CORONAVIRUS pe intelesul tuturor, partea IV

Suntem in plina pandemie cu CORONAVIRUS (SARS-COV-2).

Haideti sa vorbim in acest articol despre:

  • de ce este asa de grav acest virus respirator si
  • in ce fel ne afecteaza.

Dupa cum bine stiti din articolele precedente (Partea 1, Partea 2, Partea 3), SARS-COV2 se transmite pe calea aerului si ajunge pe mucoasa respiratorie, adica mucoasa care captuseste nasul, gatul, traheea si plamanii. Pe aceasta mucoasa exista un receptor, ACE2, de care se leaga virusul. El va intra astfel in celula respiratorie, se va replica (multiplica), se vor naste “bebelusi” de SARS-COV2 si asa va creste cantitatea virusului in noi. Intai aceasta creste la nivelul mucoasei respiratorii, apoi se raspandeste in corpul nostru, cu precadere in  inima sau in intestine, unde de asemenea se gasesc receptori ACE2  care capteaza virusul.

Din momentul in care intra in noi pana in momentul in care va fi in cantitate asa de mare incat sa ne dea simptome trec cateva zile, timp in care noi nu vom sti ca este in noi si il vom putea elimina cu usurinta in jurul nostru prin vorbit, tuse sau stranut. Acest interval de incubatie a virusului in noi poate fi de la 2 la 14 zile.

Poate va intrebati de ce aceasta varietate?

Pentru ca suntem diferiti; nu suntem roboti, ci avem structuri genetice diverse. Deci vom reactiona diferit la orice conditie de mediu, inclusiv la SARS-COV2.

Dupa ce a trecut perioada de incubatie, timp in care virusul se multiplica, vom incepe sa avem simptome. Primele simptome apar in etajul superior al mucoasei respiratorii, adica la nivelul gatului si al nasului: jena in gat, gat uscat si un nas mai infundat,chiar cu o mica rinoree (scurgeri nazale). Ultimele cercetari arata ca poate aparea chiar si lipsa mirosului (anosmia), unul din semnele caracteristice ale infectiei cu SARS-COV2. Probabil ca virusul distruge terminatiile olfactive; nu este prima data cand un virus distruge terminatii nervoase, stiindu-se deja ca exista nevrita vestibulara si paralizie de nerv facial din cauza altor virusuri respiratorii.

Incetul cu incetul, virusul se extinde de-a lungul mucoasei respiratorii, se duce in jos si invadeaza mucoasa traheala si plamanii. Cand va ajunge la nivelul traheei va determina o inflamatie la nivelul acesteia si noi o vom resimti sub forma de tuse, care este uscata, nu umeda (productiva).

In tot acest timp virusul va fi “simtit” de corp, care va reactiona impotriva lui, va scoate armele impotriva lui ca sa il omoare. Astfel se vor descarca o multitudine de mediatori din celulele imunitatii noastre, care vor incerca sa stopeze extinderea virusului și sa il anihileze. Acest proces de lupta a organismului nostru cu SARS-COV2 noi il vom resimti ca febra. Toata aceasta lupta va creste temperatura corpului nostru si va epuiza corpul. Prin urmare, alte simptome pe care le vom avea in infectia cu SARS-COV2 vor fi febra, starea generala proasta, oboseala si durerile musculare (mialgii). Febra (temperatura pe care o resimtim in interior) poate sa difere la fiecare om in parte si depinde de cate celule si mediatori are la dispozitie corpul in acel moment.

Dupa o vreme, virusul poate ajunge la nivelul plamanilor. Aici, in alveolele pulmonare, se fac schimburile de gaze: corpul va elimina CO₂ si va prelua din aer O₂, de care avem nevoie pentru toate mecanismele din corp. Efectul SARS-COV2 asupra alveolelor pulmonare va fi sa le distruga. El va intra in interiorul celulei, se va replica (multiplica), va iesi din ea si va distruge astfel celula. Astfel numarul alveolelor pulmonare va scadea, deci suprafata pentru schimburile gazoase va scadea, adica plamanii se vor “micsora”. Consecutiv, nu va mai ajunge in corp toata cantitatea de oxigen ce ne e necesara. Acest lucru noi il vom resimti ca o insuficienta respiratorie, simtim ca nu mai avem aer, ca respiram mai greoi. In termeni medicali se numeste dispnee. Daca vom pune un pulsoximetru pe deget, vom vedea ca saturatia O₂ in sange va scadea de la 98-99% la sub 92%. De la zi la zi, vor muri din ce in ce mai multe alveole pulmonare si saturatia oxigenului va scadea, deci insuficienta respiratorie se va agrava.

Lipsa de aer se va accentua mai rapid la aceia care deja aveau o parte din alveolele pulmonare distruse, din cauza fumatului (cu cat s-a fumat de mai multa vreme, un nr mare de tigari, cu atat mai mare va fi suprafata afectata din plamani) sau a bolilor pulmonare emfizematoase sau obstructive, care apar la oamenii varstnici si la cei care au lucrat in mediu toxic. Sa nu uitam de oamenii alergici, care au mucoasa respiratorie mult mai sensibila si receptiva nu numai la alergeni, ci si la virusuri respiratorii. Prin urmare, de acestia se va “prinde” mult mai usor SARS-COV2 si va distruge mult mai repede si mai usor plamanii.

In concluzie, simptomele principale care apar in infectia cu SARS-COV sunt: jena in gat, uscaciunea gatului, pierderea mirosului, febra, insuficienta respiratorie (lipsa de aer).

Din pacate, receptorul de care se cupleaza virusul, ACE2 ,se afla si in alte organe cum ar fi intestinul subtire, astfel ca noi putem sa mai avem si dureri abdominale, greata, varsaturi, diaree. De asemenea, ACE2 se gaseste si in muschiul inimii si in rinichi. Deci putem avea si afectari cardiace (cresterea tensiunii arteriale,  insuficienta cardiaca) sau insuficienta renala.

Toate aceste simptome descrise mai sus se manifesta diferit la fiecare om in parte, intr-o masura mai usoara sau mai grava. Bineinteles ca gravitatea simptomatologiei in infectia cu SARS-COV2 va depinde de cat de sanatos si tanar este corpul in momentul infectarii. Deci, daca organismul este imbatranit, deja bolnav la nivel pulmonar, cardiac, endocrinologic s.a.m.d., el va arunca mai putine celule in lupta, va fi mai slabit si simptomatologia va fi mai severa.

SARS-COV2 este un virus “puternic”, ce va agresiona corpul intr-o masura mare; prin urmare, celor care deja sunt foarte “slabiti” le va decompensa suferintele existente, adica ii va dezechilibra asa de mult incat se va putea ajunge chiar la decesul acestora.

Simptomele pot tine de la 7 zile (ca la orice infectie virala respiratorie), la un om tanar care nu are alte boli cronice asociate, pana la 3 saptamani la cei mai in varsta, cu boli asociate. Depinde asadar de organismul nostru cum il va prelua si va putea sa il omoare pe acest SARS-COV2.

Intelegem deci, dupa ce am citit acest articol, de ce este important sa ducem o viata echilibrata (MENS SANA IN CORPORE SANO): pentru ca, in orice moment, un virus care ar veni asupra noastra se ne gaseasca pregatiti pentru lupta!

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

Actualizări newsletter

Introdu adresa ta de email mai jos și abonează-te la newsletter-ul nostru

2 comentarii

  1. D-na Doctor, va rog sa ma ajutati cu un sfat. Dupa o spitalizare de 10 zile cu covid-19 am ramas cu probleme de respiratie dificila mai ales pe timpul noptii. Nasul este tot timpul uscat. Am senzatia ca ma sufoc din cauza uscaciunii din gat si mai ales nas. Cum as putea ameliora aceasta senzatie? Va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *