Ce este Crupul Larignian?

Crupul Laringian este o afectiune acuta virala  a tractului respirator superior, in special a laringelui  (inflamatia mucoasei respiratorii este data de virusuri) Laringele este acea cavitate situata imediat sub gura, care contine corzile vocale. El nu se vede la un examen clinic normal, doar prin efectuarea unei laringoscopii indirecte sau fibroscopii (metode greu de efectuat in mod uzual).

Crupul este o afectiune acuta care poate provoca panica in randul parintiilor pentru ca afecteaza in primul rand copii creeindu-le o stare de discomfort sever.  Crupul este intalnit la 15 % dintre copii, mai ales cu varste cuprinse intre 6 luni si 5-6 ani.

download 2Aceasta afectiune respiratorie este foarte suparatoare si pentru copii si pentru parinti pentru ca da o simptomatololgie foarte “zgomotoasa”. Diagnosticul se pune pe seama simptomelor si a semnelor clinice, nu neaparat pe seama examenului clinic ( greu de efectuat)

Care sunt semnele si simptomele pentru crupul laringian?

  • tuse latratoare;
  • voce ragusita;
  • stridor inspirator, wheezing;
  • respiratie suieratoare;
  • febra;
  • nas infundat si rinoree.

Copilul poate sa ajunga la doctor la debutul crupului si va avea cateva din simptomele enumerate mai sus sau (de cele mai multe ori) se prezinta intr-un stadiu avansat cand respiratia este foarte dificila , stridorul permanent, copilul este panicat, va plinge motiv pentru care insuficienta respiratorie ii va creste.

De cele mai multe ori evolutia bolii este una rapida, simptomele transformandu-se rapid din usoare in grave, in cateva ore.

Crupul Laringian: Care este cauza?

In 90% din cazuri este o infectie virala. Cel mai frecvent virus incriminat in aparitia acestei boli este virusul parainflunzae, in deoasebi tip 1 si 2 (75% din cazuri). De asemene alte virusuri responsabile de aparitia acestui crup sunt virusul gripal ( tip A sau B), adenovirusul, virusul respirator sincitial.

Cum se pune diagnosticul pentru crupul laringianExista un  procent mic in care aceasta afectiune respiratorie poate sa aiba ca si cauza: bacteriile, cum ar fi Corynebacterium diphtherie , Staphylococus aureus, Streptococus pneumonie, Haemophilus influenzae, Moraxella catharalis. Acest crup bacterian poatea avea o simptomatologie mult mai severa decat cel viral.

Cum se pune diagnosticul de crup?

Diagnosticul de crup se pune pe seama semnelor si a simptomelor clinice.

Primul pas constituie excluderea altor afecțiuni care pot determina ingustarea tractului respirator superior, îndeosebi epiglotita, prezența unui corp străin în tractul respirator, angioedemul alergic , abcesul retrofaringian.

Radiografia  gâtului nu este un procedeu de rutină, însă dacă se efectueaza, poate arata îngustarea traheii, denumită semnul clopotului, datorită formei de clopot a acesteia.

Analizele de sânge( hemoleucograma, proteina C reactiva)  și efectuarea de  analize în vederea detectării virusurilor pot fi utile in a determina cauza crupului, prin urmare si instituirea unui tratament eficient.

Care este tratamentul crupului laringian?

De cele mai multe ori tratamentul este prescris la camera de garda a unui spital de pediatrie ( in formele severe) si va fi nevoie de o cura scurta de corticoterapie (injectabil), se poate ajunge chiar si la nebulizari cu adrenalina. Vom avea nevoie de acest tratament efectuat la camera de garda in urmatoarele situatii:

  • respiraţia devine dificilă atunci când copilul este liniştit;
  • copilul devine palid sau se învineţeşte (de obicei după tuse);
  • cel mic este agitat, iritabil
  • copilul are temperatură mare (peste 39 de grade);
  • salivează abundent;
  • respiraţia şi stridorul nu se ameliorează cu tratament la domiciliu

Deobicei dupa tratamentul instituit la camera de garda simptomatolgia se amelioreaza considerabil, fara a fi nevoiti sa stam internati si  vom putea urma un tratament acasa.

Acesta consta in antiinflmatorii nesteroidiene, antialergice, decongestionarea nasului cu curatarea lui in permanenta. Copilul va sta intr-un mediu cald, umed. Nu se va agita,  plinsul va agrava simptomele. Il vom hidrata cat de mult se poate. Intr-un procent mic de cazuri putem apela si la antibioterapie, atunci cand s-a confirmat prezenta bacteriilor in analize de sange sau exudate.

Evolutia si prognosticul pentru Crupul Laringian?

Crupul viral este, de obicei, o boală de scurtă durată, cu ameliorarea simptomelor într-un interval de 2 până la 7 zile. Având în vedere gravitatea simptomelor și complicațiile care pot apărea, un consult de specialitate este foarte important, pentru stabilirea tratamentului adecvat.

Material video despre crupul laringian

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

Actualizări newsletter

Introdu adresa ta de email mai jos și abonează-te la newsletter-ul nostru

5 comentarii

  1. Un bebe de 8 luni, diagnosticat de la nastere cu Stridor, se activeaza la fiecare raceala, provoaca o respiratie zgomosoasa,(ne-am obisnuit putin) dar, de 2 luni avem o tuse cu o “haraiala” in piept, am fost pe tratament cu ventolin si flixotide, am ramas doar cu flixotidele, inca mai are o haraiala si pana nu tuseste nu trece…poate fi vorba de sfera orl? Mentionez ca noaptea este linistit, nu tuseste nu haraie..

  2. Buna ziua.Am diagnostic de amigdalita cronica si laringita de reflux.Am facut tratament cu Augumentin sprayuri pastile de supt ,Eficef insa fara rezultat.As vrea sa intreb daca ar trebui sa ma operez pt ca orice am luat nu trece.

    • Ar trebui sa veniti la un control sa vad si eu despre ce este vorba si doar atunci pot sa va dau indicatia de operatie sau nu.

  3. Buna seara! Am un băiețel in vârsta de 6 ani și de ceva timp are un ganglion la gat! Răcește foarte des in gat și ii miroase și gurița! Ce poate fi? Va mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *