Amigdalectomia este o procedură chirurgicală de îndepărtare a amigdalelor palatine. Amigdalele sunt două glande (mase de țesut limfatic) situate la nivelul gâtului cu rol important în lupta împotriva bacteriilor și virusurilor care pot pătrunde în organism, prin cavitatea bucală.
Această intervenție chirurgicală are loc, în principal, din două motive: tulburările de respirație din timpul somnului (sforăit, apnee) și infecțiile recurente la nivelul gâtului. De foarte multe ori, amigdalectomia poate fi însoțită de adenoidectomie (îndepărtarea chirurgicală a vegetatiilor adenoidiene), fiind frecvent efectuate la copii.
Amigdalita este o inflamație a amigdalelor care poate provoca dureri în gât, febră, dificultăți la înghițire și marirea in volum a amigdalelor iar episoadele frecvente de amigdalită pot fi un motiv pentru care trebuie sa efectuați o amigdalectomie. Pentru a primi un diagnostic corect și un plan de tratament eficient este recomandat să consultați medicul ORL.
Cine are nevoie de amigdalectomie?
Apariția amigdalitelor și nevoia de amigdalectomii sunt mai frecvente la copii decât la adulți deoarece funcția sistemului imunitar al amigdalelor scade după pubertate iar aceasta poate fi o explicație a cazurilor rare de amigdalită la adulți. Cu toate acestea, problemele amigdalelor pot să apară la orice vârstă și pot necesita o intervenție chirurgicală.
Un singur caz de amigdalită nu este suficient pentru a justifica o amigdalectomie și de obicei, intervenția chirurgicală este o opțiune de tratament pentru persoanele cu amigdalite recurente sau faringite streptococice.
În cazul în care copilul sau adultul s-a confruntat cu cel puțin trei cazuri de amigdalită sau infecții streptococice în ultimul an, atunci trebuie să discutați cu medicul ORL pentru a stabili dacă amigdalectomia poate fi o opțiune de tratament.
Amigdalectomia poate fi o opțiune de tratament și pentru alte probleme medicale, precum:
- Dificultate in respiratie cauzate de inflamația amigdalelor
- Sforăitul frecvent și zgomotos
- Apneea în somn
- Sângerările amigdalelor
- Hipertrofie amigdaliană (amigdale mărite)
- Flegmon amigdalian
Amigdalectomia este o opțiune de tratament pentru a reduce riscul de infecții recurente (amigdalite frecvente sau cronice) atât în rândul copiilor cât și al adulților.
Pregătirea pacientului pentru amigdalectomie
În cazul în care medicul decide efectuarea unei amigdalectomii, pacientul trebuie să oprească administrarea de medicamente antiinflamatoare cu două săptămâni înainte de intervenția chirurgicală. În categoria medicamentelor antiinflamatoare intră aspirina, ibuprofenul și naproxenul. Acest tip de medicamente pot crește riscul de sângerare în timpul și după intervenția chirurgicală. Este indicat să anunțați medicul cu privire la administrarea oricărui tip de medicamente sau tratament pe care-l urmați.
De asemenea, înaintea intervenției de amigdalectomie este recomandat ca pacientul să nu mănânce cu o seară înainte de intervenția chirurgicală. Un stomac gol reduce riscul de apariție a senzațiilor de greață si voma după anestezie.
Înainte de intervenția chirurgicală, medicul va efectua toate analizele necesare și vă va oferi o listă de instrucțiuni post-operatorii care trebuie respectate cu strictețe.
Ce se întâmplă în timpul unei amigdalectomii?
Amigdalectomia se desfășoară sub anestezie generală iar pacientul nu va simți durere sau disconfort în timpul operației. Această intervenție se face prin cavitatea bucală astfel că nu vor exista tăieturi prin piele și nici cicatrici vizibile.
Chirurgii ORL pot folosi mai multe metode pentru efectuarea amigdalectomiilor, precum:
- Coblația: această metodă folosește căldura pentru a îndepărta amigdalele și pentru a opri orice sângerare. Se folosește un micro-debrider pentru a efectua amigdalectomia;
- Radiofrecvență: această metodă de îndepărtare a amigdalelor este minim invazivă . Recuperarea este rapidă, puțin dureroasă și inconfortabilă, riscul de sângerare este redus. Procedura dureaza în jur de 40-60 de minute,și este recomandat un repaus de 7-10 zile, postoperator.
Cât durează intervenția chirurgicală pentru scoaterea amigdalelor?
În cele mai multe cazuri, o amigdalectomie durează între 40-60 de minute, în funcție de caz și de complicațiile care pot să apară.
Foarte mulți pacienți pot merge acasă în aceeași zi însă sunt cazuri în care pacientul poate să rămână peste noapte, în special copiii sub vârsta de 3 ani sau cei care au probleme de sănătate, precum apneea.
În funcție de tipul de intervenție efectuată, de capacitatea de recuperare și complicațiile apărute (dacă a fost cazul) recuperarea după amigdalectomie poate dura între 10-14 zile. Pacientul se poate aștepta dureri destul de intense și disconfort la înghițire, după îndepărtarea amigdalelor.
În primele 2-3 zile după amigdalectomie vă puteți aștepta la dureri în gât, febră, stare generală de oboseală, dificultate în vorbire/răgușeală, senzație de „plinătate” în gât (din cauza umflăturilor) sau respirație urât mirositoare. Între 5-10 zile se va forma o crustă iar când aceasta începe să cadă, pot să apară mici sângerări.
Care sunt riscurile amigdalectomiei?
La fel ca alte intervenții chirurgicale, amigdalectomia poate prezenta anumite riscuri precum:
- Reacții adverse ale anesteziei: anestezia poate cauza probleme minore, pe termen scurt, precum dureri de cap, stări de greață, vărsături sau dureri musculare;
- Inflamatii locale: umflarea limbii sau a vălului palatin poate să apară în primele ore după intervenție și poate provoca probleme de respirație;
- Sângerare în timpul intervenției chirurgicale: sângerarea severă în timpul intervenției chirurgicale apare rar și necesită un tratament suplimentar completat de o perioadă de spitalizare mai lungă;
- Sângerare în timpul procesului de vindecare;
- Infecție: rareori, intervenția chirurgicală poate duce la o infecție care să necesite tratament suplimentar.
Uneori, copiii se pot deshidrata din cauza faptului că nu consumă suficiente lichide, după ce se întorc acasă și pot fi nevoiți să se întoarcă la spital pentru tratament.
Ce poate mânca pacientul după amigdalectomie?
Înainte de toate este foarte important să respectați cu strictețe tratamentul și indicațiile post-operatorii recomandate de medicul ORL pentru a evita apariția unor complicații. După amigdalectomie, pacienții trebuie să evite să sufle nasul pentru aproximativ 2 săptămâni (postoperator) și să evite exercițiile fizice intense.
Consumul de lichide este cheia unei recuperări cu succes după o amigdalectomie, fiind indicat și consumul de alimente moi și reci, mai ales în prima săptămână după operație. Alimentele tari sau picante sunt interzise deoarece pot irita zona operată.
Recomandările privind alimentele și băuturile ce pot fi consumate în timpul perioadei de recuperare post-amigdalectomie includ:
- Apă, ceai, suc natural (fără acid)
- Înghețată
- Smoothies
- Iaurt
- Budinci, supe și supe creme
- Piure de cartofi sau omletă
Administrarea corectă a medicamentației, aportul de lichide, consumul de alimente nutritive moi și repausul la pat pentru câteva zile sunt esențiale în procesul de recuperare după amigdalectomie. Respectați întocmai indicațiile și recomandările medicului ORL.
Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!