Cele mai frecvente afectiuni ORL – Cum le recunosti?

Pe măsură ce temperaturile scad și intrăm în sezonul rece, oamenii tind să se confrunte, mult mai frecvent, cu probleme din sfera ORL – legate de urechi, gât și nas. Adesea asociem vremea mai rece cu infecțiile urechii, cu răceala sau gripa, însă chiar temperaturile scăzute provoacă cele mai frecvente  afectiuni ORL?

Deși foarte multe persoane se confruntă cu aceste boli comune de iarnă, temperaturile scăzute nu reprezintă o cauză reală pentru apariția acestora. În sezonul rece, temperaturile scăzute contribuie la răspândirea virusurilor, la agravarea simptomelor și afectează modul în care sistemul imunitar răspunde acestor afecțiuni.

Cele mai frecvente afecțiuni ORL în sezonul rece sunt cauzate de probleme ale sinusurilor, răceală sau gripă – totuși sunt, mai degrabă, provocate de infecții virale decât de temperaturile scăzute.

Cele mai frecvente afecțiuni ORL în sezonul rece:

Deși vremea rece și temperaturile scăzute nu produc în mod inerent o boală, acestea pot amplifica simptomele și pot facilita răspândirea virusurilor.

Este foarte important să știți că vremea rece nu duce la infecție însă cu siguranță poate contribui la răspândirea mai ușoară a virusurilor care pot cauza diferite tipuri de infecții din sfera ORL.

Acest lucru ne face mai vulnerabili și mai expuși la afecțiunile ORL în perioada iernii. Astfel, cele mai frecvente afecțiuni ORL în sezonul rece pot fi:

Inflamația sinusurilor – Sinuzitele

Sinuzita este o afecțiune frecventă care apare atunci când mucoasa sinusurilor se inflamează. Aceasta este cauzată, cel mai adesea, de o infecție virală și poate fi ameliorată în 2-3 săptămâni, doar cu tratament primit din partea medicului ORL.

În mod frecvent, sinuzita apare după o infecție a tractului respirator superior cum ar fi o răceală comună. Astfel, dacă aveți o răceală persistentă și vă confruntați cu următoarele simptome este posibil să aveți sinuzită.

Simptomele sinuzitei pot fi:

  • Senzația de nas înfundat și chiar lipsa/diminuarea mirosului
  • Dureri de cap (cefalee)
  • Temperatură mai mare de 38⁰
  • Dureri dentare
  • Rinoree și tuse
  • Senzație de oboseală
  • Senzație de presiune la nivelul feței (hemifaciesului)

Pentru a fi diagnosticat corect și pentru a primi un tratament eficient este recomandat să consultați medicul ORL și să evitați automedicația. Un tratament complet al sinuzitelor implică administrarea de antiiflamatorii, aerosoli, decongestionante nazale (spray), mucolitice și antibioterapie (dacă medicul consideră acest lucru).

Este foarte important ca sinuzitele să fie tratate la timp și corect pentru a evita cronicizarea acestora și apariția altor afecțiuni sinusale sau altor complicații.

Rinitele

Rinita este o afecțiune reprezentată de inflamația si marirea in volum a cornetelor nazale inferioare.  Aceasta este caracterizată prin rinoree apoasă și congestie nazală (nas înfundat) și de cele mai multe ori este cauzată de o răceală comună sau o alergie de sezon.

Rinita poate fi acută (de scurtă durată) rezultată din infecții virale sau cronică (de lungă durată) și este asociată frecvent cu sinuzita cronică. Rinitele virale pot da simptome precum rinoree (curgerea nasului), strănut, congestie nazală, tuse supărătoare sau picurare post-nazală.

Tratamentul rinitelor constă în medicație simptomatică cu antiinflamatoare, decongestionante nazale, antipiretice, vitamine. Este foarte important și un aport hidric crescut fiind recomandat să consumați multe lichide precum ceaiuri sau apă.

Otita medie acută

Infecțiile urechii precum otitele medii acute sunt cauzate, de regulă, de infecții bacteriene sau virale care apar la nivel rinosinusal. Otitele medii acute pot fi congestive, presupurative sau supurative și se manifestă prin dureri de urechi (otalgii) care apar brusc și au o intensitate ridicată, hipoacuzie, autofonie (rezonanța propriei voci), senzația de ureche înfundată (plenitudine auriculară).

Pentru tratament și diagnostic corect este recomandat consultul medicului ORL. Astfel vor fi stabilite cu exactitate cauzele care au dus la apariția otitelor și puteți primi un tratament corect în funcție de stadiul evolutiv al acestora.

Otita virala – miringita flictenulară

Acest tip de otită apare în urma infecțiilor căilor respiratorii superioare și are o etiologie virală. Principalele simptome ale otitei virale sunt durerile la nivelul urechilor, pierderea auzului și scurgerea de sânge (otoragie).

Diagnosticul este stabilit de medicul ORL în urma unei examinări locale prin otomicroscopie.

Inflamația acută a amigdalei faringiene – Adenoită acută

Această afecțiune apare frecvent în rândul copiilor deoarece amigdala faringiană se inflamează și devine hipertrofică, îngreunând respirația și conducând spre apariția unor infecții respiratorii recurente.

Simptomele asociate adenoiditei sunt:

  • Durere în gât
  • Nas înfundat (congestie nazală)
  • Dureri de urechi și apariția altor afecțiuni ale urechii
  • Durere de cap si tulburari ale somnului

Tratamentul adenoiditei constă nu numai în administrarea de antibiotice dar si alte medicamente, recomandate de către medicul ORL. Evitați auto-diagnosticarea și auto-medicația, mai ales medicația cu antibiotice pentru a evita dezvoltarea rezistenței la antibiotice sau alte complicații ce pot să apară în urma tratării incorecte a unei afecțiuni.

La fel ca în cazul oricărei afecțiuni ORL și afecțiunile care apar cu precădere odată cu scăderea temperaturilor necesită un consult de specialitate și efectuarea unor analize specifice pentru a primi un diagnostic și un tratament corect.

Există câteva lucruri pe care le puteți face în sezonul rece pentru a vă proteja sănătatea. Este indicat să vă îmbrăcați gros și să purtați căciulă și fular pentru a vă proteja urechile și mănuși pentru a vă ține mai cald. Vaccinarea anti-gripală sezonieră poate reduce semnificativ riscul de a contracta diverse virusuri responsabile de apariția răcelii sau gripei.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *