Amigdalectomia la adulți – Operația de extirpare a amigdalelor

Operația de extirpare a amigdalelor (amigdalectomia) este o procedură practicată de aproape 100 de ani și se recomandă în cazul în care la nivelul acestora apar infecții frecvente, când nu răspund la tratament medicamentos sau când obstrucționează căile respiratorii.

Amigdalele palatine au un rol important în organism: acestea  sunt prima linie de apărare a sistemului imunitar. Protejează organismul de virușii și bacteriile care intră în organism prin intermediul cavității bucale. Din acest motiv, sunt foarte predispuse la infecții și inflamații, mai ales la copii, având în vedere că sunt mai active înainte de pubertate.

Amigdalectoamia: Când este necesară operația de scoatere a amigdalelor?

Înainte, această intervenție chirurgicală era mult mai comună. În zilele noastre însă se practică doar dacă o persoană are cel puțin 3 infecții pe an, dacă are nivelul de ASLO mărit pentru mult timp sau dacă este purtătoare de streptococi. Se recomandă de asemenea și în cazul în care blochează căile aeriene.

Medicul ORL va apela la o intervenție chirurgicală doar dacă este strict necesară, cum ar fi în cazul în care devin focare de infecție.

Se recomandă amigdalectomia în următoarele cazuri:

  • Când infecțiile la nivelul amigdalelor sunt frecvente – mai mult de 5-7 episoade pe an, mai mult de 4 episoade pe an timp de 2 ani sau mai mult de 3 episoade pe an, timp de 3 ani
  • În caz de hipertrofie amigdaliană (mărirea amigdalelor) – Aceasta poate determina tulburări de respirație, de înghițire sau complicații cardio-pulmonare
  • În caz de flegmon periamigdalian (abbes la nivelul țesutului ce înconjoară amigdalele palatine)
  • Infecții amigdaliene ce determină convulsii febrile, cardiace sau renale
  • În caz de amigdalită cronică ce se repetă în mod frecvent sau nu răspunde la tratament medicamentos
  • În cazul hipertrofiei amigdaliene unilaterale de origine neoplazică (canceroasă)
  • Atunci când este necesară o biopsie

Este o procedură dureroasă?

Operația de amigdale nu este considerată dificilă. Copiii în general nu prezintă dureri la fel de puternice precum adulții, în perioada postoperatorie. De asemenea, un copil se va vindeca mult mai repede, acesta putând să-și reia activitățile obișnuite imediat. Adulții însă au o perioadă de recuperare mai îndelungată,  aproximativ 14 zile, având  dureri la înghițire.

Cu cât amigdalectomia este efectuată mai târziu, cu atât perioada postoperatorie va fi mai îndelungată și mai dureroasă, mai ales în cazul în care persoana respectivă a prezentat mai multe episoade de amigdalită în trecut.

Procedura durează 45 de minute și este efectuată sub anestezie generală. Aceasta interventie se practica cu ajutorul radiofrecventei sau coblatie. O metoda de “ardere” a tesutului amigdalian  si de desprindere a amigdalei de loja ei. Folosim aceste doua metode pentru ca riscul de sangerare intraoperator si postoperator este mult mai mic fata de eliminarea amigdalelor cu instrumente reci.

Durata spitalizarii este de 24 ore ( o zi), timp in care pacientul este pus pe tratament antialgic, antibiotic si hemostatic intravenos.

Majoritatea copiilor sunt monitorizați doar pentru restul zilei, după care pot fi externați, însă cei mai mici de 3 ani sau care prezintă apnee în somn trebuie internați pentru mai mult timp deoarece există riscul de complicații.

La adulți se recomandă repausul la pat până la 7 zile după operație. Atunci crustele se detașează de pe gât și poate apare riscul de hemoragie.

În perioada postoperatorie se recomandă consumul a cât mai multe lichide la temperatura camerei, pentru a evita deshidratarea.

Amigdalectomia – Efecte secundare

În urma intervenției chirurgicale pot exista anumite efecte secundare cum ar fi vocea pițigăiată, congestia nazală, durere la înghițire și durere de cap. Aceste efecte sunt însă pe termen scurt. Pe termen lung, pacienții nu sunt predispuși la infecții decât în cazul celor mai mici de 2-3 ani, însă chiar și în aceste situații, riscul nu este atât de mare.

Proceduri standard înainte și după amigdalectomie

Există anumite proceduri ce trebuie urmate înainte și după operația de amigdale, pentru a face intervenția cât mai sigură și perioada postoperatorie cât mai scurtă.

Înainte de operație

Înainte de operație, este necesar consultul unui medic. Acesta ne poate pune o serie de întrebări. Trebuie să:

  • Informați medicul în cazul în care suferiți de alergii la orice fel de medicamente
  • Îi spuneți dacă urmați un tratament medicamentos
  • Îi spuneți medicului dacă sunteți însărcinată

Este necesar să faceți analize de sange pentru hemoleucogramă, coagulogramă, anticorpi ALSO, VHS, factori reumatoizi, glicemie, uree, acid uric, creatină, bilirubină, transaminaze hepatice și fibrinogen. Nu trebuie să mâncați, să beți sau să fumați înainte de operație.

După operația amigdalelor

Externarea se face după cel mult 2 zile de la intervenție. Durerile dispar treptat, după 7-8 zile.

  • Efortul fizic și băile fierbinți sunt contraindicate timp de 14 zile ( atita timp cat sunt cruste de vindecare in lojele amigdalelor).
  • Se recomandă repausul în casă pentru 7 zile.
  • Nu trebuie consumate condimente, băuturi carbogazoase, citrice și alimente fierbinți sau crocante până ce operația nu este vindecată.
  • Periajul dentar trebuie făcut de asemenea cu mai multă atenție, să nu fie brutal.

Vindecarea completă are loc după aproximativ 14 -21 de zile. Dacă în această perioadă apare sângerarea, trebuie consultat de urgență un medic. Sângerarea postoperatorie nu este un semn bun și poate indica o problemă gravă.

După operație se recomandă mâncarea lichidă, moale și consumul a multor lichide la temperatura camerei. Doar dupa 21 de zile, dupa ce gatul este complet refacut putem sa ingeram lichide si alimente calde/fierbinti si putem sa facem effort fizic.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

Actualizări newsletter

Introdu adresa ta de email mai jos și abonează-te la newsletter-ul nostru

10 comentarii

    • Stiu ca este tarziu sa mai raspund acum, dar poate cineva va gasi util raspunsul meu. Da, personal am avut stari de voma si somnolenta 2 zile.

  1. IN URMA CU DOUA LUNI AM SIMTIT IN GIT CEVA CARE DERANJEAZA LA NIVELUL AMIGDALE ,AM CREZUT CA ESTE ON OS DE PESTE (MINCASEM PESTE IN URMA CU CITEVA ZILE) AM MERS LA MEDICUL DE FAMILIE CARE MI-A DAT TRIMITERE LA ORL .MEDICUL ORL S -UITAT
    SI CU O PENSETA A SCOS CEVA ALBICIOS CA O PIETRICICA MOALE . A DOUA ZI M-A INTERNAT PE O ZI , SI A ACTIONAT CU UN CLESTE UNDE MI-A SPUS CA A ACTIOJAT ASUPRA AMIGDALEI PE PARTEA DREAPTA SI A TAIAT PORTIUNEA UNDE IN AMIGDALA SE FORMASE CA UN COS MIC UNDE SE ACUMULA MINCARE SI SE FACEACA O PIETRCICA CAREDERANJA SI TOTODATA ACUMULA RESTURI DE MINCARE CARE PUTEA FORMA INFECTIE .A TRECUT 10 ZILE
    AM FOST LA CONTROL I-AM SPUS CA MI SE PARE CA TOT MA DERANJEAZA PUTIN .SA IUTAT ,MI-A SPUS SA MA DUC PESTE 15 ZILE LA CONTROL ( TOT MA DERANJEAZA BA CHIAR CA DI ZI IN ZI MAI ACCENTUAT SIMT ACEEASI XIMTOME URMEAZA CA PESTE 2 ZILE SA MA DUC LA CONTROL .
    MA PUTETI AJUTA CU CEVA .?
    ASTEPT UN RASPUNS
    VA MULTUMESC!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *