Aveti impresia de multe ori ca va mananca urechea? Ca simtiti urechea uscata? Veniti la un control ORL unde vom recolta o secretie din ureche. Putem sa descoperim otomicoza (infectie a tegumentului conductului auditiv extern), dar haideti sa aflam ce este Otomicoza.
Ce este Otomicoza?
Otomicoza este o infectie a conductului auditiv extern produsa de fungi, cel mai des implicati sunt Aspergilus nigricans sau Candida. Aceasta infectie poate fi adeseori ascunsa. Putem sa o avem fara sa o simtim. Acesti fungi ii intalnim zi de zi in aer si in apa. Infectia poate fi initial usoara, fara a da simptome vizibile clinic.
Otita externa fungica cunoscută și sub denumirea de infecția micotică a urechii este cauzată de ciuperci. Acest tip de infecție ce poate afecta uneori chiar și ambele urechi apare mai des la persoanele care înoată, suferă de diabet ori de alte boli cronice. Cei care locuiesc în zone tropicale au un risc mai ridicat de a se confrunta cu otomicoza în sezonul cald.
Infecția apare la exteriorul urechii, în partea din spate, însă poate afecta, de asemenea, și canalul auditiv extern. Când se întâmplă acest lucru se poate produce scăderea auzului. Otomicoza poate fi cauzată de peste 60 de specii de ciuperci, însă în aproximativ 75% dintre cazuri, de vină pentru apariția infecției fungice este Aspergillus nigricans.
De asemenea, Candida, Phycomycetes, Rhizopus și Actinomyces pot provoca otomicoza.
Toate ciupercile responsabile de apariția otomicozei sunt inofensive, însă se pot transforma în agenți patogeni în cazul în care sistemul imunitar este slăbit, sau organismul este afectat de alte boli. În aceste cazuri infecția se poate agrava.
Cauzele otomicozei
Cerumenul protejează canalul auditiv, dar atunci când această secreție este îndepărtată de apa din piscină, din mare, sau de folosirea bețișoarelor de urechi, canalul auditiv rămâne predispus la infecție. Otomicoza poate apărea și în urma unui traumatism minor, cum ar fi o simplă zgârietură.
Factorii de risc pentru otomicoza includ infecția cu Candida apărută în zona scalpului, sistemul imunitar slăbit, diabetul zaharat, eczeme în ureche, lipsa cerumenului din ureche (previne uscarea canalului urechii). Cei care fac sporturi în apă, dar și cei care poartă căști auditive interne sunt, de asemenea, predispuși la otomicoză. Persoanele care locuiesc în zona cu clima tropicală au un risc ridicat de a se confrunta cu această infecție micotică.
Deși există suficiente metode de tratament, infecția poate deveni cronică, în timp.
Simptomele otomicozei
Cei care suferă de otomicoză se pot confrunta cu următoarele simptome:
- Mâncărime în zona afectată;
- Durere și inflamație;
- Roșeață cutanată;
- Senzație de plenitudine auriculară;
- Țiuit în urechi;
- Coji în urechi;
- Scurgeri de lichid din urechi, de culoare albă, galbenă, gri ori verde;
- Probleme de auz.
De regulă aceste simptome apar doar la o ureche, însă, există posibilitatea ca infecția să afecteze ambele urechi.
Diagnosticarea otomicozei
Când apar simptomele infecției micotice, pacientul trebuie să meargă la medic. Acesta va analiza canalul auditiv cu un otoscop (dispozitiv dotat cu lumină, utilizat pentru investigarea canalului auditiv), va observa modificariile clinice aparute la nivelul urechii, conductului auditiv extern și abia apoi va pune un diagnostic. De asemenea, medicul va pune întrebări legate de istoricul medical al pacientului.
În unele situații, medicul ar putea recomanda investigații suplimentare precum examen micologic al secreției și testarea sensibilității fungului la antifungice. În acest caz va utiliza un tampon special pentru a putea colecta lichidul care se scurge din ureche.
Otomicoza – tratament
Tratamentul se stabilește în funcție de tipul ciupercii responsabile de apariția otomicozei.
- În primul rând, se curăță urechea pentru a se elimina dopurile formate și a permite tratamentului să acționeze mai bine. Acest lucru nu trebuie făcut acasă pentru că există riscul ca infecția să fie împinsă în canalul auditiv, dacă se folosesc bețișoare de urechi. Aceste bețișoare trebuie utilizate doar la exteriorul urechilor.
- După aceea, urechea trebuie uscată, pentru a împiedica dezvoltarea ulterioară a fungilor.
- Tratamentul include picături cu proprietăți antimicotice pentru a distruge ciuperca ce a provocat infecția. Clotrimazol și fluconazol sunt antimicotice active recomandate adesea pentru tratarea otomicozei.
- Pentru tratarea otomicozei se poate folosi și alcool boricat, însă o astfel de soluție trebuie utilizată de mai multe ori pe zi, pentru o perioadă de o săptămână. De asemenea, se pot folosi și picături din acetat de aluminiu 5%.
- Uneori se poate utiliza și apă oxigenată pentru că elimină acumulările din ureche. Tratamentul trebuie să fie întotdeauna recomandat de medic.
- În cazul infecțiilor fungice cauzate de Aspergillus care nu răspund la tratamentele locale se pot administra medicamente, precum itraconazolul. Dacă există leziuni la pavilionul urechii, medicul poate recomanda unguente antimicotice.
- De asemenea, se pot recomanda medicamente antiinflamatoare și analgezice pentru ameliorarea durerii.
Pacienții care se confruntă cu otomicoza trebuie să respecte întotdeauna tratamentul prescris de medic. Folosirea remediilor naturale, fără acordul medicului este interzisă.
Complicațiile otomicozei
De cele mai multe ori, este suficient ca pacientul să urmeze un tratament antifungic pentru a se vindeca de otomicoză. Însă, în cazul celor care nu răspund la astfel de tratamente, boala se poate agrava, devenind cronică. Pacienții cu sistemul imunitar slăbit, cu diabet ori cu alte boli cronice au un risc mai ridicat de a se confrunta cu infecția cronică.
Pentru a preveni recidiva, se recomandă tratarea tuturor afecțiunilor micotice cutanate. Rareori, se poate întâmpla ca otomicoza să se răspândească la urechea medie și să afecteze timpanul.
Uneori, infecția se poate deplasa spre sinusuri și faringe. În unele cazuri ar putea fi nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a curăța infecția și a elibera canalul auditiv.
Cei care se expun în continuare la ciuperca prezentă în apa contaminată, riscă să se confrunte din nou cu această infecție. De cele mai multe ori, tratarea recidivei este mai dificilă, de aceea ar fi mai bine să se prevină reapariția otomicozei.
Cum poate fi prevenită otomicoza?
Este necesar să se respecte următoarele măsuri pentru a preveni această infecție a urechii:
- Nu vă curățați urechile în mod excesiv pentru că este necesar să rămână cerumen în urechi, deoarece are proprietăți antifungice și ajută la prevenirea infecției;
- După baie sau după înot se recomandă uscarea urechilor în mod corespunzător;
- Pentru a împiedica apa la bazinul de inot să pătrundă în canalul auditiv, este indicat să se folosească dopuri de urechi;
- Pentru uscarea urechilor se folosește un uscător de păr la temperatură redusă. Acesta trebuie ținut cât mai departe de urechi pentru ca tegumentele să nu se ardă;
- Urechile nu trebuie spălate frecvent cu săpun, deoarece rămâne un reziduu ce favorizează apariția ciupercilor;
- Evitarea leziunilor la nivelul urechilor;
- Nu se recomandă scărpinatul în ureche, deoarece poate leza tegumentul și poate duce la extinderea infecției fungice;
- Nu se recomandă folosirea dopurilor de vată;
- Nu se recomandă folosirea bețișoarelor de urechi.
În general, infecția micotică dispare în aproximativ o săptămână, însă pacientul trebuie să fie monitorizat de medic până când problema dispare complet.
Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!
Buna .Am si eu o intrebare eu am o ciuperca in canalul acela mai mic al urechi asa mia zis medicul orl si mia dat un tratament nazal apoi sa ma curat dupa 7zile .Insa tot nam scapat de ciuperca. Ce sfat imi dati?
Am fost diagnosticat cu Otomicoză. Medicul orl-iist mi-a dat tratament. Sunt încă sub tratament. Din cauza otomicozei poți simți în gât ca o spută subțire, lipicioasă care e din gât spre nas și spre ureche?
Sputa aceea sunt mucii din nas, care curg in spate pe gat si care se formeaza din cauza frigului, prafului, poluarii.
Am primit diagnosticul de otomicoza. În urma consultației medicului, mi s-prescris Exoderil, ca și picături pentru ureche, dar știu ca mai mult e pentru unghii. Ce fac, îl administrez si în ureche ca și antifungic?
Da, bineinteles!
Am primit diagnostic de otomicoza. Mi sa dat spre administrare picaturi Diprosalic. De 3 ori oe zi cate doua picaturi. Credeti ca e bine pentru urechi ? Ca am inteles ca se foloseste doar pe suprafete cutanate.