Adica trebuie sa stam la distanta unul de altul si ca sa putem face acest lucru trebuie sa stam izolati. Sa nu ne mai ducem la serviciu, unde eram adunati multi oameni in aceeasi incapere si astfel nu se pastra distanta intre noi. Sa nu ne mai  plimbam prin parcuri, sa nu ne mai adunam multi oameni intr-un centru comercial, intr-un restaurant, la o terasa. Deci stam in casa, de unde vom lucra pentru serviciu si vom face alte activitati.

Voi vorbi intr-un articol viitor despre ce avem de facut cat stam in izolare, la domiciliu, daca suntem afectati de Coronavirus

A doua regula care s-a impus este purtarea unei masti. Aceasta ne va ajuta sa nu eliminam virusul catre oamenii din jurul nostru prin emisia de picaturi “invadate”. Deci un rol major al mastii este sa nu ii contaminam pe ceilalti. Cand esti simptomatic, incarcatura virala din corpul tau este foarte mare, picaturile eliminate sunt mult incarcate si exista risc major de a-i infecta pe cei din jurul tau. De aceea, cand ai simptome este foarte important sa porti masca tot timpul, daca esti in prezenta altora.

Dar și oamenii sanatosi trebuie sa poarte masca, pentru a nu se infecta de la cei bolnavi, fie ei simptomatici sau (mai ales!) fara simptome.

Masca se va schimba la maxim 4 ore, pentru ca in timpul acesta se va umezi si se va incarca si nu va mai fi eficienta.

Masca Protectie CoronavirusMastile sunt de mai multe tipuri: masca chirurgicala, pe care o purtam toti zilele acestea, este cea mai simpla; ea ajuta intr-un procent moderat. Contine un filtru subtire care retine doar particulele mari de saliva incarcate cu SARS-COV-2, ajutand mai mult sa nu imprastiem celorlalti aceste particule, dar lasand sa treaca particulele mici “invadate” care au stat mai mult timp in aer. O varianta mai buna este masca cu un filtru mai gros (FPP2, FPP3), care are sansa sa retina si particulele foarte mici (aerosolii). Mastile cu filtru trebuie purtate in mod special de persoanele care iau contact cu bolnavii, si anume cadrele medicale.

Daca nu avem nici una din aceste variante de masti, vom putea improviza, ne vom confectiona noi masti, din esarfe, bandane… dar le vom face mai groase, dintr-un mterial dens dar respirabil, le vom da jos dupa 2-3 ore si le vom spala cu apa si sapun.

In concluzie, masca poate sa ne ajute pe toti: pe cei deja infectati sa nu dea si celorlalti si pe cei neinfectati sa nu “primeasca” aceste particule, deci sa nu se infecteze. Prin urmare, ca sa nu se extinda aceasta pandemie si sa limitam cat mai mult infectarea oamenilor, ar trebui cu totii sa purtam masca, atunci cand iesim afara si  mai ales atunci cand suntem nevoiti sa interactionam cu alti oameni.

Va urma partea a-II-a, in care voi vorbi despre alt mod de contaminare cu SARS-COV-2 si ce putem face sa limitam extinderea acestuia.

STATI ACASA si MULTA SANATATE!

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *